Traian Basescu: Romani, mergeti la vot. Guvernul a mintit pentru a obstructiona votul din strainatate. LIVE TEXT VIDEO

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu sustine vineri seara, incepand cu ora 18:30, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. Mondo News va transmite in format LIVE TEXT principalele declaratii ale presedintelui. Totodata, puteti urmari declaratiile sefului statului si in format VIDEO. 

Broadcast live streaming video on Ustream

Conferinta de presa a presedintelui a intarziat aproximativ 20 de minute. Iata principalele declaratii ale sefului statului:

Primul meu mesaj catre romani e sa mearga la vot, indiferent unde s-ar afla, in tara sau in strainatate. Stiu foarte bine ceea ce stiti si dvs, in Romania votul nu e obligatoriu, dar in acest moment se trece intr-o alta etapa. Si ar fi rau pentru viitorul tarii daca romanii, indiferent unde s-ar afla si indiferent cat de greu le-ar fi, nu ar face efortul ca maine sa mearga la vot. O mentiune speciala fac pentru cei 3,5 mil de romani din strainatate. Ei au mai avut o importanta capitala in continuarea proceselor de modernizare a Romaniei in 2009. Ca om care a simtit solidaritatea romanilor din strainatate, ii rog in mod special sa mearga la vot. Stiu ca e un efort suplimentar pentru ei, sectiile de votare sunt la distante foarte mari, stiu ca le cer cheltuieli mai mari decat pentru romanii din tara, dar ii rog sa inteleaga ca e esential ca duminica sa se prezinte la vot si sa-si aleaga presedintele.

In ce priveste campania electorala, pana la urma ea se finalizeaza teoretic azi, la ora 24, dar in fapt tot acest zbucium al spectrului politic, al oamenilor din partide, al cetatenilor simpli din aceasta perioada de campanie se finalizeaza duminica, prin exercitarea dreptului suveran al romanilor de a vota. Din acest punct de vedere, as face observatia asupra careia asez toata responsabiltatea presedintelui, ca a fost evident faptul ca membrii Guvernului, Ministerul de Externe incearca sa obstructioneze votul cetatenilor romani din strainatate. Avem si cateva elemente foarte clare din care rezulta incercarea de obstructionare.

Comunicatul de ieri al MAE al Germaniei, care a demontat afirmatiile lui Ponta ca nu se pot infiinta sectii de votare in afara consulatelor si ambasadelor. Mai mult, Guvernul Romaniei a fost solicitat sa ceara infiintarea de sectii, ministrul de Externe german utilizand exemplul oferirii de spatii pentru alegerile din Turcia. Am constatat ca speranta mea la numirea dlui Melescanu ca ministru de Externe a fost una desarta. 

Dl Melescanu a continua pozitia incorecta a predecesorului sau, incercand sa demonstreze ceea ce nu se poate demonstra, ca nu pot organiza alte sectii de votare decat cele din primul tur. E o minciuna, aveau atat interpretarea art. 54 de catre BEC, ca si ordonanta de urgenta prin care, constatand deficientele de la primul tur, putea infiinta noi sectii de votare, suspendand anumite prevederi din legea de organizare a alegerilor pentru functia de presedinte, la fel cum au suspendat la transferul primarilor dintr-un partid in altul. Comisia de la Venetia nu interzice aparitia unor acte normative cu sase luni inainte de alegeri daca aceste acte sunt in sprijinul participarii la vot. 

Din pacate, Guvernul a oferit minciuni, fiind foarte clar ca vrea sa obstructioneze votul romanilor din strainatate. Sunt scrisori de la primari din Spania si Italia care pun la dispozitie spatii pentru organizarea turului doi. E clar ca Guvernul nu a vrut sa-i lase pe romani sa-si exercite in numar mare dreptul garantat de a vota. De aceea, ii chem pe romani, pe romanii din strainatate in mod deosebit, sa nu se uite la distanta, pentru ca au aici copiii lor, parintii lor si se vor intoarce aici cand Romania le va oferi conditii de trai pe care sa le accepte
Duminica discutam despre viitorul tarii lor. 

Am informatii ca sunt partide care au decis sa nu-si trimita reprezentanti in sectiile de votare, pentru a se putea intarzia viteza la vot. Fac un apel la toate partidele reprezentate in turul doi sa-si trimita reprezentantii in sectiile de vot, altfel ele insele vor contribui la obstructionarea dreptului de vot al romanilor.