TRAIAN BASESCU: RUSIA, un partener al TERORISTILOR – LIVE TEXT

UPDATE ORA 19.15: Despre sanctiunile UE la adresa Rusiei

Sanctiunile trebuiau dictate mai devreme. (…) In UE, noi vorbim despre valori. Orice politican european va va vorbi despre valori. As vrea sa stiu care este cea mai mare valoare a UE? Nu cumva cetateanul european, nu cumva siguranta cetateanului european? (…) S-a ajuns la un punct in care am avut de optat intre siguranta cetatenilor si interesele economice.

Este timpul ca Europa sa puna pe primul plan situatia cetatenilor sai. Au murit 192 cetateni europeni. Nu consider ca vietile lor sunt mai importante decat ale amaratilor de ucraineni care mor in Est. Nu l-am descurajat pe Putin, pentru ca in Ucraina se desfasoara un conflict alimentat de Rusia. In aceste conditii, au murit 192 cetateni olandezi. Daca in Consiliu puneam omul deasupra a orice, nu am fi putut lua masuri in timp util?

Federatia Rusa trebuie tratata prin aceasta prisma, chiar daca vom avea pierderi economice. A aplica cu manusi aceste masuri, este o eroare. Vom plati mai scump, daca nu luam masuri de estompare a domnului Putin.

UPDATE ORA 19.13: Despre tragedia aviatica din Ucraina

Prima responsabilitate este a celor care au tras in avion. In mod egal, Rusia este responsabila pentru ca a pus la dispozitie armamentul. (…) Presedintele Putin nu poate fugi de responsabilitate. Din pacate, Rusia este partenerul teroristilor in aceasta operatiune legata de uciderea a 298 persoane.

UPDATE ORA 19.07: Despre situatia din estul Ucrainei

In estul UCrainei se desfasoara un razboi hibrid. Este un razboi prin interpusi, un razboi al Rusiei, care foloseste ceceni, khazaci pentru a-i sprijini pe separatisti. Este , de asemenea, si un razboi de gherila urbana. Este si un razboi de insurgenta al cetatenilor ucraineni de etnie rusa. Si, in sfarsit, exista si actiuni frecvente de TERORISM. (…) Tot aici se desfasoara si un razboi informational, parte a unui razboi clasic.

Principalii vinovatii sunt teroristii, apoi Federatia Rusa. Rusia a devenit un partener al acestor teroristi. Sprijin politic, sprijin cu personal calificat si sprijin cu armament.

UPDATE ORA 19.00: DESPRE UCRAINA, Consiliul European din 16 iulie

CE convine sa extinda masurile restrictive cu scopul de a viza entitati, inclusiv din Federatia Rusa, care sprijina material actiuni care submineaza independenta Ucrainei. Se trece , astfel de la persoane la entitati, care pot fi ori banci, ori companii.

CE transmite Consiliului de maine Afaceri Externe sarcina de a adopta instrumentele juridice si de a decide cu privire la o prima lista a entitatilor care vor fi vizate de masurile restrictive. CE solicita examinarea posibilitatii de a viza persoane sau entitati care furnizeaza sprijin material sau financiar factorilor responsabili de anexarea Crimeei. (…)E vorba de cei care sustin TERORISTII din UCRAINA de est.

Se face, astfel, intrarea in etapa a treia de sactiuni la adresa Federatiei Ruse, de la persoane catre companii.

STIRE INITIALA: TRAIAN BASESCU sustine, de la ora 19.00, o declaratie de presa de la PALATUL COTROCENI. Printre subiectele importante pe care urmeaza sa le abordeze seful statului se afla TRAGEDIA AVIATICA din UCRAINA, dar si recenta DELEGATIE PERMANENTA a PNL, in cadrul careia s-a stabilit prezidentiabilul liberal in persoana lui KLAUS IOHANNIS.

Zilele trecute, TRAIAN BASESCU declara ca IOHANNIS este un candidat al Dreptei cu sanse reale de a castiga fotoliul de la Cotroceni. In aceste conditii, ramane de vazut cum va comenta presedintele Romaniei votul de azi al liberalilor.

Citeste si: ANTONESCU, dupa desemnarea PREZIDENTIABILULUI PNL: Toata lumea e multumita, inclusiv eu

De asemenea, TRAIAN BASESCU a fost primul politician din Romania cu o reactie oficiala vizavi de TRAGEDIA AVIATICA din UCRAINA in urma careia si-au pierdut viata 298 persoane. Seful statului a cerut imediat, printr-un comunicat de presa, o comisie de ancheta din partea UE la fata locului.

Citeste si: IOHANNIS, ATACAT din toate partile. Un contracandidat la PREZIDENTIALE si un fost ministru se iau de presedintele PNL