TRAIAN BASESCU, despre SCANDALUL CODULUI SILVIC: Nicio tabara nu vrea sa puna PUNCTUL PE I – INCETAREA sau RATIONALIZAREA TAIERILOR

Fostul presedinte TRAIAN BASESCU a vorbit duminica seara, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, despre conflictul dintre presedintele KLAUS IOHANNIS si premierul VICTOR PONTA legat de noul COD SILVIC.

TRAIAN BASESCU sustine ca actualul sef de stat incepe ”sa se trezeasca”. ”In opinia mea, Iohannis incepe sa se trezeasca si sa-si dea seama ca are de-a face cu un om perfid, si nu o spun cu niciun fel de rautate, care beneficiaza de o masinarie de propaganda formidabila. Dar Iohannis nu va fi credibil daca nu pune mana pe carte. Adica, este marea disputa a lemnului, in care premierul l-a facut principalul responsabil de trafic de influenta, prin niste manevre de o perfidie incredibila, in timp ce socrul premierului a fost cel care a patronat contractul pe zece ani al firmei austriece. Avand aceste elemente, Iohannis parca e, vorba unui domn din presa, «marele mut». E foarte greu sa fii batut de Ponta in partea de dinapoi cand ai aceste elemente in care chiar familia premierului este implicata in acest jaf”, a spus TRAIAN BASESCU.

Fostul sef al statului este de parere ca in scandalul CODULUI SILVIC atat KLAUS IOHANNIS, cat si VICTOR PONTA au cate ceva de ascuns si ca niciunul nu aduce in discutie prevederile Tratatului de la Lisabona care, in opinia lui TRAIAN BASESCU, contine solutia pentrui protejarea padurilor din Romania.

Citeste si: VICTOR PONTA: LUCIA VARGA este parlamentarul care a PROMOVAT INTERESELE SCHWEIGHOFER

”In problema padurilor, amandoi sunt doi diletanti. Fiecare vrea sa faca scor politic si il doare in partea de dinapoi de realitatea padurilor romanesti. Ponta face un joc de o mizerie lipsita de orice scrupule fata de romani. Am vazut ca scoate o OUG in care sisteaza exportul de cherestea si busteni timp de trei luni. Este o escrocherie de ultima speta. Copacul este protejat in toata Uniunea Europeana, cat timp este in picioare. Cand a fost taiat, devine marfa si pe ala nu mai poti sa pui restrictii”, a declarat TRAIAN BASESCU.

”Se vede ca amandoi au ceva de ascuns, nu cred ca nici premierul, nici presedintele, nu stiu Tratatul de la Lisabona, art. 191 care spune ca politica UE in domeniul mediului contribuie la conservarea, protectia si imbunatatirea mediului, ocortirea sanatatii persoanelor, utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale. In baza acestui articol putea sa face o lege prin care sa stabileasca masuri de utilizare prudenta si rationala a resurselor naturale. Daca el vrea sa restrictioneze marfa, nu va face decat sa ia peste ceafa palme, cum a mai luat de la Barroso, ca un copil neascultator. Omul asta nu vrea sa recunosca ca trebuie sa restrictioneze taierea copacilor”, a mai precizat fostul presdinte.

Citeste si: TRAIAN BASESCU, un nou ATAC: VICTOR PONTA face politica nationala dupa URECHE!

”Sunt un om care nu se pricepe la Codul silvic, dar inteleg foarte bine ca Romania este in situatia in care s-a exagerat cu taierile si trebuie sa gaseasca o solutie legala care este in Tratatul de la Lisabona,  pe care eu l-am semnat in numele Romaniei, iar Romania l-a ratificat prin lege. Premierul trebuie sa vina cu un program de rationalizare si utilizare prudenta a padurii. Vad ca si Iohannis evita invocarea articolului 191 din Tratat. Intr-un fel sau altul ocolesc solutia legala, ceea ce ma face sa cred ca nici unul, nici altul nu sunt atat de nevinovati. Daca Guvernul sau politicenii din Romania vor spune ca restrictionam exportul de cherestea, este intrare in coliziune totala cu articolul 35 din Tratat, care vorbeste de comertul liber din spatiul european”, a mai explicat Basescu.

”Nicio tabara nu vrea sa puna punctul pe I, incetarea sau rationalizarea taierilor (…) Art 191 din Tratat i-ar da Romanie posibiliatea sa-si apere padurile.  (…) Problema cu padurile este ca si unul si altul evita articolul fundamental care da Romaniei posibilitatea sa ia masuri fara ca cineva din UE sa poatea spune ceva. Si unul si altul se feresc sa vorbeasca de reducerea taierilor”, a mai spus TRAIAN BASESCU.

Totodata, fostul presedinte a precizat ca in timpul mandatelor sale a primit mai multe sesizari de la serviciile de informatii cu privire sa taierile ilegale de paduri.

”Am avut foarte multe sesizari de la servicii cu privire la tairile ilegale, la existenta unor gatere care functionau neautorizat, la taierea la ras a unor paduri. A fost o batalie de cativa ani pentru inchiderea gaterelor ilegale si a taielor padurilor private. Noul Cod silvic, practic nu mai pune nicio restrictie sa tai o padure de 10 hectare”, a declarat TRAIAN BASESCU.