Traian Basescu: In cazul Apuseni actiunea a fost un esec. Daca va fi nevoie, il voi demite pe Opris

Presedintele Romaniei Traian Basescu a facut o declaratie de presa, duminica, imediat dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) care s-a reunit, de la ora 16.00, pentru a discuta despre cauzele accidentului aviatic produs in Muntii Apuseni in data de 20 ianuarie, dar si despre modul in care au actionat autoritatile.

„N-as fi dorit sa vorbesc in acest stadiu al anchetei despre accidentul de aviatie din Apuseni. Dar solicitarea premierului Ponta m-a obligat legal sa organizez o sedinta a CSAT. Voi reveni in zilele urmatoare cu detalii, la 18.00 am intalnire cu FMI. Vreau sa fac doar o declaratie legata de capacitatea statului.

S-a creat in mod nedrept dupa accident impresia ca statul roman nu este capabil sa actioneze in situatii de urgenta. Personal m-am implicat si am coordonat actiunile statului roman in situatii de urgenta atuncii cand atributiile o cereau.

Institutii ca MApN, Directia de Informatii a Apararii, SRI, SIE, Aviatia militara, cand s-au aflat in diverse situatii de urgenta si au fost sub coordonarea mea, ne-am atins obiectivele. Doua dintre acest tip de situatii sunt arhicunoscute: eliberarea ziaristilor din Irak si aducerea in tara a lui Omar Hayssam.

Citeste si: Victor Ponta s-a intalnit cu Crin Antonescu la sediul USL 

Statul are capacitatea de interveni in situatii dificile. Ceea ce a deosebit actiunile de siguranta nationala de actiunea din Apuseni a fost coordonare si necoordonare. In cazul Apuseni a fost si coordonare si necoordonare.  Actiunea nu a fost coordonata si a fost un esec  asa cum a declarat si premierul Ponta. STS nu are nici echipamente si nici dreptul legal sa faca mai mult decat a facut. Prin reglementarile legale STS doar preia informatiile la 112 si apoi sa transmita precis locatia de unde s-a facut apelul daca este de pe un telefon fix, si nu si de pe cele mobile.

In aceste zile am asistat la o minciuna publica lansata de politicieni care e de natura sa discrediteze o institutie a statului care si-a facut datoria. Eu nu pot intra in jocul demiterilor pentru ca da bine la public sau la politicieni. STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile.

Va fi o mare dezamagire pentru cei care au propagat minciuna, oameni politici si oameni care au aparut la televizor. Cei care mint ca pe telefonie mobila STS-ul putea sa dea mai multe informatii”, a declarat Traian Basescu.

“Vreau sa cred ca avem rabdare pana la incheierea anchetei pentru a avea un punct de vedere bazat pe lege privind respectarea sau nerespectarea in aceste situatii. Lipsa de coordonare nu cere schimbarea regulamentelor. Ceea ce trebuie sa facem in viitorul imediat este sa respectam legislatia pe care o avem.

La terminarea CSAT va pot spune ca desi in CSAT s-a prezentat legea dupa care functioneaza STS-ul si protocoalele, a fost si punctul de vedere al SRI care a confirmat faptul ca STS nu are capabilitati mai mari decat sa arate perimetrul in care ar putea fi detectata o aeronava. Primul ministru a solicitat trecerea STS la MAI si destituirea directorului STS”, a mai spus presedintele Romaniei.

“Daca va fi cazul, va garantez ca nu voi ezita nici o secunda in a-l destitui pe directorul Opris de la sefia STS. Am foarte multe informatii, insa va cer sa asteptam concluziile procurorilor care instrumenteaza acest caz”, a mai adaugat Basescu.

Citeste si: CSAT se reuneste, duminica, pentru a discuta despre cauzele accidentul aviatic din Apuseni 

Pe ordinea de zi a sedintei CSAT au figurat doar doua puncte. Premierul Ponta a prezentat “raportul privind gestionarea de catre autoritatile administratiei publice cu responsabilitati in domeniul situatiilor de urgenta, conform legislatiei in vigoare, a evenimentului de aviatie din data de 20.01.2014 in care a fost implicata aeronava BN-2, inregistrata YR-BRP”.

La punctul doi, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, a prezentat, la randul sau, un raport privind “activitatile desfasurate conform legilor, metodologiilor si procedurilor interinstitutionale existente in legatura cu evenimentul aviatic”.

Sursa foto: realitatea.net