TRAIAN BASESCU este hotarat sa devina cetatean al Republicii Moldova

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, intr-un interviu acordat postului national de televiziune Moldova 1, ca dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova va face o vizita de ramas bun la Chisinau, ocazie cu care va cere si cetatenia, el precizand ca este un gest simbolic. Seful statului a afirmat ca isi doreste “mult unirea cu Moldova”.

Intrebat daca va cere cetatenia Republicii Moldova, asa cum a mai anuntat, de-a lungul timpului, presedintele a raspuns: “Categoric da, am si vorbit cu presedintele Timofti zilele trecute pe aceasta tema si am stabilit ca, dupa alegerile din Republica Moldova, voi face o vizita, ocazie cu care este si vizita de ramas bun, si voi depune cererea pentru dobandirea cetateniei Republicii Moldova”.

CITESTE SI:  TRAIAN BASESCU: Cea mai mare greseala a mea a fost legata de Votul Uninominal. LIVE TEXT 

Presedintele Basescu a marturisit ca are un mare suport in a obtine cetatenia Republicii Moldova in basarabeanul Eugen Tomac, care conduce campania electorala a candidatului PMP, Elena Udrea, si care il  intreaba mereu: “Domnule presedinte, nu iti uitat de acea cerere?”. “Nu am uitat, si cu certitudine ar fi pentru mine o mare onoare sa primesc cetatenia Republicii Moldova”, a continuat Basescu.

Intrebat daca aceasta initiativa este un simbol sau mai mult, Traian Basescu a raspuns: “Un simbol si atat. Un gest simbolic, daca autoritatile din Republica Moldova vor dori sa o faca, pentru ca eu pot sa cer, dar trebuie sa mi-o si aprobe cineva, cetatenia”.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la postul national de televiziune din Republica Moldova, ca si-ar dori mult unirea Romaniei cu tara vecina, aratand ca acest lcuru nu se poate face cu forta sau cu amagiri, si ca nu renunta la teoria ca cele doua state sunt un singur popor.

“Eu sunt mai putin interesat de ce cred unii si altii in Occident. Eu am spus-o cinstit si de regula oamenii cinstiti trebuie luati asa cum sunt, in sufletul meu mi-as dori mult unirea Romaniei cu Republica Moldova pentru ca eu nu renunt la teoria ca suntem un popor, in doua state independente, dar acest lucru nu se face nici cu forta nici cu amagiri”, a declarat Traian Basescu.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU a comentat rezultatul ALEGERILOR din UCRAINA 

Potrivit presedintelui Traian Basescu, acest lucru nu se poate intampla decat daca romanii de pe ambele maluri ale Prutului vor dori acest lucru.

“Cand majoritatea romanilor din cele doua tari vor dori sa fie o singura tara, cu certitudine acest lucru se va intampla, pentru ca nimeni nu poate lua dreptul unui popor de a se uni. Uitati-va la Germania: este o realitate europeana, nu am inventat-o eu si nu o spun eu, dar nemtii au vrut si cei din RDG si cei din RFG sa se uneasca. La noi, nu sunt probabil create conditiile, in mod deosebit in Republica Moldova, dar daca vor fi vreodata cu certitudine cetatenii celor doua tari vor decide”, a spus Basescu.

Basescu a mai afirmat ca nu exagereaza cand spune aceste lucruri, pentru ca ii iubeste pe romani, de la frontiera de vest a Romaniei pana la Nistru, inclusiv pe romanii din Transnistria.

“In Romania toate cercetarile sociologice ne arata ca 80% din romani sunt in favoarea unirii celor doua tari romanesti, stiu ca in Republica Moldova nu este acelasi sentiment, de aceea Romania nu intreprinde nimic in acest sens”, a aratat Basescu.

Sursa foto: presidency.ro