Traian Basescu: Salut initiativa lui Iohannis de a da curs cererilor justitiei. Daca acest lucru era constant, acum eram in Schengen

Presedintele Traian Basescu a vorbit miercuri, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, pe mai multe teme “fierbinti” ale Romaniei post-alegeri si a salutat initiativa lui Klaus Iohannis, acceptata de Victor Ponta, de a da curs cererilor justitiei si de a incuviinta inceperea urmaririi penale pentru unii parlamentari sau fosti ministri.

“As vrea sa salut atat initiativa presedintelui ales Klaus Iohannis, cat si a premierului, de a accelera procesele care s-au derulat in Parlament cu privire la respingerea legii amnistiei si la raspunsul pozitiv pentru anchetarea unor membri ai Parlamentului. Daca acest lucru s-ar fi produs ori de cate ori institutiile au cerut asta, Romania ar fi fost in spatiul Schengen. Ma bucur ca in urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii, ci legea este stapana lor. Este un regret al meu ca n-am reusit sa-i conving in cei 10 ani cat de importanta este justitia. Sper ca vor crea partenerilor convingerea ca nu a fost doar o intamplare de teama votului popular din 16 noiembrie”, a spus Traian Basescu

De precizat ca aceasta a fost prima conferinta de presa a presedintelui Traian Basescu dupa alegerile prezidentiale de duminica, 16 noiembrie.

DECLARATIILE PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU (TRANSMISE IN FORMAT LIVE TEXT DE MONDO NEWS):

Despre noii ministri de la Externe si Cultura:

– Domnul Mihnea Motoc este si ambasador, in momentul de fata este in incompatibilitate. Dupa ce este eliminata situatia de incompatibilitate va avea loc investitura. Trebuie evitata situatia de incompatibilitate. Apoi vom publica in Monitorul Oficial rechemarea dansului de la post, decret care trebuie contrasemnat si de premier, iar dupa ce se publica, trebuie publicat in Monitor decretul de numire, dupa care urmeaza juramantul. Eu am trimis proiectul la cancelaria primului-ministru. Nu exista niciun dubiu asupra competentelor dlui Motoc, dar trebuie sa nu-l punem in situatia de incmpatibilitate.

– La Cultura, nu pot avea obiectii, este a doua propunere, desi am vazut dezbateri privind afacerea familiei sale legata de banii europeni, CCR ma obliga sa semnez propunerea, responsabilitatea este integral a celor care au facut propunerea.

Despre solicitarea de incepere a urmaririi penale a fostului ministru Cristian David:

Legat de solicitarea facuta astazi pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru Cristian David, in documentati trimisa de parchet de la DNA se arata ca dansul ar fi suspect pentru incasarea unei mite de 500 mii euro pentru a inlesni emiterea de catre un prefect a unui titlu de proprietate pentru o suprafata de 15 hectare. Decizia mea nu inseamna ca dl David este vinovat sau nu de obtinerea 500 mii de dolari.

Despre marirea prezentei Romaniei in Afganistan cu 450 de militari:

– Astazi, la solicitarea dlui Oprea, a ministrului Finantelor, Bugetului si premierului, am aprobat un memorandum prin care pentru 2015 Romania isi mareste contributia cu militari in Afganistan cu maxim 450 de militari. Vor fi instructori pentru fortele afgane, ne asumam si misiunea de protectie a fortelor in perimetrul aeroportului Kangahar. Adica 420 de militari peste cei 200 deja aprobati care din martie isi vor incepe misiunea. In total, se mareste prezenta no0astra in Afganistan cu maxim 450 de militari, ceea ce preconizam este 420 operativ si 21 pentru logistica si 9 de rezerva.

Despre votul din diaspora:

– Toti am vazut ca romanii nu au putut vota in diaspora. S-a intamplat la Londra, in Franta, in Italia si in Spania. De la momentul inchiderii votului am cerut informatii de la toti ambasadorii. Am primit in copie toate soplicitarile facute premergator campaniei, in timpul si intre turul I si II. Toti ambasadorii au solicitat prin MAE marirea nr de sectii de votare, aducand si argumente. As vrea ca romanii sa stie ca ambasadorii au informat corect asupra cresterii capacitatii de primire, inclusiv ambasadorul de la Berlin. As vrea ca romanii sa stie ca daca este ceva de reprosat, nu este pentru ambasadori.

Despre proiectul de buget pe 2015:

– Cred ca dincolo de prioritatile pe care Parlamentul le-a exercitat in aceste zile, prioritatea majora este un proiect de buget. Companiile, firmele, cetatenii nu stiu cum sa-si proiecteze anul 2015 in lipsa bugetului si a informatiei daca vor creste sa nu taxele. Fac un apel la Guvern, faptul ca premierul nu e la Bucuresti nu e o scuza. Ministerele pot pregati si pune la dispozitia publiului macar proiectul de buget. Cer in mod expres ca Guvernuls a prezinte proiectul de buget in cel mai scurt timp. Cu atat mai mult cu cat in spatiul public sunt discutii consistente legate de cresterea, scaderea taxelor, nimeni nu stie ce se intampla, alocarile pentru proiecte… Firmele nu-si pot proiecta anul 2015 fara o imagine a bugetului Romaniei si a codului fiscal pentru 2015. Fac apel la Guvern, inclusiv la Gabriel Oprea, la accelerarea procesului de pregatire a proiectului de buget pentru 2015 si la punerea rapida a acestui proiect.

Despre incuviintarea Parlamentului de anchetare a unor alesi:

– As vrea in sfarsit sa salut atat initiativa presedintelui ales Klaus Iohannis si a premierului Victor Ponta de a accelera procesele care s-au derulat in Parlament cu privire la respingerea legii amnistiei si la raspunsul pozitiv pentru anchetarea unor membri ai Parlamentului. Daca acest lucru s-ar fi produs ori de cate ori institutiile au cerut asta, Romania ar fi fost in spatiul Schengen. MA bucur ca in urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii, ci legea este stapana lor. Este un regret al meu ca n-am reusit sa-i conving in cei 10 ani cat de importanta este justitia. Sper ca vor crea partenerilor convingerea ca nu a fost doar o intamplare de teama votului popular din 16 noiembrie.