Traian Basescu: Economia Romaniei a intrat in recesiune, criza este aproape

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca Romania a intrat in recesiune, desi isi pastreaza o usoara crestere economica in comparatie cu anul 2013. El a atras atentia ca in conformitate cu standardele Uniunii Europene (UE), Romania a intrat in recesiune, printr-un declin de doua trimestre consecutive si a avertizat ca reducerea CAS va baga tara in criza.

Cauzele prezentate de seful statului care au stat la baza intrarii in recesiune a Romaniei sunt proasta guvernare, reducerea investitiilor directe, introducerea de catre Guvern a mai multor taxe atat pe economie, cat si pe populatie, precum si lipsa de proiecte pentru absorbtia fondurilor europene.

“Romania a intrat in recesiune. Romania se afla in aceasta situatie, chiar daca fata de 2013 are o usoara crestere economica. Deja insa economia a intrat in declin, un declin de doua trimestre consecutive. Cauzele sunt multe. In primul rand este proasta guvernare si impresia ca suntem guvernati pentru ca premierul merge la televizor, unde vorbeste despre economie, fara sa inteleaga ce se intampla in urma deciziilor pe care le ia. In primul rand cauza fundamentala este reducerea investitiilor. Un semn major de alarma pe care l-am vazut in februarie 2009 cand au aparut datele statistice cu privire la ce s-a intamplat in septembrie 2008 cand duduia economia incompetentilor Tariceanu si Varujan Vosganian. In iunie scaderea investitiilor directe este de 70%. 

O alta cauza este multitudinea de taxe introduse pe ecopnomie si pe populatie. Au lucrat ca o frana pe economie. Este celebra taxa pe stalp si taxa pe combustibil de 7 eurocenti care de fapt s-au transformat in 11. O alta cauza majora este lipsa de proiecte pentru absorbtia fondurilor europene. Sigur acum se vede ca regele e gol, iar minciunile lui Ponta si Teodorovici nu mai pot continua. Anul acesta, cand inca mai au proiecte in executie de la guvernul Boc dar n-au facut niciun proiect nou, pe primele 6 luni absorbtia a crescut cu numai 3 procente. Acestea sunt cauzele pentru care economia Romaniei a intrat in recesiune, inc onditiile inca isi mai pastreaza o usoara crestere pe primele 6 luni fata de 2013. Dar economia este in recesiune dupa toate standardele UE. Pe trimestru 2 Romania are cea mai mare scadere din UE, 1 procent. Romania e singura tara care are o crestere negativa, o scadere, de 1 procent. Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontista. Proasta guvernare este o realitate”, a declarat Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca Institutul National de Statistica (INS) a omis sa spuna populatiei ca tara a intrat in recesiune.

“Vad ca si INS care a lansat o minciuna prin omisiune revine si isi aduce aminte ca a folosit un formular standard din 2009. Cum e posibil sa ne spuna UE ca am intrat in recesiune si nu INS. Este a treia institutie care capoteaza sub control politic, alaturi de avocatul poporului si CNA. Ce a facut astazi INS e ca scoaterea sigurantei la CNA, Au scos si ei siguranta ca sa poata minti seful lor. Au omis sa spuna tarii ca a intrat in recesiune”, a spus Basescu.

Citeste si: PIB-ul Romaniei a scazut cu 1%, Romania a intrat in recesiune tehnica

Mondo News a transmis in format Live Text principalele declaratii ale sefului statului.

UPDATE DECLARATII TRAIAN BASESCU:

Fac o scurta declaratie pentru a-i informa pe romani. Am mai vazut filmul asta, lui Ponta ii duduie economia in cap. In conformitate cu standardele UE, Romania a intrat in recesiune. Romania se afla in aceasta situatie, chiar daca fata de 2013 are o usoara crestere economica. Deja insa economia a intrat in declin, un declin de doua trimestre consecutive.

Cauzele sunt multe. In primul rand este proasta guvernare si impresia ca suntem guvernati pentru ca premierul merge la televizor, unde vorbeste despre economie, fara sa inteleaga ce se intampla in urma deciziilor pe care le ia. In primul rand cauza fundamentala este reducerea investitiilor. Un semn major de alarma pe care l-am vazut in februarie 2009 cand au aparut datele statistice cu privire la ce s-a intamplat in septembrie 2008 cand duduia economia incompetentilor Tariceanu si Varujan Vosganian. In iunie scaderea investitiilor directe este de 70%.

O alta cauza este multitudinea de taxe introduse pe ecopnomie si pe populatie. Au lucrat ca o frana pe economie. Este celebra taxa pe stalp si taxa pe combustibil de 7 eurocenti care de fapt s-au transformat in 11. O alta cauza majora este lipsa de proiecte pentru absorbtia fondurilor europene. Sigur acum se vede ca regele e gol iar minciunile lui Ponta si Teodorovici nu mai pot continua. Anul acesta, cand inca mai au proiecte in executie de la guvernul Boc dar n-au facut niciun proiect nou, pe primele 6 luni absorbtia a crescut cu numai 3 procente. Acestea sunt cauzele pentru care economia Romaniei a intrat in recesiune, inc onditiile inca isi mai pastreaza o usoara crestere pe primele 6 luni fata de 2013. Dar economia este in recesiune dupa toate standardele UE. Pe trimestru 2 Romania are cea mai mare scadere din UE, 1 procent. Romania e singura tara care are o crestere negativa, o scadere, de 1 procent. 

Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontista. Proasta guvernare este o realitate. Au avut toate conditiile de stabilitate economica preluate de la guvernul Boc, prin minciuna reuseste sa creeze din nou dezechilibre. Este un semnal de alarma pe care il trag, am mai trait o data acest proces cu un guvern mincinos si ne pregatim din nou sa intram intr-un proces de depreciere a situatiei macroeconomice. Inca nu este prea tarziu, inca se pot lua masuri impotriva evitarii intrarii in criza. Criza este aproape, suntem in recesiune.

Astazi s-a lansat corul mincinosilor, al incompetentilor, cand premierul si incepand de astazi cu toata forta si noii lor aliati in dezechilibrarea economica a tarii, Alianta Crestin Liberala, formata din PNL si PDL, cere convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS. Oameni buni, eu nu mai candidez si imi doresc reducerea CAS daca e posibila. Rectificarea ne arata ca nu sunt resurse de reducere a CAS nici macar pentru 2014. Rectificarea facuta de Ponta a fost una negativa, chiar daca el invatati de consilieri a spus poporului ca a facut o rectificare pozitiva. Este un desen fantezist si nu putea sa fie o rectificare pozitiva atata timp cat veniturile din impozitul pe salarii s-au realizat doar in proportie de 96,4%, un minus de 426 milioane.

Ideea promovata, le-as spune la toti la un loc USL pentru ca asta sunt, Ponta cu liberalii si PDL sunt USL, pentru ca liberalii fiind majoritari, au si candidatul, practic fac politica facuta alaturi de PSD. Vor sa obtina avantaje in campanie pe tema CAS, in conditiile in care Romania nu poate sa faca acest lucru. Nu avem resurse, vor sa-i amageasca pe cei din economie, pentru ca reducerea CAS nu o fac pe seama partii din salariul pe care il incaseaza lucratorul, ci lasa bani la companii. Reducerea CAS nu face decat sa accelereze intrarea in criza. Am vazut aceasta realitate, acest film l-am trait pe pielea mea si ii avertizez pe romani sa nu se lase pacaliti, pentru ca la anul ei vor plati costul naivitatii. Iesirea din criza se face pe spinarea romanilor. N-am sa uit niciodata 2010 cu masurile care au fost impuse pentru a ne reechilibra dupa niste masuri propagandistice care vizau castigarea alegerilor de catre Tariceanu si gruparea lui, careia nu i-a fost mila de populatie si a amagit-o.

In momentul de fata consider ca in mod egal, liderii marilor formatiuni politice de la putere si opozitie sunt la fel de iresponsabili si mincinosi, fie ca vorbim de Ponta, Iohannis sau Blaga. Clameaza reducerea CAS si vor baga tara in criza. Daca mizeaza ca dand un vot in Parlament pentru a doua oara vor tergiversa legea,m vreau sa va spun ca e putin probabil sa o pot face, eu n-am intors-o pe motive constitutionale. Nu exista in continut formulari care sa vizeze atacuri la Constitutie, ci intoarcerea legii am facut-o pe oportunitate si pe realitatea resurselor din buget. Ii avertizez sa nu se joace cu tara de dragul minciunii electorale.

Mi s-ar fi parut inadmisibil sa las acest avertisment pentru saptamana viitoare. O spun inca o data, in mod egal PSD, PNL si PDL ii mint pe romani pentru a le lua voturile. Ii mint pe cei din economie pentru a obtine bani de campanie. Vor baga tara in criza, suntem doar in recesiune acum. Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare in raport si cu celelalte obligatii pe care ni le-am asumat. Daca se introduce reducerea CAS Romania pierde acordul cu FMI si UE.

Vreau sa stie ca eu am spus populatiei si celor din economie ca sunt mintiti. Sigur, sunt si solutii. Prima, anularea taxelor suplimentare introduse pe economie si economia isi va da drumul din nou. Taxa pe stalp sau acciza la benzina.Acum economia gafaie, trebuie ajutata sa respire normal.

Vad ca si INS care a lansat o minciuna prin omisiune revine si isi aduce aminte ca a folosit un formular standard din 2009. Cum e posibil sa ne spune UE ca am intrat in recesiune si nu INS. Este a treia institutie care capoteaza sub control politic, alaturi de avocatul poporului si CNA. Ce a facut astazi INS e ca scoaterea sigurantei la CNA, Au scos si ei siguranta ca sa poata minti seful lor. Au omis sa spuna tarii ca a intrat in recesiune. Va doresc sarbatori cu bine.

stirea se actualizeaza