Traian Basescu, dupa summitul NATO: Libertatea nu este gratis. Toate obiectivele au fost atinse – UPDATE

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa summitul NATO desfasurat in Tara Galilor, ca Romania si-a facut treaba si si-a atins toate obiectivele propuse pentru intalnirea statelor membre ale Aliantei si a prezentat concluziile trasate la finalul reuniunii. Mondo News a transmis in format Live Text principalele declaratii ale presedintelui Basescu.

Traian Basescu a explicat ca a fost reitarat mesajul de solidaritate intre membrii Aliantei, explicand ca acest summit a demonstrat, in primul rand, ca nu exista sef de stat sau de Guvern care sa nu fi inteles misiunea fundamentala a NATO, aceea de a-si apara proprii membrii.

”A fost un summit extrem de important care a prefigurat noile misiuni ale Aliantei de dupa misiunea din Afganistan. Practic, evenimentele din ultimele luni au creat conditii ca NATO sa se manifeste in primul rand ca o organizatie care isi exercita misiunea fundamentala de a apara proprii membrii. Foarte multi au speculat disputete intre Europa si SUA, au pus sub semnul intrebarii legatura transatlantica inainte de acest summit si a fost suspectata chiar unitatea membrilor NATO. Iata ca acest summit a demonstrat, in primul rand, ca nu exista sef de stat sau de Guvern care sa nu fi inteles misiunea fundamentala a NATO, aceea de a-si apara proprii membrii. As spune ca este un summit al solidaritatii, care a revitalizat organizatia si care da un semnal extrem de puternic ca la orice risc cat de mic in legatura cu membrii Aliantei, toata organizatia este gata sa functioneze si sa isi indeplineasca misiunea fundamentala”, a spus Basescu.

Referitor la Romania, presedintele Basescu a spus ”fara nici o retinere” ca toate obiectivele au fost atinse si a spus ca pe teritoriul tarii noastre va fi infiintat un comandament NATO care va coordona activitatile regionale Romania-Bulgaria. 

”A fost o munca inter-institutionala relativ indelungata, lansata odata cu hotararea CSAT din 2013 prin care Romania cerea NATO realizarea planurilor de contingenta, moment de la care s-a inceput o munca in care a fost implicat Ministerul Apararii, Externele, presedintia, ca lider al problematicii de securitate, structurile de informatii etc, iar obiectivele au fost dezvoltate pe masura evolutiilor din Ucraina, depasind cu mult obiectivele noastre finale obiectivul initial, planul de contingenta”, a explicat acesta.

Sefului statului a mai spus ca bazele militare ale NATO din Romania vor ramane cele doua de la Kogalniceanu si Deveselu, spunand ca va creste prezenta militara alternativa si continua.

”Vom avea o structura de comandament NATO. in documentele nedestinate publicului, Romania figureaza ca fiind stat care a oferit facilitati pentru un comandament de dimensiuni acceptabile. Avem toata infrastructura gata. Romania figureaza ca facand oferta, dar noi stim ca unul din comandamente va fi in Romania”, a spus el.

De asemenea, Basescu a spus ca baza de la Deveselu va fi functionala in 2015 si ca Romania a facut o oferta sa fie natiune cadru pentru un fond mutul din care sa se alimenteze programe pentru siguranta cibernetica a Ucrainei, urmand sa preia unul din cele patru programe la nivel NATO.

PRINCIPALLE DECLARATII FACUTE DE TRAIAN BASESCU

Multi au pus sub smenul intrebarii legatura transatlantica si unitate membrilor NATO, iata ca acest Summit a deonstrat ca nu exista sef de stat sau guvern care sa nu fi inteles misiunea NATO, aceea de a-si apara proprii membri. Este un Summit al revitalizarii, a revitalizat organizatia si care da un semnal puternic ca laorice risc in legatura cu membrii aliantei NATO, toata organizatia este gata sa functioneze in baza art. 5.

– Mai este un mesaj, dincolo de cel de solidaritate. Acela ca libertatea nu este gratis si asta trebuie sa inteleaga toti demagogii, indiferent unde se afla in interiorul acestei organizatii.

– In ce ne priveste am avut un set de obiective si o spun ca toate au fost atinse. A fost o munca interinstitutionala relativ indelungata, care a fost lansata odata cu hotararea CSAT de anul trecut prin care Romania cerea NATO realizarea planurilor de contingenta pentru Romania. Obiectul initial este realizarea planului de contingenta. As vrea sa multumim d-lui Stoian, ambasadorul la NATO.

– Summitul a adoptat 20 de documente, din care 5 sunt publice si 15 sunt documente secrete. Unele din afirmatii va trebui sa le credeti si sa nu le cercetati pentru ca nu aveti cum. Dar le veti intui din declaratii. Cele 5 publice sunt comunci9atul summitului, declaratia privind relatia transatlantica, declaratia comuna NATO-Ucraina, declaratia privind Afganistan si declaratia privind fortele armate.

– Saptamana viitoare intentionez sa deschidem dezbateri pentru corecta informare pentru intreaga declaratie a summitului. Sper ca cel tarziu duminica sa avem pe site-ul Presedintiei si al MAE traducerea declaratiei. 

– S-a decis prezenta NATO in zona de est,inclusiv pe teritoriul Romaniei. Romania are doua baze militare, una la Kogalniceanu si una la Deveselu. Planul mareste prezenta militara pe teritoriul Romaniei. Ca exemplu, avem circa 1400 de militari americani, din care 600 sunt puscasi marini militari de elita. Aceste efective vor creste, se vor adapta la situata de zi cu zi. Pot fi dizlocate imediat aceste trupe, sunt gata echipate pentru orice tip de actiune. Vom avea o structura de comandament NATO. Romania figureaza ca fiind stat care a oferit facilitati pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile. Avem toata infrastructura gata. In documente Romania figureaza ca facand oferta, stim ca unul din comandamente va fi pe teritoriul Romaniei.

– Vom avea un centru de antrenament in Marea Neagra, alimentat mereu cu nave militare. Angajamentul SUA e sa mentina o forta navala viabila in Marea Neagra care sa faca aplicatii si pregatiri in spatiul Marii Negre. Important este ca Marea Neagra este evidentiata cu o dimensiune importanta a securitati euroatlantice ca urmare a evenimentelor din ultima perioada din Ucraina. Marea Neagra e recunoscuta in documentele Summitului ca avand o importanta deosebita. Marea Neagra este intr-un cerc de conflicte inghetate. Aceste conflicte inghetate pot fi activate pe rand sau toate odata, ceea ce arcrea insa un mediul profund de instabilitate care ar afecta stabilitatea statelor membre NATO.

– Exista si un lucru care nu o sa ii placa premierului, angajamentul aliatilor de a se ajunge la 2% din PIB, ne place sau nu ne place, libertatea nu e gratis. S-a pus accent in declaratie si in documentele nepublice pe siguranta cibernetica. 

– Romania a facut oferta sa fie natiune cadru pentru un fond mutual din care sa se alimenteze programe pentru siguranta cibernetica a Ucrainei. Romania va fi natiune cadru pe acest program. Sunt pratru programe la nivel NATO, unul il preia Romania.

– Romania s-a angajat sa participe la operatiunea Resolute Suport pentru Afganistan cu 220 militari, 200 instructori si 20 politie militara. Am primit solicitari sa preluam si paza a doua aeroporturi, Kandahar si Kabul, inca nu avem o hotarare CSAT discutam acasa si vedem daca ne putem asuma preluarea pazei pentru un aeroport, ar insemna dislocarea a circa 400 militari.

– Atat timp cat probabil mii de militari ai NATO se vor roti pe teritoriul Romaniei pentru a-i garanta securitatea, Romania poate avea o abordare pozitiva macar fata de unul din cele doua aeroporturi, vom vedea, vom vedea si care sunt costurile. Ne-am facut treaba, Romania e in siguranta si daca cineva s-ar gandi sa o apropie de situatia de neisguranta ar exista o reactie naprasnica a organizatiei.

_________________________________________________________

Amintim ca seful statului a participat joi la deschiderea oficiala a summitului NATO de la Newport, iar vineri a fost prezent la parada aviatica, urmand a participa si la sesiunea lucrarilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC). 

La summitul NATO din Tara Galilor, Basescu unde a discutat cu presedintele SUA Barack Obama si cu cancelarul german Angela Merkel. 

Citeste si: SUMMITUL NATO CONTINUA LA NEWPORT, CU DOUA SESIUNI CARE VOR REUNI LIDERII CELOR 28 DE STATE MEMBRE – UPDATE

Totodata, seful roman al statului a participat, ieri, la deschiderea oficiala a summitului, la sesiunea cu tema Afganistan, la lucrarile Comisiei NATO — Ucraina, la receptia oferita de printul Charles, precum si la dineul de lucru al delegatilor.