Traian Basescu, la Chisinau: Romania nu este o tara izolata care traieste numai in UE sau in NATO

Presedintele Traian Basescu a dat asigurari miercuri, la Chisinau, ca Romania nu isi schimba politica externa, dar asta nu inseamna ca este o tara izolata care “traieste numai in Uniunea Europeana sau numai in NATO”.

“Trebuie sa intelegeti ca Romania nu este o tară izolata care traieste numai in Uniunea Europeana sau numai in NATO. Ne dezvoltam relatiile si ne consolidam relatiile in toate directiile, catre toate punctele cardinale. Cu certitudine, daca priviti relatia romano-chineza, este o excelenta relatie politica, dar economic este o relatie in care Romania are un deficit foarte mare. In relatia comerciala este un deficit de 2,1 miliarde de euro. i”, a declarat presedintele Basescu, conform Agerpres.

Seful statului roman a vorbit si despre faptul ca Rusia este o tara care are importante investitii in Romania.

“Cu Rusia avem, de asemenea, un deficit consistent al balantei de plati datorita importurilor energetice pe care le facem. Rusia are investitii in Romania in industria aluminiului, in industria siderurgica, in industria petroliera; deci avem o relatie si cu Rusia. Faptul ca se duce ministrul de Externe sau ca vine Nikolai Patrusev la Bucuresti nu inseamna o schimbare a politicii externe. Si va dau un azimut ferm al faptului ca Romania nu-si schimba politica externa: existenta bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei si a scutului antiracheta. Credeti ca o astfel de tara isi schimba de la o zi la alta politica externa?”, a concluzionat presedintele Basescu.

Declaratiile au fost date intr-o conferinta desfasurata la Chisinau, alaturi de presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.