Traian Basescu, lobby pentru romanii din Ucraina. Vrea anularea legii privind limbile minoritatii

Traian Basescu a declarat, in aceasta seara, la Bruxelles ca i-a cerut premierului ucrainean, Arseni Iateniuk, ca legea prin care limba romana isi pierde statutul de limba regionala sa fie anulata.

“In discutia care a avut loc in prezenta premierului Iateniuk i-am cerut in mod expres nu numai sa stim ca legea este la promulgare, dar nu o promulga domnul presedinte interimar, ci anularea acestei legi. Trimiterea inapoi la parlament si anularea ei. Si aici argumentul a fost ca Ucraina are nevoie acum sa aiba un guvern care sa fie mama si tata pentru toti cetatenii ucraineni, indiferent ca sunt ucraineni, ca sunt minoritari rusi, romani, polonezi sau unguri. Romania are a doua minoritate dupa minoritatea rusa. Deci ne intereseaza in cel mai inalt grad modul cum este tratata problema minoritatilor”, a declarat Traian Basescu in cadrul unei conferinte de presa dupa summitul extraordinar al UE dedicat situatiei din Ucraina.

Citeste si: UE, masuri aspre la adresa Rusiei. Traian Basescu, transant dupa summitul de la Bruxelles

“L-am atentionat pe primul ministru Iateniuk asupra faptului ca acest dar minoritatile l-au primit de la Ianukovici si ca ar fi regretabil ca minoritatile sa se gandeasca ca o putere democratica proeuropeana le-a luat niste drepturi pe care le-au avut in timpul lui Ianukovici”, a mai spus seful statului.

Odata cu apropierea Ucrainei de UE,  Romania se va implica alaturi de UE pentru a asigura democratia acestui stat.  “Am fost de acord cu participarea la misiunea OSCE. Sigur vom avea un rol, suntem buni cunoscatori ai situatiei din Ucraina. Avem 400 000 de vorbitori de romana in Ucraina”, a mai spus Traian Basescu, amintind ca Romania nu are de ce sa se teama de posibile actiuni din partea Moscovei.

“Romania nu este dependenta de gazul rusesc. Acei 20% ii putem substitui din alta sursa. Romania nu are contracte de armament, nu are interese majore in relatia cu Federatia Rusa”, a incheiat presedintele Romaniei.