TRAIAN BASESCU: Marea Neagra o facem lac NATO

Presedintele TRAIAN BASESCU a fost solicitat, vineri, in conferinta de presa sustinuta dupa summitul NATO din Tara Galilor, sa precizeze daca isi reafirma, si dupa aceasta reuniune, declaratia anterioara privind faptul ca Rusia considera Marea Neagra un lac rusesc, el raspunzand, razand: “O facem lac NATO”.

Intrebat daca, prin prisma summit-ului NATO, continua sa creada ca Rusia mai considera Marea Neagra drept un lac rusesc, Basescu a raspuns, razand: „O facem lac NATO”.

El a reamintit si o alta declaratie a sa, facuta tot in Statele Unite, privind faptul ca “Gazprom este mai eficient decat Armata Rosie”.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: NATO a solicitat Romaniei sa preia PAZA aeroporturilor Kandahar și Kabul

“Am mai spus un lucru pe care nu l-ati observat, pentru ca am avut aceasta intuitie sa inteleg ce se va intampla in regiunea noastra. Am mai spus un lucru: ca Gazprom-ul este mai eficient decat Armata Rosie. L-am spus tot in Statele Unite la un seminar. Si se confirma ca foarte multe state cu dependenta majora de gazele de la Gazprom au probleme pana se adapteaza la nevoia de a se lua decizii de sanctiuni, dar se adapteaza”, a mai spus Basescu, citat de Mediafax.

Totodata, presedintele TRAIAN BASESCU a aratat dupa Summit-ul NATO ca Marea Neagra este evidentiata in documentele reuniunii ca avand o importanta deosebita pentru securitatea euroatlantica, aceasta fiind un obiectiv al Romaniei care a fost atins.

Seful statului a spus ca Marea Neagra este evidentiata in documentele reuniunii cu o importanta deosebita pentru securitatea euroatlantica. “In sustinerea acestui obiectiv, am argumentat cu cercul de conflicte inghetate din jurul Marii Negre”, a spus presedintele Basescu.

El a mentionat ca Romania a sustinut ca aceste conflicte inghetate pot fi activate pe rand sau concomitent.

Citeste si: Traian Basescu, dupa summitul NATO: Libertatea nu este gratis. Toate obiectivele au fost atinse – UPDATE

“Argumentul nostru in discutiile cu strategii si politicienii statelor membre a fost ca aceste conflicte inghetate pot fi activate pe rand sau toate odata”, a spus Basescu.

El a mentionat ca tarile din zona Marii Negre sunt state partenere ale NATO, ale caror destabilizare poate avea consecinte in legatura cu statele membre Aliantei din flancul estic.

Sursa foto: nasul.tv