TRAIAN BASESCU: MESAJUL lui Nuland despre CORUPTIE si oligarhi nu este ADRESAT Romaniei, este unul regional

Presedintele Romaniei TRAIAN BASESCU este prezent, duminica seara, in studioul emisiunii “JOCURI DE PUTERE”, realizata de jurnalistul Rares Bogdan. Primul subiect abordat in emisiunea amintita a fost legat de situatia exploziva din Ucraina si despre MESAJUL transmis de VICTORIA NULAND oligarhilor.

“MESAJUL VICTORIEI NULAND nu este adresat Romaniei, este un MESAJ regional. A fost in primul rand stimulat de situatia din UCRAINA. In discutiile care le-am avut cu NULAND si cu vicepresedintele BIDEN de la declasarea crizei din Ucrainei, unul dintre MESAJELE pe care le-am dat este ca e vorba de o criza aparuta ca urmare a abandonarii directiei catre UE, dar ca, in piata, problema vine din coruptia foarte mare din UCRAINA.

Este adevarat cea a spus, si nu a spus-o numai, ci si Kerry si o spune, in discutiile telefonice, si Biden si o spune si Obama. Se produce un lucru asupra caruia asupra caruia am atentionat aliatii americani. Eu nu spun lucruri care raman intre noi, ci lucruri care s-au petrecut. De la instalarea adminsitratiei Obama, cand am inteles ca aliatii se retrag din Europa orientandu-se catre Pacific, i-am avertizat ca zona nu este atat de unitara ca sa asigure securitatea regiunii. UE nu are parghii sa gestioneze derapajele, sunt prea slabe acele parghii de care dispune.Romania are o importanta cruciala in regiune, nu este orice tara. Suntem a doua putere in regiune, dupa UCRAINA. Romania are o expertiza, de care acum se lovesc tot. Tine-ti minte cand spuneam in urma cu cativa ani de conflictele inghetate din regiune, Marea Neagra – lac rusesc”, a declarat TRAIAN BASESCU.

Citeste si: Traian Basescu a convocat CSAT. Subiectul principal: Evenimentele din Ucraina 

“Existenta masiva a trupelor ruse la frontiera de est si sud-est a Ucrainei incurajeaza ceea ce se intampla in estul Ucrainei. Aparitia soldatului neidentificabil dar bine instruit pune un mare semn de intrebare asupra implicarii Rusiei din interiorul tarii. se pare ca este un scenariu al destabilizarii. Eu nu anticipez o invazie, poate doar daca sunt varsari mari de sange. Nu cred ca Rusia ar accepta ca pe teritoriul sau – sa ne aducem aminte Cecenia – astfel de evenimente. Ar trimite fortele de ordine si ar restabili ordinea. Sper ca presedintele Putin sa nu utilizeze momentul in care autoritatile de la Kiev hotarasc sa reinstaureze ordinea ca pe o scuza pentru a intra si ai apara pe cetatenii rusofoni. Si Lavrov si Putin gresesc daca ma considera anti-rus. II deranjeaza cand zpun Marea Neagra- lac rusesc, dar asa este. Nu pot sa ma fac ca nu vad realitatile doar ca sa nu supar Rusia. Acum, pentru ca sunt la sfarsit de mandat, Rusia trebuie sa accepte ca a ratat o ocazie sa aiba o relatie foarte buna cu Romania, la nivel de presedinte, pentru ca nu a acceptat realitatile”, a continuat BASESCU.

Sursa foto: adevarul.ro