TRAIAN BASESCU: Cea mai mare greseala a mea a fost legata de Votul Uninominal. LIVE TEXT

Presedintele TRAIAN BASESCU a declarat marti dimineata in cadrul unui interviu acordat la Adevarul Live ca nu isi doreste sa participe activ in campania electorala pentru alegerile prezidentiale, dar ca nu poate face acest lucru cand este atras in tot felul de polemici de candidati.

“Nu vreau sa fiu un jucator in campanie, cu exceptia faptului ca mi-am declarat sustinerea pentru Elena Udrea, candidatul PMP pentru Cotroceni. Dar nu am ce sa fac in conditiile in care toti ceilalti candidati ma acuza permanent de cate ceva. Chiar si la posturile de televiziune echilibrate ca Realitatea si B1 apar psd-isti, pnl-isti sau mai stiu eu cine care declara ca Basescu a facut si a dres, iar atunci eu trebuie sa ma apar”, a declarat Traian Basescu.

“Ma voi inscrie in PMP dupa ce imi termin mandatul. Sunt convins ca este nevoie de un partid nou pe scena politica romaneasca, iar eu voi face tot posibilul ca Partidul Miscarea Populara sa fie acesta. PMP la ora actuala este un partid care deabia se aseaza. Vreau sa precizez ca nu voi candida”, a continuat Basescu.

“Dna-ul nu tine cont de scena politica. DNA nu actioneaza sezonier. Procurorii de acolo sunt asemenea buldozerului, nu-i intereseaza sa tina cont de evolutia scenei politice pentru a-si programa anchetele. Justitia este libera si DNA-ul sa isi faca treaba, eu m-as bucura sa iasa si dosarul EADS-ului. Daca ar fi suspiciuni ca intervin la Justitie s-ar duce naibii toata munca mea de pana acum”, a mai spus seful statului.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: VICTOR PONTA trebuia la Carei sa se aseze langa seful Statului Major daca voia sa-l BAG IN SEAMA 

“Am avut dosarul Microsoft pe birou, toate cele 13 bibliorafturi si l-am studiat cu atentie. Cand vine vorba de dosarul EADS nu pot spune foarte multe pentru ca nu am studiat dosarul, deci nu stiu daca sunt implicati si oameni politici. Insa, imi dau seama ca e un dosar in zona care radiografiaza in continuare zona politica si este necesar, pentru ca populatia nu va fi convinsa ca are nevoie de o noua clasa politica daca nu vede. EADS va face o noua parte de radiografie a clasei politice”, a declarat Basescu in momentul in care jurnalistii de la Adevarul i-au spus ca Elena Udrea a sugerat ca in dosarul EADS apar nume grele din conducerea ACL-ului.

“Eu nu am date relevante pe cifra pagubei. Eu sunt convins ca intre Daniel Funeriu, acuzat de abuz in serviciu si doamna Andronescu – n-a existat nici o discutie. La fel sunt convins ca intre Nica si Sandu nu a existat vreo discutie. Atunci ce i-a unit? Nu cumva aparatul, functionarii din aparat? Aici trebuie privit cu foarte multa atentie. Lucrurile nu sunt neaparat o legatura intre oamenii din partid, nu-si predau stafeta. Altceva ii leaga – oamenii de prin birouri. La abuzul in serviciu al lui Funeriu: nu putea sa mearga ministrul sa numere calculatoarele. El a primit o hartie cu 5 semnaturi. Va ramane ca procurorii sa stabileasca in ce consta abuzul”, a spus presedintele cand a fost intrebat ce crede despre numarul mare de ministrii inculpati in dosarul Microsoft.

“Nu am primit nicio hartie de la SIE in legatura cu dosarul Microsoft. Si va mai spun inca o data. Microsoft este un dosar romanesc, ancheta a pornit de aici, din Romania, nu din America. Ii rog pe Teodor Melescanu si Mihai Razvan Ungureanu ce informatii au dat legate de acest dosar. Dar vreau sa subliniez ca nu am cerut SIE nicio informatie despre Microsoft. Si am un sfat pentru fostii sefi ai SIE legat de acest subiect: Decenta este de aur”, a declarat Traian Basescu.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: ELENA UDREA are SANSA EI

“Sistemul e ingenuncheat, problema e cine ii taie capul? Cand ma refer la sistem, vorbesc de oameni din generatia Abraham, Voiculescu, Catalin Voicu, Mitica Iliescu, nu ma refer la generatia de politicieni tineri care au invatat naravurile proaste. Ei sunt o continuare oarecum inocenta, chiar daca corupta. Ei nu sunt insa sistemul vechi, ei sunt noua generatie de oameni corupti. Trebuie tratati fara menajamente de institutiile statului. Ma uitam la decizia in cazul Voiculescu in care completul de 2 judecatori spunea ca s-au utilizat mijloace primitive de spalare a banilor. Acelasi primitivism il gasim probabil si la noua generatie de politicieni corupti, pentru ca daca n-ar fi atat de primitivi ar rezista mai mult”, a continuat seful statului.

 “Dosarul RETROCEDARILOR ar trebui sa spuna stop joc! Nu imi dau seama in ce masura il va afecta pe tata socru Ilie Sarbu. Ar trebui facuta o verificare amanuntita asupra retrocedarilor, dar ma tem ca ar dura un an poate doi, si apoi as relua procesul retrocedarilor instrumentat acum de DNA BRasov. Este mult fals in acest dosar! Trebuie reverificate marile retrocedari si apoi instrumentate inca o data toate cazurile legate de acest subiect”, a mai spus Basescu.

“Am primit sute, mii de reclamatii de la fostii proprietari. La paduri si terenuri agricole. Aceasta procedura a cumpararii de drepturi litigioase e foarte utila in economie, dar la retrocedari ar trebui sa nu mai functioneze, pentru ca au aparut retele frauduloase. Dupa ce se constata neregulile, trebuie promovata revizuirea deciziilor. Este mult fals in acest proces si el trebuie oprit si eliminata povestea drepturilor litigioase. Uitati-va la Fondul Proprietatea: am pus 20% din Portul Constanta, din Electrica, din Transgaz – si va asigur ca nu va fi indestulator, va trebui sa dam si camasa de pe noi. Ceea ce este mai rau este  modificarea Codului Silvic. Este rea-credinta”, a continuat presedintele.

“Te ia si rasul cand vezi tipul asta de discutii. E penibil. Ce sa spui mai mult? Sa vedem daca se incadreaza la trafic de influenta, nu stiu daca sint indeplinite toate elementele. NU am intalnit asa ceva, da-mi o lege ca sa te sustin in alegeri. Discutiile dintre Sova si Hrebenciuc sunt de-a dreptul penibile si demonstreaza cat de jos se poate ajunge in anumite partide. In PDL relatiile nu erau atat de jos. In schimb, Viorel Hrebenciuc are o capacitate de negociere formidabila, e omul care poate aranja voturile la motiuni, la amendamente. E omul care are cel mai bun dialog cu UDMR “, a mai spus Traian Basescu.

“Am gresit cand l-am adus pe Mihai Razvan Ungureanu de la conducerea SIE direct in functia de premier. Este o greseala pe care mi-o asum. Avea nevoie de o pauza, de niste aer.”, a recunoscut Basescu.

“Eu am facut afirmatii, nu am dezvaluit documente. Baza pe care am facut aceste afirmatii e solida. In 97-2001, Ponta a fost si procuror, si ofiter acoperit SIE. Aceasta afirmatie o sustin in continuare. Nu-i neaparat lucru rau sa fi fost ofiter SIE. Dar il pune intr-o situatie dificila daca vrei sa fii presedinte. Romania are 2 servicii extrem de puternice: SIE si SRI. Nu am a le reprosa nimic. Insa, ca orice serviciu, cand prinde slabiciunea, isi extind aria de influenta. Nu spun ca se va intampla asta, dar trebuie sa avem grija. Iar ce a facut dl Melescanu cu HG 223 este ingerinta serviciilor in politica. HG 223 s-a extins secretul de stat si asupra rezervistilor. Generezi ideea ca serviciile sunt atat de blindate de ideea secretului de stat ca nimeni nu poate sti daca un presedinte e fost ofiter SIE. Ponta poate fi santajat de serviciu, de fostul lui ofiter de legatura. Eu nu spun ca se va intampla, dar presedintele trebuie sa fie un om liber. O asemenea taina poate pune in dificultate un presedinte”, a continuat seful statului.

“Ponta este un tangau, un tanc la nivel de experienta care nu intelege aceste implicatii. In cazul lui Ponta s-a incalcat Constitutia”, a continuat Basescu.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: VICTOR PONTA a fost OFITER ACOPERIT al SIE; eu nu am vorbit propagandistic 

“In strainatate aceasta dezvaluire poate avea urmari, daca proba e facuta publica in interiorul mandatului de presedinte. Daca se va merge in instanta si se va proba. Dar trebuie sa privim lucrurile in timp. Azi nu s-ar mai putea intampla asa ceva. In mod cert, azi nu exista ofiteri acoperiti in politica si magistratura. Dar atunci, in 1997, vechea mentalitate a serviciilor inca domina scena publica. Era perioada in care serviciile nu erau reformate. Acum, asa ceva e exclus. Serviciile stiu ca ar fi ani de puscarie daca ar face recrutari in politica ori magistratura. Serviciile sunt foarte puternice, au fost avangarda Romaniei in procesul de integrare. Dar orice societate isi ia masuri ca serviciile sa nu participe la jocul politic. Serviciile sunt instrumente prin care decidentii sunt informati cu maxima acuratete. Ele trebuie sa ramana instrumente si nu jucatori politici”, a continuat Basescu.

“Daca Iohannis ajunge presedinte si va fi declarat incompatibil va fi o mare problema. Eu am vorbit de nevoia unei decizii, indiferent de care este. Va rog sa ma credeti ca ideal era ca aceasta decizie sa se dea inainte. Ideal era ca ACL sa analizeze foarte atent aceasta vulnerabilitate inainte de a face candidatura, ca aveau ce sa aleaga. Sunt lucruri in care nu ne putem baga, sunt treburilor lor, ale ICCJ si ale CCR.  Eu nu vreau sa ma pronunt mai mult in legatura cu aceasta problema”, a raspuns Basescu atunci cand a fost intrebat acest subiect.

Traian Basescu a fost intrebat de jurnalistii de la Adevarul Live care a fost cel mai mare esec si care a fost cea mai mare realizare a celor doua mandate petrecute in fruntea tarii.

” Voi spune greselile dupa ce termin mandatul si reflectez o luna. Una dintre marile greseli e votul uninominal. Am crezut in aceasta solutie intr-un moment in care partidele erau echilibrate, PSD si PDL erau la 30-35%. Apoi, ideea a fost procesata, domnull Parvulescu a fost artizanul votului uninominal compensat, ceea ce e o mare eroare. Dar si daca nu ar fi fost dl Parvulescu, am luat o parghie fomidabila partidelor in a-si selecta oamenii. Iar calitatea proasta a parlamentarilor e rezultatului uninominalului. Romania nu e pregatita pentru uninominal. Parte din poporul a votat tot pe sigla de partid si tot pentru galeata cu kilogramul de Zarea si cel de zahar.

In ceea ce priveste lucrurile de care sunt multumit sunt legate de reformele structurale: noua lege a pensiilor (functie de contributia la fondul de pensii). Legea liberalizarii pietei fortei de munca. In mandatul meu Romania a crescut teritorial cu in Marea Neagra. Legea Educatiei, chiar daca a fost serios stirbita. Parteneriatul strategic cu SUA. Legea salarizarii care impinge Guvernul sa creasca salariul minim in fiecare an. Sunt deci cateva reforme structurale facute, nu toate terminate. Nu as vrea sa fiu un hipermodest, dar in mandatul meu Romania a intrat in UE”, a continuat Basescu.

“Dupa experienta cu MRU nu recomand nimanui sa ia un sef de serviciu sa-l puna premier, trebuie sa-l lase o perioada sa se reacomodeze cu viata politica. Niciodata Justitia nu va putea sa asaneze clasa politica daca partidele insele nu se curata din interior. Conducerile partidelor au obligatia sa supravegheze la calitatea oamenilor. Ce face acum justitia este pur si simplu lupta anti-coruptie. Daca partidele nu se asaneaza, vom avea o continua defilare a politicienilor la DNA. Inca din 2005, din primul an de mandat, am declarat lupta anti-coruptie ca o necesitate. Legea finantarii partidelor e primul lucru care trebuie facut pentru asanarea vietii politice”, a continuat seful statului.

Traian Basescu a vorbit si despre cum ar trebui sa fie politica Romaniei fata de Orientul Mijlociu, dar si de influenta noastra in Balcani.

“Nu poate fi decat cea care este. Acum, in Orientul Mijlociu vorbesc armele. Credibilitatea o avem si acum, dar acum vorbesc armele. Am auzit foarte multi spunind ca noi putem fi softpower. E o mare eroare: poti face politica soft cand in spate ai portavioane. In momentul de fata, in zone precum Orientul Mijlociu poti actiona bazat si pe capacitatea militara. Tine de cite F16 ai in regiune, cat de activ esti in batalia cu ISIS etc. Cu diplomatia e o poveste pina nu ai suficiente F16 si portavioane. Imediat ce va fi pace acolo, vom redeveni influenti.

Avem o politica destul de agresiva in Balcani, chiar daca nu o tipam. Sumitul SEECP a fost singurul dupa 4 rateuri in care s-a ajuns la concluzii, Serbia si Kosovo fiind la aceeasi masa – si asta datorita credibilitatii Romaniei. Pana la urma, prin efortul facut, s-a asezat toata lumea la masa, si am reusit dupa 5 ani sa avem o declaratie comuna. As spune ca suntem foarte implicati si credibili, probabil datorita si dimensiunii, dar si relatiei cu SUA pe care o avem. Incidentele de la meciul de fotbal sunt un semnal si arata problemele din Balcani: nationalism excesiv, tendintele centrifuge. De aici poate veni si destabilizarea noastra, trebuie sa le urmarim cu mare atentie”, a declarat presedintele Romaniei.

Traian Basescu despre campania electorala a Elenei Udrea.

” Nici eu nu sunt un admirator al sloganurilor de campanie ale Elenei Udrea. Unele sunt riscante, pot da loc la interpretari. Sa stiti ca o sustin din convingere, nu ma treceti in categoria naivilor care cred ca Udrea poate castiga alegerile prezidentiale. Este important sa castige un rezultat pe care sa se poate aseza PMP”, a spus seful statului.

Presedintele este convins ca daca ar candida impotriva lui Victor Ponta in turul II al alegerilor prezidentiale ar castiga fara probleme. Basescu a mai spus si faptul ca este multumit de cate procente are la capitolul incredere dupa 10 ani de mandat.

“Am facut erori de comunicare, mai ales in 2010 au fost erori grosiere de comunicare, fara explicatie. Dar principala cauza este erodarea, 10 ani sunt mult prea mult. Aici a fost eroarea modificarii Constitutiei. Opt ani ar fi fost suficienti. De exemplu, in Franta, dupa 2 ani la putere, presedintele Hollande este foarte erodat. Eu sint multumit cat am la capitolul incredere. Am dus totusi tara prin criza. Probabil ca se vor reevalua candva”, a declarat Traian Basescu.

Sursa foto: captura adevarul