Traian Basescu: Parlamentul, inca blocheaza activitatea justitiei. Inca ne lipseste o cultura a justitiei

Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat, vineri, ca romanilor inca le lipseste o cultura a justitiei, aratand ca prea multe institutii isi permit sa nu aplice hotarari judecatoresti, de la Parlament, care blocheaza actul de justitie, la administratiile locale.

 “Astazi avem in vigoare toate cele patru Coduri si privind la efectele aplicarii Codului Penal observ ca justitia din Romania se modernizeaza, se apropie de statele din Uniunea Europeana (UE)”, si-a inceput seful statului declaratia de la Congresului Avocatilor, un eveniment organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

“S-a demonstrat, niciun sistem de justitie nu e perfect, nu poate functiona fara eroare, oamenii nu sunt infailibili. Spun cu satisfactie ca si judecatorii au crescut in credibilitate, si procurorii, si avocatii. Insa, era mai spectaculos daca aveam curaj sa mergem catre modelul american”, a continuat Traian Basescu.

Citeste si: Traian Basescu reitereaza ideea unirii cu Republica Moldova

“Am avut retineri la noile Coduri, iata ca dumneavoastra ati avut capacitatea sa va pregatiti pentru acest moment. Inainte de Coduri, CSM a spus ca nu o sa fim niciodata 100% pregatiti. Relatia avocat-client este cea mai dificila relatie, e conflictul cel mai spectaculos din justitie si necesita cea mai multa intelepciune, avocatul e la granita dintre apararea clientului si respectarea legii”, a mai spus presedintele Romaniei.

“Din pacate ce ne lipseste este cultura despre justitie – si vedem asta in mass-media in fiecare zi. Presedintele lui Bayern Munchen a fost condamnat in conditiile in care a castigat de cateva ori Cupa Campionilor Europeni. Nu a existat niciun om politic care sa spuna <scoateti-l pentru ca a castigat niste trofee>. La noi au fost si sunt adevarate campanii. E proba diferentei de cultura a populatiei, a mass-media legat de actul de justitie, de respectul pentru hotararile justitiei”, a aratat seful statului.

“Relatia avocat-client, in mintea unui inginer reprezinta diferenta dintre minimul si maximul pedepsei, in timp ce avocatul este un slujitor al legii. Ideea mi-a venit privind filme americanii cand avocatul in cere clientului sa ii spuna tot. Cand esti infractor ce poti sa-i ceri unui avocat e in marja de pedeapsa, nu sa te faca Alba ca Zapada”, a continuat Basescu.

“Inchei multumindu-va pentru modul in care va execitati meseria intr-un mediu nou al justitie si mi-as permite sa va spun fara ezitare ca veti gasi in mine un om care intelege ce inseamna meseria, am avut in familie un avoicat care n-a rezistat, a trebuit sa se faca notar, un om care apreciaza ce faci si va respecta fara rezerve”, a conchis Traian Basescu.

Sursa foto: presidency.ro