TRAIAN BASESCU, inainte de a pleca la Bruxelles: Incepe un proces de reflectie cu privire la desemnarea presedintelui CE

Presedintele TRAIAN BASESCU a plecat, marti, la Bruxelles, unde participa la dineul de lucru al sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene (UE), in formatul Consiliului European, anunta Administratia Prezidentiala. Intr-o declaratie de presa sustinuta pe Aeroportul Henri Coanda, inainte de a pleca la Bruxelles, Traian Basescu a declarat ca printre subiectele aflate pe ordinea de zi, se numara analiza situatiei din Ucraina in urma alegerilor prezidentiale, gasirea unor solutii pentru cresterea numarului locurilor de munca, cresterea investitiilor si cresterea economica,dar si analiza rezultatului alegerilor europarlamentare.

MONDO NEWS a transmis in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui.

PRINCIPALELE DECLARATII ALE PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU:

– Voi participa la un Consiliu European informal. Subiectele pe ordinea de zi sunt: in primul rand, o analiza situatiei din Ucraina in urma alegerilor prezidentiale. Se va face o planificare legislativa pentru perioada 2014-2019. 

– Punctul nostru de vedere va fi ca legislatia trebuie sa se axeze prioritar pe solutii pentru cresterea numarului locurilor de munca, cresterea investitiilor si cresterea economica. Al treilea punct – analiza rezultatului alegerilor pentru PE. Din acest punct de vedere as face un comentariu simplu: rezultatul arata ca PPE a castigat alegerile fara a avea majoritate absoluta.

– Este previzibil ca in procesul de formare a noilor institutii, acest lucru sa cantareasca foarte greu in desemnarea presedintelui Comisiei Europene. Astazi nu se va face nicio desemnare, incepe un proces de reflectie cu privire la desemnarea presedintelui CE. E un proces care va dura probabil pana la sfarsitul lunii iunie. Prima sansa o are un reprezentant PPE si noi vom sustine acest lucru fara rezerve. Vad ca este o agitatie extraordinara cu comisari, cu… Nu este momentul. Nu inseamna ca nu este momentul diplomatic pentru discutii presedinte-guvern pentru pozitionarea in vederea obtinerii unui portofoliu important.

– Sigur ca pozitionarea noastra este sa il mentinem pe Dacian Ciolos la agricultura, dar nu suntem singuri.

STIRE INITIALA: La ora 17.00 (ora Romaniei), la Bruxelles, TRAIAN BASESCU va participa la Summitul Partidului Popular European, iar de la ora 20.00, la sediul Consiliului European, seful statului roman va lua parte la Dineul de lucru separat al sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Citeste si: BASESCU a decorat mai multe PERSONALITATI CULTURALE din Republica MOLDOVA 

Sambata seara, premierul VICTOR PONTA a declarat la un post de televiziune ca in aceasta saptamana va fi organizata o reuniune a sefilor de guvern din UE privind desemnarea presedintelui Comisiei Europene, la care insa Romania va participa fara drept de vot, deoarece reprezentarea va fi asigurata de catre presedintele Traian Basescu, in baza deciziei Curtii Constitutionale.

Premierul VICTOR PONTA anunta, luni, ca urma sa ii adreseze o SCRISOARE OFICIALA presedintelui TRAIAN BASESCU pentru a participa la Summit-ul Consiliului European care are loc la Bruxelles marti.

Ponta declara, luni seara, ca nu a primit inca niciun raspuns din partea presedintelui TRAIAN BASESCU la scrisoarea pe care i-a trimis-o privind participarea la summit-ul Consiliului European.

Citeste si: PONTA prinde curaj: BASESCU e SLAB!

“Nu, nu am primit niciun raspuns”, a afirmat PONTA, intrebat de presa despre acest subiect. Intrebat daca va face o noua incercare in aceasta seara, in sensul de a-l contacta telefonic pe seful statului, premierul a raspuns ca nu.

“Eu m-am adresat oficial. Daca domnia sa va dori sa raspunda, in mod sigur o va face oficial. Daca nu vrea sa raspunda…”, a afirmat Ponta. El a precizat ca se va intalni, marti, la Bruxelles, cu prim-ministrii social-democrati din statele membre UE, carora le va prezenta punctul de vedere al Romaniei.

Sursa foto: presidency.ro