Traian Basescu: Principalul obiectiv al summit-ului de la Haga este reducerea amenintarii terorismului nuclear

Presedintele Romaniei Traian Basescu a sustinut, luni dimineata, o scurta declaratie de presa, la aeroportul Henry Coanda, inaintea plecarii la Haga, acolo unde seful statului va participa, luni si marti, la a treia editie a Summit-ului Securitatii Nucleare.

Traian Basescu a declarat ca va profita de ocazie pentru a-i informa pe sefii de stat prezenti la eveniment cu privire la situatia din regiune si la nevoia de repozitionare a resurselor militare ale NATO ca urmare a activitatii fortelor ruse in contextul crizei din Ucraina.

Citeste si: Traian Basescu participa, luni si marti, la Summit-ul Securitatii Nucleare de la Haga

„Reducerea amenintarii terorismului nuclear este principalul obiectiv Summit-ului de la Haga, iar cel de-al doilea obiectiv este prevenirea achizitionarii materialelor nucleare de catre teroristi.

La Summit-ul de la Seul, din 2012, o serie de state si-au luat angajamente cu privire la actiunile in teritoriul national, dar si cele legate de cooperarea antiterorisita in spatiul national si tranzitul materialelor nucleare. In cadrul acestui Summit va face o trecere in revista a felului in care statele si-au indeplinit angajamentele luate, si va fi un nou set de angajamente pe care statele le vor lua”, a declarat Basescu.

„Este extrem de important pentru ca Romania este una dintre cele 32 de tari ale lumii care detine tehnologia intregului proces de fabricatie a combustibilului nuclear. Totodata, Romania este una dintre tarile extrem de importante in ceea ce priveste modul cum gestioneaza activitatile nucleare”, a continuat seful statului.

„Voi valorifica sansa ca foarte multi sefi de stat sunt prezenti la Haga si ii voi informa cu privire la situatia din regiune, la nevoia de repozitionare a resurselor militare ale NATO ca urmare a activitatii fortelor ruse in peninsula Crimeea”, a mai spus presedintele Romaniei.

Sursa foto: realitatea.net