Traian Basescu: Prioritatea UE este politica de securitate si aparare

Presedintele Romaniei Traian Basescu a prezentat, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, cele mai importante subiecte abordate la ultimul Consiliu European din acest an care a avut loc la Bruxelles. Conform presedintelui Romaniei, pe agenda de lucru a Consiliului s-au regasit subiecte legate de politica de securitate si aparare.

„Va voi prezenta ce s-a intamplat la Bruxelles joi si vineri acolo unde Consiliul European a avut o agenda extrem de importanta. Primul si cel mai important punct a fost politica de securitate si aparare.

Al doilea subiect, politicile economice si de ocupare, consolidarea uniunii monetare, energia, migratia. Subiectul de forta a fost politica de aparare comuna si rolul consiliului a fost stabilirea unei perspective strategice pentru modificarea politicii din 2003. Era timpul unei astfel de modificari, pentru ca intre timp au fost evolutii consistente in ce priveste necesitatea adaptarii.

Pentru a nu fi nicio confuzie, la inceputul lucrarilor a participat secretarul general NATO, care a evocat in consiliu prioritatile. De-a lungul intregului parcurs, toate luarile de pozitie au vizat compatibilitatea masurilor cu NATO.

S-a subliniat frecvent ca partenerul principal al UE este NATO. Nu as vrea sa fie vreo neintelegere, sunt destule state care nu sunt si membre NATO, si din acest motiv s-a evocat insistent cooperarea UE – NATO pe securitate.

Problematica politicii de securitate a fost impartita in trei sectiuni. Adaptarea raspunsului UE la situatii de conflict, dezvoltarea capacitatilor operative si dezvoltarea industriei europene.

In ce priveste adaptarea raspunsului UE la situatii de criza externa discutiile s-au concentrat pe misiunile UE militare si civile in afara UE. Este asa cum a fost definita in consiliu o abordare cuprinzatoare a problematicii de securitate care vizeaza si iesirile in afara spatiului UE in misiuni militare sau civile, de salvare, ajutor, situatii de urgenta”, a declarat Traian Basescu.

„Aceasta abordare constituie baza de principii pe care se vor articula propunerile concrete. Un alt obiectiv e valorificarea parteneriatelor cu terte state, pe modelul NATO. Trebuie valorificate parteneriatele cu state din afara UE, atat in politica de aparare cat si in actiuni de salvare in afara spatiului UE in privinta noilor provocari, s-a ajuns la un acord pe prioritati, care vizeaza patru segmente: securitatea cibernetica, elaborarea unei strategii de securitate maritima, si are termen iunie 2014, deci Comisia si Agentia de securitate a UE si inaltul reprezentant pentru politica externa trebuie sa prezinte pana in iunie strategia cibernetica si de securitate maritima.

Interventia noastra a fost extrem de puternica, subliniind ca Marea Neagra trebuie ibnclusa in aceasta strategie de securitate maritima. A treia prioritate este crima organizata si a patra sprijinul pentru tari terte pentru cresterea capacitatii acestora de securitate a frontierelor. Unul din motivele pentru care avem un  nivel ridicat de imigranti din Africa sau Orientul Mijlociu, sau extremul Orient e exact incapacitatea multor state de a-si proteja frontierele”, a continuat presedintele Romaniei.

„Pentru prima oara se aduce in discutie securitatea maritima, pentru noi e vital, de mult vorbim de Marea Neagra, iar aici avem o baza foarte buna, summit-ul NATO a stabilit foarte clar ca Marea Neagra este o zona de vulnerabilitate.

Securitatea cibernetica, Consiliul Europei a luat decizia de infiintare la Bucuresti a unui oficiu pentru combaterea securitatii cibernetice. Eu am propus ca acest oficiu a carui infiintare s-a semnat la Bucuresti pe 15 noiembrie sa devina o agentie a UE cu sediul la Bucuresti.

Poate reusim sa trecem perforrmantii nostri hackeri de partea buna a baricadei. Ca sa va dati seama de nivelul de pagube cibernetice, cifra oficiala pentru anul 2012 la nivel UE e de circa 290 miliarde euro pierderi. Tot o statistica prezentata azi, zilnic sunt atacate si scoase din functiune 148.000 de calculatoare. Pe piata cibernetica sunt in prezent 150.000 de virusi”, a mai spus Traian Basescu.

„Consiliul European a luat si cateva decizii de prioritati pentru 2014 – 2015. Se refera la patru proiecte. Crearea unor sisteme de avioane fara pilot, dronele. La nivelul UE trebuie sa avem o anumita dotare cu avioane fara pilot, pentru culegere de informatii de interes general, de la cele militare la agricultura, catastrofe sau migranti.

O alta prioritate este constituirea unei flote multinationale pentru alimentarea avioanelor in aer.

Romania e extrem de interesata nu doar de creare, ci si de participare, avand in vedere iminenta dotare cu avioane F 16.

O alta prioritate e dezvoltarea comunicatiilor prin satelit si apararea cibernetica. Industria de aparare: Va fi un moment decisiv pentru industria noastra. Aici abordarea e “esti de acord sau ramai cu industria ta”. S-a analizat nivelul de dotare al armatelor, comparativ cu UE.

De exemplu, SUA are acum un singur tip de tanc greu, UE are 53 de tipuri. La elicoptere de salvare din teatrele de operatiuni, SUA are o singura specificatie, UE are 16 specificatii, o compatibilitate extrem de dificila. Fiecare e cu logistica lui, in loc sa avem la un loc un sistem logisitic. SUA au doua tipuri de fregate, UE are 18. Acest mozaic de dotari face si costurile apararii UE mult mai ridicate.

O abordare unitara a industriei e in favoarea tuturor statelor, reduce cheltuielile si creste nivelul de dotare. Pentru industria de aparare s-au stabilit patru criterii: industrie integrata, sustenabila prin comenzi si vanzari in afara UE, o industrie inovativa si o industrie competitiva.

Romania va trebui sa-si stabileasca un set de segmente in care poate fi performanta cu industria de aparare: sa produca la cel mai inalt nivel ori avionul scoala, ori tancul, ori TAB-ul, ori armament de infanterie. Este si un semnal pentru industria de aparare, ca decizia de a realiza o industrie la nivel european ne obliga ori la performanta ori la disparitie.

In perioada imediat urmatoare industria romaneasca are nevoie de bani pentru cercetare, o cercetare cu valente duale, si in piata civila sa poate functiona”, a explicat Traian Basescu.

„In ce priveste dezvoltarea unitara a UE, politici economice si de ocupare, s-a pus accent pe principala piesa a politicii, respectarea recomandarilor de tara. De asemenea, s-a pus accent pe politica de ocupare a fortei de munca. Guvernul Romaniei a transmis planul destinat ocuparii fortei de munca tinere, finantata cu sume foarte importante, in prima faza avem 400 milioane de euro.

Uniunea bancara – Consiliul a constatat ca a fost adoptat regulamentul privind mecanismul unic de rezolutie bancara. Speranta e ca va fi validat rapid de Parlament pentru ca din 2015 uniunea bancara sa poata functiona. In 2014 vor fi evaluate bancile. Am afirmat intentia Romaniei de a participa la uniunea bancara, avand in vedere ce avem 75% in piata ocupata de banci din zona euro.

In alta ordine de idei, s-a stabilit inceperea negocierii de aderare cu Serbia in ianuarie si ca, deocamdata, sa nu se ia o decizie de incepere a negocierilor cu Albania.

Pentru Republica Moldova, am sustinut necesitatea decalarii termenului din septembrie macar in august sa fie gata toata documentatia, tradusa in toate limbile oficiale, pentru a putea semna acordul de asociere si de liber schimb. Am atentionat Consiliul si Comisia cu privire la limba de redactare a acordului, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale ca limba oficiala in Moldova e romana. Vom vedea cum evolueaza lucrurile, dar am atentionat ca trebuie sa se tina cont de hotararea CCR”, a mai adaugat presedintele Romaniei.

Sursa foto: presidency.ro