Traian Basescu: Punerea activitatilor STS sub controlul Huawei, inadmisibila

Traian Basescu

Traian Basescu a declarat, astazi, ca este inadmisibil ca activitatile Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) sa fie puse sub controlul firmei Huawei.

“In masura in care o astfel de actiune este legata de trecerea STS la Guvern sau nu stiu ce, sigur ca va fi un lucru inadmisibil, daca activitatile STS, ceea ce eu intuiam, ar putea fi puse sub controlul unei astfel de firme”, a spus seful statului la Palatul Cotroceni, intrebat cu privire la o plangere penala in cazul memorandumului semnat de Guvern cu chinezii de la Huawei.

Presedintele este adeptul consolidarii relatiilor comerciale si cu China, si cu Federatia Rusa, dar nu accepta o reorientare politica. Motivul:  Parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea este fundamental pentru securitatea Romaniei.

“Grija mea este o corecta abordare a relatiei dintre Romania si China, dintre Romania si Federatia Rusa, o abordare pe baze de interes economic, fara sa afectam directia politica fundamentala”, a punctat Basescu.

“Cheia este la ce poti oferi”, crede presedintele Romaniei, care da exemplu faptul ca francezii vand Airbus, iar nemtii BMW si Mercedes.

Citeste si: Basescu: Masura luata de Victor Viorel Ponta este abuziva, impotriva economiei si populatiei

“Cand vom avea astfel de performante in economie, cu siguranta presedintele chinez sau vicepresedintele sau prim-ministrul vor veni cu delegatii mari la Bucuresti si se vor semna contracte. Asta este problema noastra in relatia cu China. Ne-au cerut, din cate am inteles, 500 de mii de porci. Pai, Victor-Viorel, la vapoare cu ei daca-i ai…”, a precizat seful statului.

Basescu mai crede  ca Romania trebuie sa aiba grija la zonele de comunicatii.

“Eu as merge pe un sistem care sa ne fie foarte bine cunoscut. Sa stiti ca vreau sa intelegi un lucru: sa nu credeti ca Orange, Vodafone nu folosesc componente chinezesti, dar controlul comunicatiilor este foarte bine fixat, cine le controleaza. Deci, cred ca trebuie sa avem grija de zonele strategice, zonele de comunicatii, pe care nu le putem da nici americanilor, nici britanicilor, nici francezilor, nici englezilor. Chiar daca le fac firme private, sunt lucruri pe care le controlam noi, da?”, a concluzionat Traian Basescu.