Traian Basescu, reactie la aducerea in tara a lui Omar Hayssam: Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat

basescu-ponta

Presedintele Traian Basescu a avut, vineri dupa-amiaza, o prima reactie fata de aducerea in tara a lui Omar Hayssam. Seful statului a declarat ca sunt foarte multe informatii care nu pot fi facute publice, insa nu a confirmat ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane si nici ca a fost repatriat in baza unui raport de extradare.

Intrebat de unde a fost preluat Omar Hayssam, Basescu a declarat: “Nu confirm (ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria – n.r.). Aici e cheia, cum sa va spun cand Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat. Nu pot confirma si nici infirma nimic”, a raspuns Basescu.

“A fost o operatiune asumata la nivelul la care trebuia asumata si s-a desfasurat, Slava Domnului, cu bine. Vreau sa stiti ca nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm de a semenea ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane. Nu confirm ca a fost repatriat in baza unui raport de extradare. Daca cititi cu atentie comunicatul Presedintiei veti constata ca el vorbeste despre multumiri aduse ofiterilor implicati si institutiilor de siguranta nationala implicate. Si atat”, a spus presedintele, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Totodata, seful statului i-a dat dreptate consilierului sau, Iulian Chifu, afirmand ca probabil sunt destui care sunt nelinistiti de intoarcerea in tara a lui Omar Hayssam.

“Am vazut sintezele pentru ziua de azi, presa si cetatenii au avut multe intrebari legate de relatiile lui politice din perioada cand a fost in tara. Cum a finantat partide, cum a facut averea, cum a facut trafic de tigari si alcool fara sa fie depistat, cum a facut trafic de armament, daca asta s-a intamplat, dar acestea sunt problemele procurorilor si judecatorilor. Ii dau dreptate consilierului meu Chifu ca probabil sunt destui care sunt nelinistiti. Si avand in vedere varsta lui Omar Hayssam si faptul ca are trei condamnari – 20 de ani, 16 de ani si 2 de ani – nu cred ca la cumularea pedepselor va ramane numai cu 20 de ani. Avand in vedere varsta lui, poate e mai bine sa coopereze cu justitia romana. Pentru ca 25 de ani sunt multi si cand ai varsta inaintata sunt chiar mult prea multi”, a spus Basescu.

Traian Basescu a tinut sa felicite institutiile implicate in operatiunea de aducere in tara a lui Omar Hayssam si a precizat ca din punctul sau de vedere, ca presedinte, considera misiunea incheiata.

“Vreau sa felicit institutiile implicate in acesti cinci ani ca sunt singurele care nu vorbesc si nu fac declaratii publice. In acest moment in problema aceasta am constiinta impacata ca s-a facut tot ce a trebuit pentru ca justitia sa fie indeplinita. Sigur, Hayssam e o problema politica, economica si una penala, mai ales. Este din acest moment sarcina justitiei sa afle tot ce e de aflat. Din punct de vedere, al presedintelui, consider misiunea incheiata”, a mai spus Basescu.