TRAIAN BASESCU: Romania trebuie sa se OPUNA cotelor de refugiati impuse de UE

Presedintele MP, TRAIAN BASESCU, a declarat, miercuri, ca, in opinia sa, Romania trebuie sa se opuna, ca stat suveran, deciziei UE privind cotele de refugiati.

Acesta a criticat afirmatiile sefului statului de la Bratislava referitoare la atentatele de la Paris si cotele de refugiati. 

“In afara de a fi o declaratie demagogica este si propagandistica. Sa fii un demagog propagandist este mai mult decat sa fii un simplu demagog. Eu am vazut declaratia presedintelui Romaniei. Spune: ‘Romania nu-i va supraveghea pe musulmani’. Pai nu a pus nimeni problema supravegherii musulmanilor care traiesc de secole pe teritoriul Romaniei, in mod deosebit in Dobrogea. Aceia sunt integrati, sunt parte a corpului natiunii romane, cu valorile lor pe care le-au adaptat la realitatile Romaniei. Aici vorbim despre cu totul altceva, despre riscuri de securitate pe fond, pe termen scurt si mediu, si vorbim de fibra crestina a Europei pe termen lung”, a precizat TRAIAN BASESCU, la B1 Tv. 

CITESTE SI: IOHANNIS, in Slovacia: Nu trebuie sa lasam ATACUL TERORIST sa DISTRUGA TESUTUL SOCIAL AL TARILOR NOASTRE

In opinia sa, solutia privind cotele de refugiati impuse de UE statelor membre este respectarea tratatelor europene in vigoare, indiferent de costuri, adaugand ca un demers la Curtea Europeana de Justitie, dupa modelul Ungariei, este unul bun, dar birocratic. 

“Aici e o chestiune care tine de tratate. Nu exista o asemenea posibilitate prin Tratatul consolidat al UE sau prin Tratatul de aderare a Romaniei la UE, nu exista varianta sa ni se repartizeze cote de refugiati. In aceasta situatie, inainte de orice, eu, ca stat suveran, spun: nu. Imi asum toate obligatiile care decurg din tratatele europene la care sunt parte si spun: nu. Cu atat mai mult cu cat nu sunt parte a Schengen-ului, nu eu am spus veniti la mine. Pe mine m-ati refuzat sa intru in Schengen, deci nu sunt bun. (…) E nevoie de o decizie a Parlamentului. (…)”, a aratat BASESCU. 

Intrebat care sunt si costurile de politica externa ale unei astfel de decizii, el a spus: “Pot fi costuri, dar este un moment in care ni se cere incalcarea tratatelor si in aceasta situatie prefer sa raman in tratate si sa-mi asum niste costuri politice”. 

El a sustinut ca, in varianta in care tara noastra va prelua cotele de refugiati impuse de la Bruxelles, ”se mareste enorm riscul sa se produca” un atentat terorist. 

“Serviciile de securitate romanesti sunt foarte bine puse la punct, dar a primi un grup de islamisti din zonele din care vin (…), care sunt educati in spiritul dispretului pentru crestinism si pentru regulile noastre, reprezinta un risc suplimentar”, a explicat presedintele MP. 

CITESTE SI: Consiliul Europei: Sa nu confundam migrantii cu teroristii 

Potrivit acestuia, ce se intampla zilele acestea in Europa reprezinta ”un succes enorm al terorismului plantat deja pe teritoriul Uniunii Europene”. 

“A tensionat la maxim structurile de securitate ale statelor europene, in mod deosebit vest-europene. Orice hartie aruncata intr-o gara declanseaza evacuari. (…) S-a ajuns la exagerari din cauza tensiunii enorme. (…) Dupa mine serviciile de securitate se simt depasite de riscuri”, a mai spus BASESCU. 

In ceea ce priveste atentatele de la Paris, el le catalogheaza drept “un esec major al serviciilor de securitate franceze”. 

Sursa foto: evz