TRAIAN BASESCU: Sistemul este DOAR INGENUNCHEAT, se poate ridica

Presedintele TRAIAN BASESCU a declarant marti seara la postul B1 TV, comentand afirmatiile sale anterioare referitoare la sistem ca acesta este DOAR INGENUNCHEAT si ca se poate ridica, acest lucru depinsand de cine va ajunge presedinte.

“Sistemul nu e infrant, e DOAR INGENUNCHEAT, se poate ridica din genunchi, depinde cine vine presedinte. Daca ii preda Justitia, adica numirile, cum mi se propunea mie inainte de disputele publice in care din pacate Monica Macovei a fost incorecta fata de mine. Cum a fost necinstita si cand s-a dus sa faca sluj la Blaga. Acum aveti explicatia de ce, cand am putut, nu am mai pus-o ministru al Justitiei. Nu am mai invitat-o sa vina in Guvern in 2009, are carente serioase, trebuie sa te uiti sub poleiala”, a declarat Basescu.

“Sistemul este un ansamblu de institutii si de centri de putere din afara institutiilor. Spre exemplu, am gasit un SRI in care SOV stia lista celor asteptati, iar fostul sef al SRI, Radu Timofte, mergea cu masina de la SOV. SRI era controlat de Vintu, stia tot ce lucreaza SRI. Timofte ii punea la dispozitie informatii economice. Justitia. Va aduceti aminte perioada in care acuzam Inalta Curte, acuzam Parchetele. S-a curatat si acolo si la SRI. Politia e inca obedienta fata de presedintii de Consilii Judetene, se caciulesc pentru o functie. Ma refer la tot. Sa nu credeti ca seful doi si-un sfert a fost schimbat de florile marului.  Ministrii au politizat acest sistem, au pus omul lor, si in timpul guvernelor mele, nu am putut sa-i controlez. Ne putem atât de usor intoarce inapoi”, a mai spus Basescu.

Basescu a aratat ca si cazul Voiculescu este parte a SISTEMULUI INCENUNCHEAT. “Banii de la Crescent transferati, un trust media utilizat impotriva statului, institutiile care nu au fost obediente au fost pulverizate. Asta e sistemul, reminiscentele vechi care s-au transferat si generatiei noi si s-ar putea sa vedeti cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important, un ziarist bine platit. Asta inseamna sistemul. Sistemul care nu ar vrea democratizarea. Sunt cazuri cand nu s-a mers pana la capat, din cauza incorectitudinii unor procurori”, a spus seful statului.

Presedintele a mai arata ca daca Victor Ponta va ajunge presedinte, nu va apropia tara de puterile europene si de SUA, ci dimpotriva.

“Victor Ponta va revitaliza sistemul vechi, care nu doreste avansul in parteneriatul cu SUA, preluarea modului de functionare a statului la standarde europene. Victor Ponta nu are suficienta inteligenta si pregatire sa ințeleaga ce e un stat modern. Pentru el, aranjamentele, interesele de partid sunt deasupra statului”, a adaugat seful statului.

Traian Basescu  a marturisit si ca a cedat o singura data in urma unor presiuni politice. ”Eu am facut o singura greseala pe presiune politica, promulgarea legii de crestere cu 50 la suta a salariilor dascalilor, am avut o delegatie de oameni politici care au venit la mine: «ne nenorociti daca o dati inapoi». Este singura data cand am cedat Am facut o mare greseala”, a spus Basescu.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: Eu am INGENUNCHEAT sistemul

De asemenea, Basescu s-a referit si la candidatura lui Elena Udrea. “Pe Elena Udrea o stiu, nu am vazut-o facand concesii cuiva, chiar daca e mult mai diplomata decat mine, are capacitatea sa discute cu oricine dar face ca ea. Cred ca foarte greu sa castige presedintia, nu stiu daca e momentul femeilor in Romania, mai ales pe imaginea care i-a fost construita nedrept. In mod categoric am mult mai multa incredere in ea decat in Ponta si Iohannis la un loc. Pe femeia asta nu am vazut-o mintind. Poate va aduceti dumneavoastra aminte de o minciuna”, a spus Basescu.

Basescu a apreciat si faptul ca dupa alegerile prezidentiale nu va avea loc o fuziune intre PDL si PNL. “Eu cred ca dupa alegeri nu se va face nicio fuziune, se va face o fuziune PDL – PMP si cu asta basta. Si daca va castiga Iohannis, si daca va pierde, fuziunea nu se va face”, a spus Basescu.

Seful statului s-a referit si la proiectul privind autonomia care a fost realizat de UDMR. “Suntem tara cu cea mai relaxata legislatie in drepturile minoritatilor din UE. Nu vad unde pot fi nemultumirile, iar caracterul unitar al statului roman cred ca niciun om responsabil nu il poate pune sub semnul intrebarii”, a spus presedintele.

Citeste si: TRAIAN BASESCU i-a indemnat pe locuitorii din Sannicolau Mare sa CANDIDEZE la Presedintie

Basescu a mai aratat ca la noi, spre deosebire de Ucraina, au inceput sa functioneze institutiile. “E greu azi sa iti imaginezi sau sa ai curaj lucrand la varful unei institutii publice sa te gandesti ca iei spaga si nu o sa se intample nimic, fie ca esti judecator, procuror sau functionar”, a spus seful statului.

Basescu a declarant si ca i se pare corecta masura luata de Guvern privind aministia. “Alocarea banilor a fost facuta de functionari, oamenii nu au cerut bani in plus, pur si simplu li s-au dat bani, i-au cheltuit, nu sunt categorii cu salarii sau venituri foarte mari si mi se pare ca masura e corecta daca e generalizata. Plec de la premisa ca a gresit statul iar oamenii au platit toate darile pe veniturile in plus incasate. Acesti bani nu sunt in bugetul de stat, pur si simplu Curtea de Conturi a descoperit situatia, s-a trecut prea usor la aceasta solutie, eu cred ca daca s-ar fi atacat in instanta procesele verbale ale Curtii s-ar fi castigat, dar oamenii ar fi fost chinuiti mult mai mult. Foarte probabil legile au fost neclare, dar acesti bani nu sunt in buget. A chinui cateva zeci de mii de oameni sa ii pui sa stranga cureaua, atat timp cat nu ai banii in buget, mai bine o lasi asa. Oamenii astia ar fi putut sa reproseze foarte usor ca se taie datorii de sute de milioane de la companiile de stat, datorii in buget, iar la niste oameni mama cu copil, pensionari…”, a spus seful statului.