Basescu: Judecatorul Dumbrava minte. A fost un abuz contra presedintelui – Declaratii integrale

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat, joi, pe judecatorul Horatius Dumbrava ca ”minte”, el precizand ca isi mentine integral declaratia pe care a facut-o atunci cand a dat avizul de incepere a urmarii penale fata de cinci fosti ministri.

“Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa faca si mai prost decat politicienii. Am inteles ca un domn magistrat a considerat ca am afectat justitia pentru ca as fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte. Imi mentin integral declaratia pe care am facut-o cand am anuntat cererea de incepere a anchetei penale pentru cei cinci fosti ministri”, a declarat seful statului.

“Am afirmat ca toti cei cinci nu aveau nicio calitate. Din punctul meu de vedere ancheta poate sa continue. Cu ce l-am deranjat pe domnul magistrat? Va mai pot da un element care nu inseamna divulgarea continutului dosarelor. L-am sunat pe presedintele CMS, l-am informat asupra punctului meu de vedere. Daca este vreun magistrat in CSM care vrea sa faca politica sa intre cinstit in politica si sa se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitutdini mincinoase nu fac decat sa discrediteze institutia”, a spus Traian Basescu.

“Nu puteam sa trec peste acest incident pe care il consider de nedorit si este o rugaminte: daca sunt judecatori membri in CSM, procurori sau judecatori care vor sa faca politica, sa intre in politica. Eu afirmatiile de acest gen nu le fac niciodata divulgand secrete din dosare penale. Dar nu ma poate opri domnul magistrat sa utilizez informatii si din alte surse. Consider ca s-a facut un abuz impotriva presedintelui. Daca se mai repeta, voi reactiona de acum de fiecare data”, a mai sustin Basescu.

Citeste si: BASESCU, SUPARAT PE LUKOIL: CER GUVERNULUI SA FIE PREGATIT SA PREIA RAFINARIA DE LA PLOIESTI

CSM a decis joi sa sesizeze Inspectia Judiciara atat in cazul declaratiilor facute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cat si in cazul afirmatiilor lui Traian Basescu privind dosarul Microsoft si ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu.

REDAM MAI JOS INTEGRAL DECLARATIILE PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU – LIVE TEXT

Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica, si au ajuns sa o faca si mai prost decat o facem noi politicienii. Am inteles ca un domn magistrat a inteles ca in conferinta mea de presa am afectat justitia. Imi pare rau ca o spun, domnul magistrat minte. Imi mentin integral declaratia facuta atunci cand am anuntat cererea. Imi mentin integral declaratia. 

Ce l-o fi deranjat pe domnul magistrat? Faptul ca am apreciat, din comunicatul DNA< ca sunt unii fosti ministri care au luat bani si foloase necuvenite si aceste afirmatii sunt despre doamna Andronescu, domnul Sandu sau Tanasescu si sunt alti fosti ministri acuzati de abuz in serviciu, nimeni nesuspectandu-i ca ar fi incasat bani. Nu inteleg de ce pe domnul magistrat l-a deranjat daca a auzit-o si din gura presedintelui. M-am referit la Funeriu si la Vreme cand am spus ca sunt si ministri care nu au luat bani.

Am afirmat ca toti cei cinci, la ora la care am dispus inceperea urmaririi penale, nu aveau nicio calitate, care le-o dau procurorii dupa ce discuta. Acei 5 ministri nu aveau nicio calitate. Domnul magistrat ca presedintele nu are doar o sursa de informatii. La mine se inoada multe alte informatii, eu am avut aceasta informatie din cu totul alta sursa. 

De fapt era o grupare de politicieni si ziaristi care aveau ca obiectiv pe cei care au facut in fapt denunturile. Obiectivul era sa mute totul la Bittner.

Deci cam acesta a fost continutul declaratiei mele, l-am sunat pe presedintele CSM, l-am informat asupra punctului meu de vedere si o spun public, daca e vreun magistrat in CSM care vrea sa faca politica, intra frate cinstit in politica si te lasi de calitatea de magistrat si n-ai decat sa faci politica cat vrei si cat te pricepi. Astfel de atitudini mincinoase nu fac decat sa discrediteze institutia pe care nimeni nu-mi poate reprosa ca n-am aparat-o, dupa ce a devenit functionala in ultimii 6-7 ani. Nu puteam sa trec peste acest incident pe care il consider de nedorit. Este nu neaparat un avertisment, o rugaminte, daca sunt judecatori membri in CSM, procurori sau judecatori care vor sa faca politica, sa intre in politica. Eu afirmatiile de acest gen nu le fac niciodata divulgand secrete din dosare penale. Dar nu ma poate opri domnul magistrat sa utilizez informatie si din alte surse.

Ii dau o informatie pentru care il rog sa se duca la CSM fuga-fuga. In analiza noastra in cazul EADS sunt 9 firme si persoane individuale care se regasesc si in Microsoft si nu dintre persoanele carora li se ridica statui in dosar. Il informez ca nu este in niciun dosar penal informatia.

Nu este primul abuz pe care il face acelasi magistrat, voi reactiona de acum de fiecare data. Nu am nicio placere sa vad mari dezbateri pe tv in care tot felul de politruci il pun pe presedintele Romaniei pe acelasi picior cu V. Ponta in exercitarea de presiuni la adresa justitiei.

Ramanem tot la justitie, art. 276 Cod Penal. Din pacate Parlamentul si-a mentinut pozitia, Guvernul a incuviintat abrogarea acestui articol, atac legea asa cum a fost votata de Parlament o atac la CCR. Motivul fundamental este legat de independenta justitiei. Avem cazuri pe care le traim cu ochii nostri, campaniile furibunde duse de trustul Intact, declaratiile ticaloase ale unora de prin duba, cel putin in acest stadiu, mentinerea acestui articol pentru independenta justitiei este necesara. Atac propunerea legislativa de abrogare la CCR in speranta ca voi avea castig de cauza daca n-am avut la Parlament si la Guvern. In numele unei iluzorii libertati de exprimare. 

Astept de trei luni un inlocuitor pentru ministrul Culturii, constat ca Guvernul nu face nici macar gestul minimal nu de a nominaliza, ci de a desemna ministrul interiamar macar. Am semnat decretul de revocare a dlui Kelemen, cred ca niciodata nu am avut atata rabdare cu un Guvern. Se pare ca s-a intrecut masura. Acum nu exista un ministru al Culturii si cred ca era necesar sa existe, pentru ca decat sa ataci justitia pentru hotararile ei, mai bine rezolvai problema statuii Cuminteniei Pamantului, aflata in muzeul Cotroceni. Aici Guvernul greseste contestand inutil si fara acte, nu exista niciun act prin care se poate proba ca statul roman ar fi platit vreodata acea statuie. Ce insemna 80 de milioane? 

Mai am un ultim subiect inainte de a face un comentariu legat de Lukoil. Este vorba despre legea speciala legata de pensionarea personalului aeronautic. Asa cum arata guvernul care este impotriva adoptarii acestei legi, ea creaza o mare discriminare intre transportatori.  Legea este discriminatorie, insa tin cont de punctul de vedere al Guvernului care spune ca este obligatoriu sa se nominalizeze sursele de finantare. Ca atare retrimit legea inapoi la Parlament, dau doua variante: 1 sa anunte sursele din care poate fi finantata si 2 sa elimine caracterul discriminator sau sa fie lasata legea asa.

Despre Lukoil

Problema Lukoil. Nu discut abordari dambovitene, ci doar amenintarea, presiunea facuta de un lider al companiei Lukoil impotriva procurorilor si Guvernului. O astfel de abordare este inadmisibila. Daca maine Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer Guvernului sa fie pregatit sa preia Rafinaria de la Ploiesti, pentru ca asta depaseste limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie sa ne amintim pretul cu care am privatizat-o, il replatim si diferenta o analizam dupa ce constatam daca evaziunea fiscala si spalarea de bani a fost mai mare decat se specifica. Acum in Romania ar trebui sa fie pregatit pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit tehnic sa o preia in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor Lukoil, sa discutam in contrapartida suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in aceasta rafinarie. In acelasi timp, daca bazat pe presiune, care imi pare o abordare de tip putinian, comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor. Si va trebui sa ne comportam la fel. Lukoil nu poate sa spuna; inchid ca vreau eu. Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot ed pe piata romaneasca, daca asta este abordarea. Legea se aplica tuturor, legal. Lukoil trebuie sa hotarasca: respecta legile statului roman, sau daca vrea legile de la Moscova se duce acolo, nu in Romania. Nu poate face acest tip de presiune doar pentru ca se numeste Lukoil (…) Lukoil a mers pe pierdere, cele 700 de mil. anual sunt accizele statului roman. Suntem in fata unui santaj, presiuni si Doamne Fereste sa se cedeze la ea. Maine o sa aflam ca nu mai face nimeni profit in tara asta. Este un lucru pe care Guvernul trebuie sa-l analizeze cu toata seriozitatea, nu-i joaca. Ia plecati baieti daca nu respectati legile statului. Plecati, dar sa nu credeti ca plecati cu rafinaria.