Traian Basescu, declaratie de presa: Ponta s-a incurcat ca un adolescent! LIVE TEXT

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va sustine duminica, la ora 18.00, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni.

Administratia Prezidentiala nu a oferit detalii despre tema declaratiei. Mondo News va transmite in format Live Text principalele declaratii ale presedintelui Romaniei.

Principalele declaratii ale lui Traian Basescu:

ROMPETROL:

Rar mi-a fost dat sa decid sa tin o declaratie de presa cu cifre, dar este singurul argument care mi-a mai ramas. Va trebui sa suportati o declaratie de presa grea. Totul porneste de la conferinta tinuta de premier vineri, in care a fost intr-adevar la inaltimea functiei. A reusit sa  se incurce ca un adolescent la prima intalnire. As vrea sa nu se creada ca in statul roman nu exista nimeni care sa inteleaga ce urmeaza sa se intample romanilor anul viitor si am tinut sa dau explicatii.

Ca niciodata il voi cita pe premier precum pe un clasic. La un moment dat afirma ca am contestat la CCR OUG 26/2013 prin care limitam vniturile persoanelor aflate in conducerea pcompaniilor majoritar sau integral de stat. Afirmatia este o proba de superficialitate, i-am trimis chiar dansului acea lege, am trimis-o inapoi la Parlament. Grupul USL a fost chemat sa reanalizeze punerea la dispozitie a conducerilor companiilor de stat catre clientela politica. Am apreciat ca nu este corect si daca ar urma exemplul lui Boc care a limitat drastic veniturile membrilor CA si AGA ar fi un lucru potrivit. 
OUG 26 se afla deci la Parlament.

Nu am nicio batalie politica cu nimeni, dar imi exercit atributiunile constitutionale in favoarea romanilor si nu in favoarea partidelor. Daca ar vrea sa avem o buna colaborare si asta inteleg din declaratia de vineri, premierul ar trebui sa faca doua lucruri esentiale pentru mine si tara. Primul sa respecte legea si al doilea sa respecte institutiile statului. In momentul in care face aceste doua lucruri, relatiile dintre noi vor fi perfecte. 

La capitolul Rompetrol, vreau sa lamuresc acest aspect, respingerea de catre CCR a legii de aprobare a memorandumului si vreau sa-l incurajez. El trebuie sa fie optimist, memorandumul a ramas in vigoare. Nu am atacat la CCR decat tangential continutul memorandumului. Acest lucru l-a facut un grup de parlamentari in iunie. Atacul meu la CCR in afara de cateva observatii tehnice, fondul atacului a fost in cele din urma pe tratamentul egal care trebuie aplicat persoanelor si companiilor in Romania. Articolul 16 din Constitutie. Amestecul puterii legislative in competentele puterii executive, asta am atacat. Acordurile intre un agent economic si Guvern sunt responsabilitatea Guvernului, era un amestec de competente intre Guvern si legislativ. Declaratiile premierului imi ridice foarte multe probleme. Daca se da o decizie a CCR, ar fi extraordinar ca dupa 4 luni sa nu se da dea o deizie contrara a aceleiasi curti, altfel nu mai stim nicunii ce sa facem si pe ce sa ne bazam. E ca Agamita Dandanache. El trebuia sa stie care a fost continutul intampinarii la CCR facut de parlamentari si Presedintie. Remarc incapacitatea premierului de a intelege legile tarii si Constitutia, de a face deosebirea intre continutul inrte doua interventii la CCR.

Asta-i ghinionul cand iti obtii doctoratul fara sa stii ce scrie in el, nici macar nu stii sa fii. Asta e, doctor in drept. Memorandumul ramane valabil, numai ca premierul va trebui sa si-l asume cu toti banii facuti cadou Rompetrol, prin hotarare de Guvern. Daca simte nevoia.

BUGET:

As vrea sa subliniez un set de afirmatii fara echivoc: Sustin fara rezerve indexarea pensiilor cu 3,76% si chiar daca nu as sustine-o, este in lege. Sustin acordarea burselor suplimentare pentru medicii rezidenti si cresterea salariilor pentru cadrele didactice, cum Guvernul si-a propus. Nu inteleg de ce s-a suparat premierul ieri spunand ce-l impiedic eu sa faca. Am sa va demonstrez ca poate sa le faca renuntand la accizarea suplimentara a combustibililor. Aceasta declaratie de presa se vrea si un avertisment sau o deschidere de dialog catre Parlament si Guvern. Daca nu se renunta la cresterea accizei la combustibili, voi trimite inapoi bugetul de stat, apoi e posibil sa-l atac la CCR. Daca voi gasi motive. De ce cred ca aceasta acciza suplimentara nu are ce sa caute. Va dau putine elemente, muncesc de zile in sir sa gasesc solutii, ca e usor sa spui nu vreau acciza la benzina daca nu ai solutii. Ori eu cred ca sunt solutii mult mai multe in buget, dar pana nu discuti cu cei care urmeaza sa faca cheltuielile…

Somajul in septembrie 2012 era 6,7%. In septembrie 2013 era 7,5%. Asta inseamna o crestere cu 56.000 a numarului de someri. Nu stiu unde sunt zecile de mii de locuri de munca pe care le anunta Guvernul.

Agricultura este ciclica, anul asta poate fi o recolta foarte buna sau mai putin buna. Este bine sa calculezi PIB pentru tine ca sa ai un diagnostic corect,s cotand agricultura, care are efecte sezoniere si ciclice extrem de dependente de clima. Vom constata ca in 2012 cresterea economica a fost de 2,2% iar in 2013 vom avea o crestere de 0,8 la 1%. Si sunt date provizorii, nu sunt datele definitive, abia in iunie la anul vom afla datele. As fi extrem de prudent in ceea ce priveste evolutia economiei romanesti. Avand in vedere cresterea extrem de minima as fi foarte prudent in ceea ce priveste masurile de crestere a fiscalitatii. Sunt convins ca introducerea de noi poveri fiscale nu face decat sa franeze sansa de relansare pe care Romania o are si avem sanse bune pentru ca economia este macro-stabilizata.

Problema este daca luam masurile de relansare sau nu. Cresterea accizei la combustibil va avea impact in toata economia si in fiecare casa si in pretul e transport, si al alimentelor, al preturilor bunurilor de larg consum, peste tot. Va fi un impact destul de mare, ceea ce domnul prim-ministru spune ca vrea sa dea oamenilor in plus la pensii si salarii va fi inghitit de cresterile de preturi si de cresterea inflatiei. In evaluarea mea, daca BNR evalua o inflatie de 3% pentru 2014, prin introducerea taxei pe stalp si a accizei suplimentare inflatia va fi 3,5-3,6% anul viitor. Din experienta o spun si rog BNR sa ma scuze. Vom avea o crestere de inflatie de cel putin 0,5%.

Ce inseamna 7 eurocenti. Acciza nu va creste numai cu 7 eurocenti, este propagandistic. La ei se adauga TVA-ul de 24% care face 8,68 eurocenti. Mai mult, Guvernul a stabilit sa modifice modul de calcul al accizelor utilizand nu cursul ed schimb de la 1 octombrie 2013, cand era un curs bun de 4,45, ci s-a dus in 2012 contrar reglementarilor europene la o rata de schimb de 4,52. Si pentru ca lucrurile sa fie rotunde bine, utilizeaza si o inflatie de 4,77 pentru 2013, ceea ce duce la o cretere cu 53,44 bani pe litru la benzina si 52,5 bani pe litru la motorina. Cati bani aduce aceasta crestere de acciza in bugetul de stat? Guvernul spune 2,28 miliarde de lei. Din care 1,838 miliarde acciza si 0,44 miliarde TVA. Este o contributie importanta la buget, efectele isna sunt foarte rele in economie si in buzunarul fiecaruia. Vor afecta major IMM-urile, cele familiale dar si marile companii de transport. S-ar putea in aceste zone sa fie foarte multe falimente datorita cresterii pretului la combustibil si efectului in cascada. Nu imi pun problema ca ar intra in insolventa Petromul!!! Companiile de transport vor fi puternic afectate. Sigur, acesta este efectul introducerii de la 1 ianuarie a cresterii accizei la combustibil. 2m28 miliarde lei in plus la bugetul de stat. 

Ii propun premierului sa renunte la aceasta acciza, avand in vedere efectele rele pentru economie, si sa priveasca in propriul buget impreuna cu majoritatea uitandu-se in primul rand la MADR, care are o crestere a bugetului de 1,22 miliarde lei. Bugetul MADR a fost in 2013 3,58 miliarde iar pentru 2014 va fi 4,8 miliarde. O parte din buget este pentru mdoernizarea satului romanesc, regenerare urbana si infrastructura judeteana. CAnd ne uitam la banii europeni care acopera aceste probleme, pentru dezvoltare rurala sunt inca necheltuiti la aceasta or peste 3 miliarde de euro, daca ar trebui sa-i cheltuiasca ar trebui 1,5 miliarde in 2014 si 1,5 miliarde in 2015, pentru ca in 2016 nu se mai pot cheltui. In locul dlui Dragnea, m-as uita atent la angajarea tuturor banilor europeni de la programul de dezvoltare rurala, unde ar putea sa rezolve admirabil si modernizarea satului si infrastructura judeteana. Sunt contracte care n-au inceput sa se deruleze, acesti bani trebui redistribui pe proiecte aprobate. Domnul Dragnea are resurse extraordinare.

Acesti bani sunt bani aruncati pe alegeri. Este inadmisibil sa pui o astfel de acciza ca sa-ti faci rost de bani pentru alegeri pentru baronasii si baronetii din teritoriu. Imi este cunoscuta supararea multora din administratia locala, ca anul acesta nu au primit bani suficienti de la buget. Aceasta crestere de acciza ca sa satisfaci presiune baronilor locali eu o etichetez cel putin ca fiind iresponsabilitate. Nu ai dreptul sa pui biruri pe tara pentru partid si sa sufere atata amar de lume. Am experienta maririi TVA-ului cu 5 procente in 2010, a fost una din marile erori, trebuia cautata alta solutie. Sigur, a fost o masura luata in timp de criza. Dar am trait toti cresterea TVA cu 5%. Ce v-am exemplificat cu cifre inseamna cresterea pretului la combustibil cu 8 procente, cu 53 de bani. Este profund necinstit si acesta este motivul pentru care voi trimite bugetul inapoi. Domnii de la Guvern pun un bir inutil si toxic pe populatie ca sa poata satisface comandamentele de la partid. Trimit bugetul inapoi si apoi la CCR. 1,4 miliarde i-am gasit la Dragnea, de unde mai gasim bani? Cresterea cheltuielilor cu dobanzile este iarasi in neregula. Mai raman de recuperat 280 de milioane, o suma ridicola in bugetul de stat in raport cu cele 217 miliarde cat este venitul bugetului de stat pentru anul viitor.

Dar nu spun de unde sa faca rost de bani ca sa ma feresc de propaganda. Cu un premier serios, pot sa spun de unde sa ia acesti 280 de milioane. Avem suma cu care sa nu se introduca acciza pe combustibil. Ea este vizibila in buget si dupa trauma din 2010 poporul asta nu merita sa mai sufere inca o data in conditiile in care nu este necesar. Atunci n-aveam de unde sa luam bani, acum putem plati salariile. Doar pentru a satisface clientela politica, este total nejustificat. Astea sunt cele ce am vrut sa vi le spun, m-am uitat in ordonanta prin care au introdus taxa pe stalp, e atat de prost scrisa, e la legea bunului plac, cum o sa vrea finantele sa o aplice, asa o vor aplica. Au creat o confuzie asupra a ceea ce impoziteaza, proprietatea sau patrimoniul. Cred ca vor trebui sa o rescrie, au mari probleme.

Raspunsuri presa:

Nu va fi nicio consecinta, pot sa renunte la acciza nu au de renegociat cu FMI pentru asta. Daca au nevoie ii ajut, daca nu, nu-i nicio problema sa chemi Fondul aici, pentru ca nu Romania e la dispozitia FMI ci invers. Acest soc dat in economie sunt inadmisibile. Ori vin sa ajungem la o concluzie comuna, ori il trimit inapoi in Parlament, asteapta sa iasa CCR. Se pot planifica toate daca vrem sa nu facem circ, cel mai mare rau ar fi sa dam drumul la aceasta acciza suplimentara pe combustibil.