TRAIAN BASESCU: PONTA stie ca nu poate castiga ALEGERILE si incearca sa-si creeze un avantaj. LIVE TEXT

Presedintele TRAIAN BASESCU va sustine o declaratie de presa miercuri, de la ora 19.30, a anuntat Administratia Prezidentiala. Declaratiile vin dupa ce presedintele a anulat ceremonia de depunere a juramantului de catre noul ministru al Bugetului, motivul fiind absenta premierului.

UPDATE 19.35:  “Trebuie sa va dau o mica explicatie referitor la ceea ce s-a intamplat astazi, pentru ca este prima oara cand se intampla acest lucru in cele doua mandate de cand ma aflu la Presedintie”, si-a inceput declaratia de presa presedintele TRAIAN BASESCU.

“Este pentru prima data cand o ceremonie de investire a unui ministru, convenita cu cabinetul premierului, nu se mai intampla. Dar mai bines a va prezint filmul evenimentelor: Pe 19.08 am primit de la premier propunerea scrisa de nominalizare a lui Darius Valcov la Buget. Asa cum fac de obicei, solicit institutiilor statului daca sunt probleme cu propunerea, mai ales la persoane controversate”, a continuat seful statului.

“Pe 20 august, seara, a venit la cabinet. Pe 21 august am avut toate informarile, drept pentru care pe 25 august, plecand de la premisa reala ca toate informatiile primite despre Valcov le-a primit si premierul, i-am transmis o scrisoare in care faceam referire la aceste informatii si-l rugam sa-mi comunce daca-si mentine propunerea. Mi-a raspuns tot pe 25 august. A fost un raspuns evaziv, in care nu si-a asumat direct mentinerea propunerii: “Ca urmare a adresei dvs, va retransmit in copie cererea de numire in functie a dlui Darius Valcov”.

“Deci nu-mi da un raspuns clar, ci face o adresa de inaintare prin care imi retrimite propunerea din 19 august. Eu am interpretat ca o eschiva de a mentine in clar propunerea initiala. Mi-a stirnit dubii, dar am mai asteptat pina pe 27 august, deci inca 2 zile, iar azi-dimineata am emis decretul de nominalizare, dat fiind ca am dreptul sa refuz doar o data”, a adaugat BASESCU.

“In jurul orei 14:00, inainte cu citeva minute s-a publicat in Monitorul Oficial, iar la ora 14:00 a fost contactata Cancelaria Premierului pentru a conveni ora si data. Propunerea noastra a fost azi, ora 18:00, si premierul a acceptat-o.

CITESTE SI: CEREMONIA de INVESTITURA a lui DARIUS VALCOV a fost AMANATA. Explicatia lui Ponta

La ora 17:50 am primit de la cabinetul premierului informatia ca premierul nu participa la ceremonie, invocind alt program, si ca l-a delegat pe vicepremierul Oprea sa participe. Sigur ca mi s-a parut neserios modul in care am fost anuntat, cu 10 minute inainte de ceremonie, dar mi s-a parut si o neasumare publica pentru nominalizarea facuta, pe care am legat-o de neasumarea nominalizarii.

Mi-a fost foarte greu sa accept derularea ceremoniei, pentru ca in afara de simpla respectare a Art 104 din Constitutie, mi-a fost foarte greu sa accept ca premierul nu este dupa ce mi-a dat un raspuns evaziv. E si o chestiune de simbolistica”, a continuat presedintele tarii.

“Participarea premierului la ceremonie simbolizeaza solidaritatea guvernamentala. Nu am fost dispus sa renunt la aceasta simbolistica, instalata de 25 de ani si nu-mi ramane decat sa astept un moment in care putem conveni reorganizarea ceremoniei in prezenta premierului. Prezenta premierului inseamna ca-si asuma nominalizarea facuta. Nu e vorba de faptul ca Darius Valcov e urmarit penal: nu este si nu vreau sa se speculeze. Dar e vorba de fapte petrecute in timpul mandatului de primar, sesizate la diverse parchete, si vreau sa vad ce se intampla, in ce stadiu sunt”.

CITESTE SI: VICTOR CIORBEA: Nu-mi cereti sa ma ANTEPRONUNT in cazul OUG privind migratia primarilor 

“Mi s-a parut ca prin anularea prezentei premierului e un fel de fuga de raspundere, si nu este prima data. La privatizarea CFR Marfa era plecat la Miami cu bona. In martea neagra era plecat in Brazilia (n.red. America de Sud) si se tupila dupa niste stalpi de rezistenta sa-i iasa in cale lui Obama. Miine va fi intamplator in Turcia cand se va da OUG cu primarii migratori”, a continuat TRAIAN BASESCU.

“Deci nu se va desfasura aceasta ceremonie decat in prezenta premierului, chiar daca in Constitutie scrie ca se desfasoara in fata presedintelui. S-a creat o cutuma si cer sa fie respectata si de Victor Ponta.

“OUG 45/2014, care modifica atat BEC, cat si reprezentarea in sectiile de votare, si modalitatea de vot. Il atentionez pe premier ca atat Comisia de la Venetia, cat si CCR au recomandat/hotarat ca nu trebuie emise acte normative care modifica procesul electoral cu 12 luni inainte de alegeri.  Deci OUG 45 afecteaza procesul electoral. Este neconstitutionala. Imi pare rau sa mai fac trimitere la Avocatul Poporului, care saboteaza democratia prin inactivitate”, a mai spus presedintele.

“Victor Ponta are nevoie ca aerul de OUG cu primarii migratori ca sa iasa presedinte. Administratia locala este institutie constitutionala, OUG lui Dragnea nu trebuie emisa. Fac un apel la Guvern: sa nu se emita OUG cu privire la transferul primarilor. Am vazut argumentatia lor privind legea din 2006. Majoritatea care a aprobat legea din 2006 are justificarea ca interzice migrarea. Dar va rog sa cautati pe site-ul CCR, si la Presedintie, veti vedea ca am intors la Parlament legea, pentru ca lucrurile erau la jumatate. Acum insa, lucrurile sunt grosier anticonstitutionale. Actul de maine, daca va fi emis, este un act care arata spaima lui Ponta. El stie ca nu poate castiga prezidentialele si incearca sa-si creeze avantaje incorecte cu 10 saptamani inainte de alegeri”.

“Mai fac inca o data apel la Avocatul Poporului, care prin inactivitate saboteaza democratia. Dar mai incerc un apel: sa atace la CCR OUG 45/2014, OUG de modificare a Legii Educatiei si, daca maine vom avea un Guvern care sa fie atat de incostient care permite o perioada de mercato pentru primari, il rog cu anticipatie s-o atace si pe aceasta la CCR. Am toata disponibilitatea pentru organizarea unei ceremonii (pentru depunerea juramantului de catre Darius Valcov – n.red.) cand premierul va avea timp”, a incheiat TRAIAN BASESCU.

Sursa foto: presidency.ro