TRAIAN BASESCU: ROMANIA nu considera ca UCRAINA a fost victima unei invazii. LIVE TEXT

Presedintele Romaniei TRAIAN BASESCU va sustine o declaratie de presa , joi seara, cu incepere de la ora 19.30. Cel mai probabil seful statului va aborda subiectul legat de invazia RUSIEI in UCRAINA.

UPDATE 19.36: “As vrea sa  spun ca Romania nu apreciaza ca Ucraina a fost victima unei invazii. Ceea ce se petrece in estul Ucrainei este o escaladare semnificativa a sprijinului acordat de Rusia separatistilor, care se manifesta in doua moduri: prin infiltrarea specialistilor care sa conduca si sa instruiasca separatistii si doi infiltrarea unui armament sofisticat pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Traian Basescu.

“Am facut o analiza impreuna cu reprezentantii Armatei si cei ai Serviciilor de informatii si am cazut de acord ca nu este vorba de o invazie in Ucraina. In baza informatiilor pe care le-am avut intre orele 17-18, putem aprecia ca urmare a escaladarii introducerii de tehnica militara si specialisti practic se produce o debalansare a raporturilor de forte in favoarea separatistilor. Ceea ce va duce la stoparea ofensivei ucrainene daca statul ucrainean nu ia masuri de sustinere a capacitatii superioare de lupta de pana acum”, a continuat seful statului.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: Situatia de securitate din estul UCRAINEI este una INGRIJORATOARE

Evaluarea noastra e ca in momentul de fata armata ucraineana se afla in dificultate pe frontul din Est Lugansk — Donetk, si ca mijloace tehnice militare suplimentare sunt necesare. As sublinia ca analiza noastra arata ca se produce o debalansare a situatiei in favoarea separatistilor, care primesc sprijin din Rusia. Romania condamna actiunile Federatiei Ruse de sprijinire a separatistilor. Romania reafirma sustinerea pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”, a mai spus presedintele Romaniei.

Romania acuza si condamna interventia Rusiei in estul Ucrainei acolo unde intentioneaza sa creeze o Transnistrie mai mare din dorinta de a pune in dificultate semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeana. Romania va ramane in continuare alaturi de Ucraina in acest conflict”, a continuat Basescu.

CITESTE SI: ALERTA DE ULTIMA ORA: RAZBOI LA GRANITA ROMANIEI. Rusia a intrat cu tancurile in Ucraina – UPDATE – 

“Ne este cunoscuta si situatia de la Novoazovsk si cea din Mariupol, care sint elemente ce pot fi aratate ca fiind zone in care s-ar gasi militari ai Federatiei Ruse, dar asta nu inseamna o mare unitate, ci militari infiltrati, ca in tot Estul Ucrainei. N-a fost invazie, dar ca urmare a puternicei infiltrari de militari si tehnica de lupta rusa, riscul major este schimbarea echilibrului de forta in favoarea separatistilor”, a incheiat TRAIAN BASESCU.

Sursa foto: presidency.ro