Traian Basescu vorbeste despre dizolvarea Parlamentului

Traian Basescu a spus ca actiunea parlamentarilor de marti, cand acestia au votat modificari ale Codului Penal prin care nu mai pot fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate (ANI) sau Directia Nationala Anticoruptie (DNA), sunt un motiv intemeiat de dizolvare a Parlamentului, noteaza Ziare.com.

Chestionat, in cadrul interviului acordat la Adevarul live, daca ar fi vrut in cei 9 ani de mandat de presedinte al Romaniei sa dizolve Parlamentul, Traian Basescu a spus ca ar fi avut motive sa o faca saptamana aceasta, marti, cand acesta a modificat Codul Penal pentru a dobandi o imunitate in fata legii.

“Acesta din martea neagra ar fi fost un motiv serios de dizolvare a unui parlament care prin actiunea lui genereaza deservicii uriase Romaniei”, a sustinut presedintele Basescu.

“Cu certitututdine, Constitutia va trebui sa dea stabilitate functiei prezidentiale. Ori stabilind ca la momentul in care dupa o suspendare nereusita a presedintelui se dizolva automat Parlamentu si ar fi o solutie de echilibrare a lucrurilor. Ori a doua solutie ar fi ca dupa votul de suspendare din Parlament, el sa fie validat de decizia Curtii Constitutionale. Altfel, fara nici un motiv, o majoritate poate suspenda presedintele doar pentru ca nu-i convine”, a spus presedintele.

Constitutia despre dizolvarea Parlamentului Romaniei

ARTICOLUL 89

(1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

(2) In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.

Sursa foto: presidency.ro