Traian Basescu vrea o interventie de urgenta a OSCE in Transnistria

Traian Basescu vrea interventia de urgenta a OSCE in Transnistria, dupa ce trei reprezentanti ai Liceului “Lucian Blaga” au fost retinuti de autoritatile de la Tiraspol. Seful statului considera drept inacceptabil tratamentul la adresa scolilor romanesti din Transnistria.

Basescu solicita Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si mediatorilor conflictului transnistrean sa intervina de urgenta, in conformitate cu regulile stabilite in formatul ‘5+2’, pentru rezolvarea situatiei create.

“Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a luat act cu profunda ingrijorare de retinerea, in cursul zilei de miercuri, 5 februarie, in zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol, a contabilei si a soferului institutiei. Cei trei reprezentanti ai liceului de limba romana aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate si a salariilor profesorilor, bani care au fost primiti in mod legal de la Ministerul Educatiei al Republicii Moldova. Domnul presedinte Traian Basescu considera inacceptabil tratamentul la adresa scolilor romanesti din Transnistria, carora le-au fost blocate, in mod abuziv, conturile pentru a nu-si putea plati datoriile la chirie si la utilitati, iar, ulterior, le sunt confiscati banii necesari pentru plata datoriilor si a salariilor profesorilor”, se arata intr-un comunicat postat, miercuri, pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Citeste si:  Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, retinut de securitatea transnistreana

Totodata, Traian Basescu considera ca retinerea reprezentatilor liceului de limba romana reprezinta “o provocare menita sa tensioneze situatia in zona separatista Transnistria”.

“Ca atare, domnul presedinte Traian Basescu solicita Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si mediatorilor conflictului transnistrean sa intervina de urgenta, in conformitate cu regulile stabilite in Formatul 5+2, pentru rezolvarea situatiei create”, se mai arata in comunicatul citat.

Directorul liceului cu predare in limba romana ‘Lucian Blaga’ de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost retinut miercuri de structurile de forta transnistrene, a declarat la sedinta guvernului de la Chisinau vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Eugen Carpov.

El a precizat ca Iovcev si contabilul liceului au fost miercuri la Chisinau, iar cand au revenit in regiunea transnistreana, automobilul lor a fost oprit de reprezentantii unei structuri militarizate din regiune, care au cerut sa fie perchezitionat.

Declaratiile lui Traian Basescu vin intr-un moment in care se vorbeste, deja, despre o incercare a Rusiei de a imparti Republica Moldova in trei. Potrivit dw.de, primul pas in aceasta directie a fost referendumul din Autonomia Gagauza a Republicii Moldova.

Declarat ilegal de autoritatile moldovene, referendumul s-a desfasurat duminica, cand gagauzii au fost chemati sa aleaga intre aderarea Moldovei la Uniunea Europeana sau aderarea la Uniunea vamala Rusia – Belarus – Kazahstan. De asemenea, localnicii au fost intrebati daca sunt de acord ca Autonomia Gagauza sa iasa din componenta Republicii Moldova, daca aceasta isi pierde suveranitatea.

Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a refuzat sa se implice in referendum, iar finantarea a fosta sigurata de un om de afaceri cu cetatenie rusa si moldoveneasca. Firma moldoveneasca a acestuia datoreaza bugetului de stat zeci de mii de lei.

Potrivit ziarului Timpul, Rusia si-a trimis in Gagauzia grupuri de agenti ai serviciilor secrete, unul dintre acestea fiind intors de la vama Palanca la 31 ianuarie. Echipa era condusa de Kim Koshev, ofiter in rezerva al Serviciului de Informatii Externe al Federatiei Ruse. In raionul Taraclia, pe 1 februarie, a fost surprins colonelul cazacilor din Federatia Rusa, Cuiuzuclu Vasilii Petrovici.

Conform rezultatelor prealabile ale referendumului, facute publice de Comisia Electorala de la Comrat, pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Vamala Rusia – Belarus – Kazahstan s-ar fi pronuntat 94,49% din localnici.