TRANSNISTRIA este pregatita sa furnizeze energie electrica regiunii ODESA din UCRAINA

Liderul separatist de la Tiraspol, EVGHENI SEVCIUK, s-a declarat ingrijorat de situatia din Ucraina si a afirmat ca TRANSNISTRIA este pregatita sa furnizeze ENERGIE ELECTRICA regiunii ucrainene ODESA, relateaza agentia Ukrinform.

“Avem posibilitati tehnice de a livra ELECTRICITATE cel putin in regiunea ODESA. Suntem ingrijorati de problemele cu care se confrunta unele orase din Ucraina in ce priveste alimentarea cu energie”, a declarat SEVCIUK, in cursul unei conferinte de presa, la care au participat jurnalisti straini.

CITESTE SI: RUSIA trimite un CONVOI UMANITAR in TRANSNISTRIA

“Suntem interesati de stabilizarea mai rapida a situatiei economice atat in UCRAINA, cat si in REPUBLICA MOLDOVA”, a subliniat el. SEVCIUK a mentionat ca va livra electricitate regiunii ODESA la tarife convenabile Transnistriei, cu conditia ca autoritatile de la Kiev sa accepte aceasta propunere.

Rusia, de asemenea, a anuntat ca intentioneaza sa furnizeze carbune si ELECTRICITATE – fara sa fie platite in avans – Ucrainei vecine, care abia reuseste sa-si acopere nevoile in acest domeniu, din cauza conflictului dintre armata nationala si separatistii prorusi.

Moscova spera ca acest lucru va ajuta la garantarea stabilitatii alimentarii cu ENERGIE ELECTRICA a Peninsulei ucrainene Crimeea, cu populatie majoritar rusofona, anexata in martie de catre Rusia si care a fost afectata, in ultima perioada, de intreruperi importante a alimentarii cu electricitate, ordonate de catre Kiev.

CITESTE SI: REPUBLICA MOLDOVA si-a prelungit contractul de aprovizionare cu gaze din FEDERATIA RUSA 

Potrivit premierului ucrainean Arseni Iateniuk, Ucraina, care nu are suficiente gaze naturale rusesti si carbune din estul tarii, abia reuseste sa-si acopere nevoile de ELECTRICITATE, de unde si intreruperile de curent in mai multe regiuni, inclusiv cele aflate sub controlul Moscovei.

Sursa foto: timpul.md