Transportatorii AVERTIZEAZA ca vor MAJORA tarifele cu cel putin 15 la suta

Autovehiculele de transport persoane si transport marfuri perisabile pot face inspectia tehnica si la statiile ITP

Tarifele practicate de operatorii de transport vor CRESTE cu cel putin 15 la suta, in urma adoptarii Hotararii de Guvenr nr. 537/2014, prin care au fost stabilite termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al ACCIZELOR si nivelul ACCIZELOR diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor, potrivit unui comunicat remis, joi, de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

“UNTRR a atras atentia ca excluderea din schema de rambursare a operatorilor economici care se afla in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare si adoptarea termenului de doua luni pentru aprobarea cererilor de rambursare vor conduce la majorarea tarifelor operatorilor de transport. Transportatorii vor fi obligati sa MAJOREZE tarifele cu 15% pentru a recupera pierderile provocate de ACCIZA NERECUPERABILA, MAJORARE pe care au amanat-o in asteptarea returnarii ACCIZEI suplimentare”, se spune in comunicat.

Citeste si: Restituirea a 4 eurocenti din ACCIZA la carburanti poate fi ceruta de transportatori din iulie

Potrivit UNTRR, consecinta fireasca a adoptarii Hotararii de Guvern in forma mentionata este faptul ca operatorii de transport rutier sunt obligati sa alimenteze in afara granitelor tarii si sa isi echipeze vehiculele cu rezervoare cu o capacitate din ce in ce mai mare.

Citeste si: Romania, tara cu CEA MAI MARE CRESTERE a pretului la litrul de BENZINA

“Daca, pana anul acesta, transportatorii internationali reveneau in tara cu rezervorul gol, acum alimenteaza cat se poate de mult in strainatate, acolo unde pretul carburantilor este mult mai mic decat in Romania. Este firesc si natural ca, daca firmele au identificat un carburant mai ieftin in tarile vecine, sa mearga si sa alimenteze de acolo. In aceasta perioada, nu consumul a scazut, ci vanzarile interne de carburanti. Iar daca mai mult de 13—15% din aceste vanzari s-au mutat afara, atunci bugetul nu a castigat nimic din ACCIZA suplimentara. Institutul National de Statistica a aratat ca in aprilie vanzarile din Romania au scazut cu 18,7%”, se mai spune in comunicat.

Sursa foto: adevarul.ro