Transportatorii cer ca recuperea unui procent din acciza platita sa se faca simplu si eficient

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) va sustine la dezbaterile care vor avea loc joi la Guvern ca sistemul de returnare a unui procent din acciza pentru carburanti in cazul transportatorilor romani sa se faca intr-un mod simplu urmarind modelul taxei pe valoare adaugata, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.

“Astfel, in ceea ce priveste facturile pentru alimentarea cu carburanti precum si bonurile fiscale, acciza trebuie sa fie evidentiata separat avand si o coloana aferenta procentului ce urmeaza a fi recuperat. Prin aceasta metoda atat statul cat si transportatorii pot avea o evidenta clara a sumelor ce fac obiectul returnarii”, se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, procentul pe care FORT il sustine este corespondent celor utilizate in alte tari ale Uniunii Europene. Un exemplu poate fi procentul utilizat in Italia si anume 210 euro raportat unei cantitati de 1.000 litri de carburant.

Citeste si: Restituirea accizei la carburanti, discutata intre reprezentantii Guvernului si transportatori

FORT afirma ca a solicitat inca din 2010 introducerea sistemului de returnare a unui procent din acciza pentru transporturile comerciale dupa modelul practicat cu succes in multe tari Europene.

“Prin acest sistem este descurajata utilizarea carburantilor de provenienta indoielnica asigurandu-se concurenta loiala in piata de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc”, se spune in comunicat.