Tratament anticancer bazat pe medicina nucleara

Medicina nucleara prezinta un potential fantastic impotriva unor cancere agresive, conform directorului filialei medicale a grupului francez din industria nucleara Areva.

Compania franceza mizeaza pe un izotop radioactiv rar, capabil sa distruga selectiv celulele canceroase, tratamentul urmand sa dureze doar o zi.

“Am fost interesati de acele tumori impotriva carora arsenalul terapeutic actual este foarte limitat, precum cancerul ovarian, gastric si pancreatic, pentru care nevoile sunt importante, iar bolnavii asteapta o solutie”, a precizat Patrick Bourdet, directorul Areva Med, conform mediafax.ro.

Aceasta arma anticancer, care nu a fost folosita niciodata pana acum, este izotopul de plumb 212, unul rar, extras din thoriu.

In 2003, mai multi oameni de stiinta au avut ideea de a extrage izotopul Pb 212 pentru a efectua o serie de cercetari, stimuland compania Areva sa initieze studii preliminare.

 Apoi, in 2008, Areva a semnat primele parteneriate, cu National Cancer Institute din SUA si Institut Francais de la Santa et de la Recherche Madicale, din Franta, continuan procesul de dezvoltare industriala pentru a produce Pb 212.

 Convinsa de marele potential medical al acestui izotop, compania Areva a creat o filiala medicală (Areva Med) in 2009, iar in 2011a obtinut aprobarea de la Food and Drug Administration (FDA) pentru a initia un studiu clinic de faza 1 cu Pb 212 folosind radioimunoterapia, in colaborare cu cercetatorii de la Universitatea Alabama. Primul pacient a fost tratat in aprilie 2012 dintre cei 18 prevazuti în total.

 Aceasta “arma” radiologica este ghidata spre celulele canceroase fiind atasata pe cale chimica de un anticorp conceput pentru a recunoaste antigenii care se afla pe tumoare. Este vorba de anumite semnale chimice specifice cancerului.

 “Totul merge bine pana in prezent, suntem increzatori si optimisti, dar trebuie sa asteptam rezultatele stiintifice”, a adaugat Patrick Bourdet, spunand si ca medicamentul va fi disponibil in 2016.

Sursa foto: realitatea.net