Cum poți preveni hemoroizii – diagnostic, definiție, simptome și prevenție

Un diagnostic pentru hemoroizi este esențial. În ciuda faptului că majoritatea oamenilor consideră că hemoroizii sunt anormali, aceștia sunt prezenți la orice persoană. Sunt considerați patologici doar atunci când dimensiunile lor sunt prea mari sau când cauzează diverse probleme.

Daca ești atât de rușinat de problema bolilor hemoroidale încât nu ai de gând să vorbești cu nimeni despre diagnostic și tratament, atunci este recomandat să te gândești la faptul că vizita la medic este inevitabilă. Dar și că această afecțiune va da naștere unor complicații medicale majore.

Boala hemoroidală este prezentă însă nu afectează decât 4% din populație

În ciuda faptului că majoritatea oamenilor consideră că bolile hemoroidale sunt anormale, ele sunt prezente la toată lumea. Doar atunci când structura hemoroidală se mărește astfel încât hemoroizii pot provoca probleme pot fi considerați anormali sau boală. Deși bolile hemoroidale se găsesc la toată lumea, acestea afectează 4 % din populația totală conform unui diagnostic generalist.

Bolile hemoroidale care produc probleme se găsesc în mod egal la femei și bărbați, iar extinderea lor atinge apogeul în intervalul de vârstă cuprins între 45 și 65 ani. Dacă această zona este umedă, vor apărea iritații și infecții ale pielii. Există trei tipuri de boli hemoroidale: hemoroizi interni cu origine din plexul intern, hemoroizi externi din plexul extern și hemoroizi mixti. Deasemenea sunt suficiente cazuri în care atât unii cât și ceilalți se pot dezvoltă în paralel cu o fisură anală.

Nu există o definiție precisă sau un diagnostic, dar aceștia pot fi descriși că fiind mase sau umflaturi ale țesutului din interiorul canalului anal. Canalul anal reprezintă ultimii patru centimetri prin care scaunul ajunge de la rect spre exterior. Anusul este deschiderea canalului anal către exterior. Medicul poate stabili cu ușurință diagnosticul atunci când aceștia sunt de dimensiuni mari, numai pe baza inspecției anusului și rectului. Susținerea unui diagnostic trebuie să fie rezultatul unei investigari minuțioase a regiunii dar și a unui studiu complex al bolnavului.

CITEȘTE ȘI: TRATAMENT HEMOROIZI. TOT CEEA CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE ACEASTĂ AFECȚIUNE ȘI TRATAREA EI

In cazul prezenței sângelui în scaun, pentru a putea susține un diagnostic de mase hemoroidale sângerânde, medicul va trebui să exploreze bolnavul. Pentru a face deosebirea dintre o sângerare datorată maselor hemoroidale și cea datorată altor cauze – cel mai frecvent un cancer de intestin gros.

Tuseul rectal

Tuseul rectal este o manevră obligatorie și de rutină a oricărui bolnav și în special a celor ce acuză simptome în această regiune. Această explorare care poate oferi informații prețioase referitoare la regiunea anusului, se efectuează cu mănușă și lubrifiant cu bolnavul așezat în coate și genunchi sau poziție ginecologică. Pentru o examinare mai complexă se poate utiliza anuscopul sau rectoscopul. Examinarea directă a rectului poate fi efectuată și prin recto-colonoscopie. Asta va permite și vizualizarea sigmoidului și a întregului colon excluzând astfel eventuale leziuni patologice cu sângerare.

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate în peretele rectului și anusului, care provoacă durere, mâncărime și, ocazional, hemoragii. Aceștia apar atunci când venele rectului sau anusului se dilată, provocând sângerare. De asemenea se pot inflama sau la nivelul lor se pot formă cheaguri de sânge (trombi).

Boala hemoroidală poate fi secundară unor afecțiuni locale sau generale

Afecțiunile locale sau generale pot fi:

Hipertensiunea portală (ciroză hepatică, tromboze de venă porta, tumori pancreatice;
Tumori pelvine – cancer de rect, tumori ovariene, tumori de prostată, fibroame uterine;
Insuficiența cardiacă decompensată;
Sarcina.

sau poate fi primară, având că substrat factori predispozanti constituționali – Factorul ereditar constituțional – se pot asocia cu picior plat, varicocel,  scolioză, hernii, la care se asociază factori declansanti.

Hemoroizii interni, cel mai frecvent tip de boală hemoroidală, se dezvoltă în anus, nu cauzează durere dar pot apărea sângerări minore conform unui diagnostic simplu. Hemoroizii externi sunt, din contra, dureroși și pot, la rândul lor să sângereze. Ambele forme de boli hemoroidale se pot transforma în mase hemoroidale prolabate (care devin proeminenți la exterior), formându-se o gâlma moale.

Examinarea cu anoscopul sau sigmoidoscopul ajută la stabilirea unui diagnostic corect

Un diagnostic după examinarea cu anoscopul sau sigmoidoscopul ajută la a stabili dacă pacientul are o boală mai gravă, cum ar fi o tumoră. Mâncărimea care apare în regiunea anala (pruritul anal) nu reprezintă de obicei un simptom al bolii hemoroidale, însă această poate să apară în cazul în care prezența maselor hemoroidale face că igienă anala să fie deficitară.

Principalul factor, conform unui diagnostic corect, care conduce la apariția afecțiunii este reprezentat de creșterea presiunii în venele regiunii anorectale. Aceasta se întâmplă în special în timpul sarcinii, al ridicării frecvente a unor greutăți mari sau în timpul eforturilor repetate depuse la defecatie. Constipația poate determina apariția sau agravarea bolii hemoroidale. De asemenea, statul prelungit pe scaun și vârstă pot contribui la apariția bolilor hemoroidale. O situație fiziologică în care e frecventă apariția afecțiunii este sarcina.

Uu diagnostic simplu determină că apariția lor în timpul sarcinii se datorează presiunii pe care o exercită uterul gravid asupra vaselor de sânge. Vasele de sânge în care se varsă plexurile hemoroidale și crează condițiile propice de apariție a dilatatiilor venoase. În această situație însă, apariția lor e temporară, după naștere dispărând condițiile favorizante dispar și masele hemoroidale. La un număr redus de persoane, boala hemoroidală apare din cauza presiunii crescute din venă porta (venă mare a abdomenului care drenează sângele viscerelor intestinale spre ficat).

Diagostic și simptome 

Masele hemoroidale pot sângera, de obicei după ce persoana a avut scaun, cu apariția unor urme de sânge pe hârtia de toaletă sau în materiile fecale. Sângele poate face ca apa din vasul de toaletă să devină roșie, însă cantitatea de sânge pierdută este de obicei mică. Masele hemoroidale conduc rareori la anemie severă produsă de hemoragie.

Când masele hemoroidale sunt proeminente la nivel anal, acestea trebuie uneori să fie împinse înapoi cu blândețe folosind degetul său se pot interioriza de la sine. Acestea se pot umfla și pot deveni dureroase atunci când suprafața lor este lezată sau când în interiorul lor se formează un cheag de sânge. Mai rar, masele hemoroidale pot conduce la eliminarea de mucus și determina senzația că rectul nu este complet golit după ce persoana a avut scaun.

Medicul poate stabili cu ușurință un diagnostic atunci când aceștia sunt de dimensiuni mari, numai pe baza inspecției anusului și rectului. Examinarea cu anoscopul sau sigmoidoscopul ajută la a stabili dacă pacientul are o boală mai gravă, cum ar fi o fisură anală sau o tumoare.

Cele mai frecvente simptome ale bolii hemoroidale

Toate persoanele au vene hemoroidale în zona anala, atât în interiorul, cât și în exteriorul anusului. Venele hemoroidale sunt iritate și umflate, cauzând simptomele specifice bolii hemoroidale, cum ar fi:

senzația de mâncărime;
sângerare;
senzație de arsură;
disconfort general.

Simptomele hemoroizilor interni – Aceștia nu sunt dureroși, că urmare a lipsei de terminații nervoase din interiorul canalului anal. Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți că au excrescențe hemoroidale interne până când aceștia devin iritați și sângerează în timpul tranzitului intestinal.

Prin frecarea cu scaunul tare, masele hemoroidale interne se pot rupe, rezultând sânge pe hârtia de la toaletă sau chiar picături de sânge roșu aprins în vasul de toaletă.

Prolapsul hemoroizilor interni

Poate fi prezent și prolapsul maselor hemoroidale interne sau ieșirea lor în afara deschiderii canalului anal. În cazuri rare, pot avea loc spasme ale mușchiului sfincter și masele hemoroidale pot ieși în afara anusului. Acest lucru va reduce circulația sângelui la nivelul maselor hemoroidale strangulate. Prolapsul și strangularea sunt afecțiuni grave care necesită atenție medicală imediată. Sângerarea în orice cantitate din zona anusului ar trebui analizată de către un medic, întrucât poate fi cauza cancerului sau a altor afecțiuni medicale grave.

Simptome hemoroizi externi. Masele hemoroidale externe apar în momentul în care vasele de sânge din rect sau anus se inflamează de la presiune crescută, sedentarism, etc. În funcție de locul în care vasele de sânge se umflă, masele hemoroidale sunt fie interne, fie externe. Masele hemoroidale externe sunt cel mai adesea localizate sub pielea din jurul anusului.

CITEȘTE ȘI: CUM SĂ TRATEZI HEMOROIZII ACASĂ

Simptomele apărute la persoanele cu boli hemoroidale diferă de la o persoană la altă, câteva fiind totuși comune. Deși diferă în funcție de gravitatea afecțiunii și de locul în care apar excrescentele, cele mai frecvente simptome în cazul celor externi sunt:

Mâncărimi în zona rectala și anus;
Durere în zona anală;
Umflături sub piele în zona anusului;
Sânge în scaun.

Dacă experimentezi oricare din aceste simptome, sau chiar mai multe deodată ar fi recomandat să îți faci o programare la medicul de familie, care te va direcționa către un specialist. Uneori, aceste simptome pot fi cauzate de alte afecțiuni. Numai medicul poate stabili exact cauzele, un diagnostic și o schemă de tratament.

Cauzele. Motivele care conduc la apariția bolilor hemoroidale

Principala cauză a oricărei forme de boală hemoroidală este presiunea îndelungată asupra zonei anale. Există multe condiții în urmă cărora rezultă acest inconvenient. Încordarea în timpul scaunului poate duce la inflamarea maselor hemoroidale. Printre cauzele majore ale agravării acestora sunt:

activitatea fizică prelungită sau intensă;
ridicarea de greutăți sau haltere;
sarcina și travaliul;
constipatia sau diareea frecvente;
dieta scăzută în fibre;
obiceiuri intestinale incorecte;
perioade prelungite de stat pe scaun;
obezitatea;
mostenirea genetică;
inaintarea în vârstă.

Cauze și factori de risc, pe larg, care conduc la apariția bolii hemoroidale

Alimentatia bogată în gluten: pâine, biscuiți, paște și alte alimente care conțin făină de grâu, cartoful, orezul etc.;
Dieta săracă în fibre vegetale că legume, fructe;
Alimentatia bogată în grăsimi și carbohidrați;
Sedentarismul: sportul ajută în menținerea integrității pereților vasculari și previne apariția afecțiunii;
Vârsta peste 30 de ani: cu cât înaintăm în vârstă, cu atât riscul pentru a dezvoltă mase hemoroidale este mai mare. Odată cu înaintarea în vârstă pereții vaselor își pierd din proprietăți și varicele apar mai ușor;
Bolile hemoroidale se pot acutiza la menstruație sau la menopauza – hormonii sexuali feminini influențează tonusul vascular;
Sarcina;
Exercițiile fizice care presupun efort abdominal repetat (exercițiile cu ridicări de exemplu);
Tușitorii cronici sunt mai predispuși la hemoroizi;
Constipatia cronică;
Tulburari vasculare;
Surplusul de kilograme – în special obezitatea abdominală care duce la creșterea presiunii intraabdominale;
Ridicarea obiectelor grele;
Statul pe scaun timp îndelungat;
Puseele de diaree pot provoca varice la fel ca și constipația;
Bolile hemoroidale afectează în egală măsură atât femeile, cât și bărbații.

Prevenția evită un diagnostic și niște complicații dureroase

Prevenția ar trebui să presupună echilibrul dintre activitatea fizică și practicarea de obiceiuri sănătoase legate de alimentație și tranzit intestinal. Se vor face pauze frecvente între ședințe scurte de exerciții, se vor consuma alimente bogate în fibre sau se vor lua suplimente cu fibre și se va evita amânarea eliminării scaunului. Chiar dacă au apărut simptomele bolilor hemoroidale, există opțiuni disponibile pentru tratarea rapidă și ușoară a acestora.

Masele hemoroidale externe se pot complica prin trombozare și inflamare prezentând durere la acest nivel, foarte supărătoare pentru bolnav. De asemenea, masele hemoroidale externe pot sângera. Cea mai frecventă complicație a maselor hemoroidale interne este reprezentată de sângerarea acestora datorată rănirii lor de către materiile fecale tari în cazul constipației. Sângerarea este cu sânge roșu proaspăt ce apare odată cu scaunul, fiind observată în vasul de toaletă sau pe hârtia igienică, care îngrijorează de cele mai multe ori bolnavul. O altă complicație a acestora este procidența lor, adică trecerea lor prin orificiul anusului devenind greu de trecut înapoi în canalul anal, fiind dureroși și inflamați.

Hemoroizii simptomatici

Masele hemoroidale simptomatice apar sau se intensifică și pe parcursul sarcinii și al nașterii. Hemoroidectomia este indicată pe parcursul sarcinii doar în cazul prolapsului acut, strangulat sau în caz de tromboză, sub anestezie locală dacă este posibil.

Prolapsul și tromboză apărute în timpul nașterii au indicație pentru intervenție în postpartum. Cură chirurgicală a acestora este deasemenea indicată la pacientele la care boală hemoroidală a fost prezența și înainte de sarcina, s-a agravat pe parcursul acesteia și simptomele persistă și postpartum.

CITESTE ȘI: CUM SE VINDECĂ HEMOROIZII CU AJUTORUL EXERCIȚIILOR FIZICE

Cele mai indicate măsuri pentru prevenirea apariției bolii hemoroidale

Daca sunteți suficient de norocoși să nu aveți o boală hemoroidală, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni apariția acestora. Chiar dacă aveți deja această afecțiune puteți lua în calcul următoarele sfaturi pentru a preîntâmpina manifestările deranjante. Acestea includ:

schimbarea dietei și consumul mai multor fibre însoțit de apă sau alte lichide, a unei cantități mai mari de fructe, legume și cereale integrale;
evitarea alimentelor prelucrate;
evitarea alimentelor care provoacă indigestie, gaze și flatulență sau care pot cauza diaree;
evitati să va scremeti, să încordați sau să citiți în timp ce stați pe WC. Recomandat ar fi să eliminați scaunul între 2-5 minute. Spălați bine anusul după ce aveți scaun.
faceti exerciții și nu stați pe scaun prea mult timp;
mentineti-va un stil activ de viață pentru a reduce presiunea asupra venelor și evitați constipația;
nu este recomandat să stați pe scaun sau în picioare prea mult timp pentru a nu adaugă în mod suplimentar presiune nejustificată asupra venelor hemoroidale. Luați pauze frecvente în timp ce lucrați și faceți mișcare pentru a preveni apariția bolii hemoroidale.

Câteva metode indicate de tratament al bolii hemoroidale

Cazurile grave necesită un tratament mai complex, care constă în ligaturarea cu benzi elastice sau coagularea cu lumina infrarosie, laser etc. Aceste tratamente sunt disponibile și în România. În aceeași ordine de idei, cazurile ușoare se pot trata cu unguente care calmează iritatiile și durerea sau pilule care întăresc venele. Uneori sunt necesare doar câteva măsuri menite să protejeze zona anala:

Hartia igienică nu este cea mai fericită alegere în caz de boală hemoroidală. Mai indicate sunt șervețelele umede cu condiția să nu conțină alcool, parfum sau alte substanțe iritante. Zona anala trebuie spălată după fiecare scaun cu un produs ce nu conține iritanți, de pildă un săpun pentru bebeluși sau un gel intim fără parfum.

Constipația

Constipatia este cel mai mare dușman în timpul unei crize hemoroidale. Consumă multe fibre și apă pentru a o combate. De asemenea, sunt de evitat condimentele și alcoolul. Dacă totuși, ești constipat, nu te forță să ai scaun pentru că nu faci decât să inrautatesti masele hemoroidale. Află cum se tratează constipația!

Pozitia șezândă nu este cea mai corectă în timpul scaunului, iar dacă zăbovești prea mult pe toaletă e cu atât mai rău. În general, evita să stai jos perioade de timp îndelungate. Durerile se pot calmă cu medicamente ușoare (paracetamol, ibuprofen) sau cu comprese reci.

Tratamentul bolilor hemoroidale

Aceasta presupune combaterea factorilor de risc. Deci, practic, o schimbare a modului de viață. Când statusul e depășit se apelează la antiinflamatoare și tonice venoase, mergându-se în cazuri grave recidivante la abordarea chirurgicală.

Afecțiunea poate fi tratată și cu ajutorul homeopatiei. Tratamentul homeopat se adresează inflamației venoase, terenului și simptomatologiei. Sistematic se poate administra: Arnică CH 9, Aesculus compus sau formulă homeopata 15 plantextract, Lachesis CH15. În urma apariției maselor hemoroidale inflamate, că urmare a exceselor alimentare și condimentelor, se ia Nux Vomica CH 15. În sarcina se tratează cu Sepia CH15.

În decursul anilor s-a discutat foarte mult pe marginea procedeelor variate de vindecare a acestei afecțiuni. Fiecare dintre acestea are la bază aceleași principii. Reducerea fluxului sangvin la nivelul canalului anal, îndepărtarea excesului de țesut hemoroidal și fixarea excesului de mucoasa și anoderm.

Tratamentul chirurgical al bolii hemoroidale

Este foarte bine de știut că tratamentul chirurgical se aplică maselor hemoroidale de gradul III și IV precum și în cazul recidivelor sau eșecului tratamentului conservator. Cele mai frecvente procedee chirurgicale sunt reprezentate de:

Hemoroidectomia deschisă (Milligan&Morgan) ce constă în ligatură și excizia cât mai înalta a pachetelor hemoroidale, plaga rezultată fiind lăsată deschisă.

Hemoroidectomia închisă presupune sutura anodermului după excizia pachetelor hemoroidale. Procedura presupune excizia limitată a anodermului pentru a evita durerea postoperatorie și stenozele anale – postoperator tardiv.

De obicei asimptomatici, masele hemoroidale externe externi devin dureroși în cazul trombozei. În primele 24-72 de ore durerea atinge maximum de intensitate. Când chegul de sânge nu este încă aderent la peretele venos se poate practică incizia cu excizia cheagului. Sau se poate exciza întregul hemoroid trombozat evitându-se astfel recidiva trombozei. După excizie simptomatologia se ameliorează rapid. Peste 72 de ore de la tromboză cheagul devine aderent la peretele venos și nu mai poate fi eliminat. În această situație se recomandă tratament conservator, simptomatic și supraveghere.


src=”https://www.facebook.com/tr?id=133829197339853&ev=PageView&noscript=1″
/>