Tratament hemoroizi externi. Simptomele, apariția, prevenirea și tratarea acestora

În articolul de față vom prezenta toate informațiile necesare despre hemoroizii externi. Totul despre simptomele, apariția , tratarea și prevenirea lor. Cea mai frecvența cauza a apariției acestora este tensiunea repetată în timp ce are loc tranzitul intestinal. În general, ei se găsesc sub pielea care înconjoară anusul.

Sa suferi în liniște de o hemoroizi este o absurditate. Este absolut logic și normal să tratezi problema de la primele simptome pentru a nu se agrava. Dacă nu faci nimic, aceștia vor evolua pentru că dacă îi ignori nu înseamnă că nu mai sunt acolo. Iar dacă tot amani, nu faci decât să te asiguri că vei suferi mult mai mult din cauza acestora. Oricum până când vei fi nevoit să apelezi la un medic de specialitate.

Ce faci dacă ești foarte rușinat de problema această încât nu ai de gând să vorbești cu nimeni despre tratament ? Este recomandat să înțelegi că vizita la medic este inevitabilă și situația asta va da naștere unor complicații medicale majore.

Simptomele hemoroizilor externi

Cele mai des întâlnite simptome variază în funcție de severitatea hemoroizilor externi și pot fi următoarele:

mâncărime în jurul anusului sau zonei rectale
durere în jurul anusului
sânge în scaun

S-ar putea să observați sângerări la folosirea băii. Aceasta include vederea sângelui pe hârtia igienică sau în toaletă. Totodată pot fi resimțite acut și umflăturile din jurul anusului. Simptome pot apărea și din alte cauze. Dar dacă aveți aceste simptome, trebuie să programați o consultație la medic.

Care sunt cauzele hemoroizilor externi?

Cea mai frecventă cauză a hemoroizilor externi este repetarea în timpul tranzitului intestinal. Acest lucru este adesea cauzat de cazuri severe de constipație sau diaree. Strenarea intervine în calea fluxului sanguin în și din zonă. Și are ca rezultat împărțirea sângelui și extinderea vaselor din zona respectivă. Constipația este strâns legată de obiceiurile alimentare și este una din cele mai frecvente cauze ale maselor hemoroidale. Se poate spune că o persoană este constipată dacă merge rareori la toaletă și în cazul în care mișcările intestinului nu urmează un model prestabilit.

O altă caracteristică este prezența unui scaun mic în volum dar tare și uscat, dificil de eliminat. Acest lucru implică forțarea în timpul tranzitului intestinal și poate duce la ruperea sfincterului (deschiderii anusului) și a cicatrizării pereților anali.  Dacă un astfel de scenariu se repetă perioade lungi de timp, se vor dezvolta excrescentele hemoroidale.

Hemoroizii pot evolua tăcut timp de ani buni

La persoanele care nu suferă de constipație, aceștia pot evolua ani buni până când să fie pus corect diagnosticul de boală hemoroidală, până la stadii avansate, dacă nu au acuze subiective.

Mai mult, în literatura de specialitate există mai multe teorii care prezintă cauzele apariției, de la implicarea unei etiologii infecțioase: criptita, flebita hemoroidală, colită, până la dereglări neurologice și endocrine.

Sunt studii potrivit cărora apariția acestora este o consecință a factorilor alimentari, și anume abuzul de condimente, alcool sau alimentație dezechilibrată. Apariția bolilor hemoroidale poate fi favorizată de mai mulți factori. Hipodinamia, sedentarismul, obezitatea, constipația, sarcina și nașterea, diareea, fumatul, ridicarea greutăților, tusea cronică, abuzul de alcool și condimente.

De multe ori, hemoroizii sunt diagnosticați incorect, adică pot fi confundați cu formațiuni tumorale. De fapt ei sunt venele din zona anală și rectală, care se tumefiază și se îngroașă că urmare a perturbării întoarcerii venoase.

Boala hemoroidală are două stadii de manifestare

Boala hemoroidală prezintă două stadii de manifestare. Cea cronică, care cauzează crize puternice, dureroase. Acestea sunt urmate de perioade de pauză, de acalmie, în care simptomatologia nu se mai manifestă, iar pacientul nu mai prezintă crize sau dureri. Femeile gravide pot fi, de asemenea, expuse la un risc crescut din cauza presiunii pe care uterul o plasează pe aceste vene.

CITESTE SI: TRATAMENT HEMOROIZI: TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE ACEASTA AFECTIUNE SI TRATAREA EI

Factori de risc hemoroizi externi

Cine sunt persoanele cele mai predispuse pentru apariția hemoroizilor externi?

Daca părinții dumneavoastră au avut hemoroizi, este posibil să aveți mai multe șanse să-i aveți. Ei pot fi, de asemenea, cauzați de sarcină. Pe măsură ce îmbătrânim, aceștia pot apărea din cauza presiunii crescute cauzate de statul în poziția șezut. Tot ceea ce va provoacă tulpina în timpul mișcărilor intestinale poate duce la această afecțiune. Dacă nu sunteți sigur care ar putea fi cauza, medicul dumneavoastră ar putea să determine de ce.

Cum sunt diagnosticați hemoroizii externi?

Încercați să palpați zona anală pentru a depista prezența unui nodul sau umflături moi sau tari. Dacă suferiți de prolaps hemoroidal posibil ca în zona canalului anal să fie prezentă o porțiune de piele iesita în exterior, care poate fi observată și dacă suferiți de această afecțiune.

Fiti atenți dacă după scaun apar dare de sânge pe hârtia igienică sau pe lenjeria intimă sau în vasul de toaletă după defecare. Sângerarea rectala nedureroasă (manifestare comună în toate cazurile)  poate fi depistată prin simplă verificare a apariției urmelor pe hârtia de la toaletă, pe lenjeria intimă sau în vasul de toaletă după terminarea tranzitului intestinal.

Fiti atenți dacă apare orice fel de iritatie pe pielea din jurul anusului. Un hemoroid bombat contribuie la o creștere a umidității din jurul canalului anal, determinând senzația de mâncărime. Acest lucru poate provoca iritatia pielii din jur, mai ales atunci când suprafață este frecată sau zgâriată. Pentru a preveni complicațiile încercați să evitați scarpinarea suprafeței.

Când se impune asistență medicală de urgență

În momentul în care are loc atingerea, presarea sau frecarea zonei din preajma mucoasei anusului, suprafața trombozată va deveni inflamată și durerea va fi una extrem de severă. Iar în acest gen de situații este mai mult decât necesară și indicată asistență medicală de urgență.

Mâncărimea este un simptom asociat cu prolapsul hemoroidal. În momentul în care se produce presiunea în zona anală, sunt șanse mari ca un hemoroid intern să fie împins prin canalul anal și se va produce prolapsul hemoroidal. Mucoasa rectală care se va mișca și va ajunge în exteriorul suprafeței anale va secreta mucus și va permanentiza umezeala pielii din jurul anusului. Când această umiditate, constanta, va însoți permanent momentele de tranzit intestinal, atunci va apărea și o senzație de mâncărime rectala sau pruritul anal.

Fiți atenți la frecvența durerii

Încercati să observați cât de des simțiți durerea. În cazul hemoroizilor interni, durerea nu devine problematica, exceptând cazul în care aceștia sunt umflați sau împinși în afară anusului (prolaps hemoroidal). Țesutul moale din canalul anal se poate inflama cu ușurință în urmă frecării suprafeței sau când este prezența presiunea asupra mușchilor care controlează anusul.

Monitorizați orice disconfort care ar putea fi prezent imediat după eliminarea scaunului. Este bine de precizat că în momentul în care apar ei sunt însoțiți de senzația, tipică și persistentă, de a merge la toaletă, inclusiv și atunci când nu este necesar. Senzația de disconfort are mari șanse să rămână și după scaun și este accentuată în cazul celor mari sau inflamați.

Va apărea durerea care se va agrava, mai ales când aceștia vor fi strangulați (alimentarea cu sânge va fi oprită). În acest caz ar putea fi necesar imediat tratamentul medical pentru ameliorarea simptomelor hemoroizilor externi (în principal durerea). Când apare și se formează un nodul tare în jurul marginilor anusului, sângele va ajunge, în valuri, în țesutul inflamat. Drept urmare vor apărea ceea ce medical sunt denimiti trombi sau trombozarea formațiunii.

Teste cunoscute care confirmă prezența bolii hemoroidale externe

Deoarece multe dintre simptomele apărute la boala hemoroidală externă pot fi cauzate și de alte condiții, este necesar să existe un examen în profunzime. Medicul poate utiliza o serie de teste pentru a confirma prezența acestora lângă anus. Aceste teste pot include:

Proctoscopie
Un examen digital al rectului
colonoscopie
sigmoidoscopie
anoscopie

Medicul poate începe cu un examen fizic. În cazul acestora, ei pot vedea umflăturile proeminente din zona anală. Cel mai indicat este să luați legătura cu un medic internist sau un chirurg generalist căruia să-i solicitați o opinie avizată.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE SIMPTOMELE, APARITIA, PREVENIREA SI TRATAREA HEMOROIZILOR INTERNI

Tratament hemoroizi externi

În primul rând, ținând cont că aceștia sunt până la urmă o inflamare a țesuturilor, poți începe să acorzi o atenție sporită în ce privește igienă zonei anale. Asta pentru a ameliora senzația de disconfort provocată de ei. Poate că îți pare cam incomodă această situație, însă merită, din moment ce ameliorează durerea și inflamarea cauzată de masele hemoroidale externe. Așadar, nu ezită să fi foarte atent la igienă zonei respective.

Un alt lucru pe care poți să îl faci este să apelezi la o baie parțială după ce folosești toaletă. Astfel, în loc să folosești hârtie igienică uscată care nu poate decât să înrăutățească condiția acestora, poți să umpli cadă cu apă doar cât să îți acopere zona afectată dacă stai jos.

Trebuie doar să te asiguri că apa este călduță și nu rece, această este până la urmă tot o măsură de igienă pentru a mai atenua dezvoltarea în sine a acestora. În aceste condiții, este clar că igiena este un aspect extrem de important pentru ameliorarea lor, indiferent de tipul acestora, dar chiar și așa nu trebuie să eviți să faci o vizită la medicul de specialitate pentru a rezolva această problema.

Evită presiunea în zona anală

Alta varianta la îndemână ta pentru a încerca să ameliorezi durerea și senzația de disconfort provocate de boala hemoroidală este să încerci să nu exerciți presiune în vreun fel în zona anală. Așadar, dacă orice altceva a dat greș, poți alege să stai în pat câteva zile pentru a nu pune nici un fel de presiune pe zona anală, în special dacă suferi de hemoroizi externi. În plus, inflamarea se va mai ameliora, iar tu vei fi cu siguranță mai bine. Cu toate acestea este mai mult decât indicat  să ne gândim că există tratamente noninvazive (n.red. fără a fi necesară o intervenție de tip chirurgical) care nu necesită întreruperea activității cotidiane.

Trebuie neapărat de menționat și faptul că există numeroase tratamente pentru hemoroizii externi dintre care se remarcă, de departe, ligaturarea cu benzi elastice. Ei pot fi tratați în diferite moduri, în funcție de severitatea acestora. Medicul vă poate întreba dacă aveți preferințe pentru anumite tipuri de medicamente sau tratamente.

Tratamente generale indicate de medic

Unele tratamente generale pe care medicul le poate sugera includ pachete de gheață pentru a reduce umflarea, supozitoare sau creme speciale pentru  acest tip de boală hemoroidală. Aceste opțiuni pot oferi ajutor persoanelor care au un caz mai ușor. Dacă aveți un caz mai sever, medicul vă poate sugera tratamentul cu o procedura chirurgicală.

Tratamentele chirurgicale includ:
eliminarea acestora, cunoscut sub numele de hemoroidectomie
arderile țesutului hemoroid cu fotografie în infraroșu, laser sau coagulare electrică
scleroterapia sau legarea benzii de cauciuc pentru a reduce masele hemoroidale.

Remedii naturiste pentru tratarea hemoroizilor externi

Inafara unei game largi de tratamente invazive (n.red. intervenții chirurgicale, ligaturări, scleroterapie) există și o întreagă serie de remedii naturiste. Acestea au fost folosite cu succes pentru ameliorarea simptomelor pe care pacienții le experimentează. Unele au dus chiar la vindecarea completă a acestora.

Remediile naturiste nu numai că grăbesc procesul de vindecare, dar sunt în unele cazuri și mult mai eficace decât medicamentele! Iată care sunt unele dintre plantele cel mai des folosite în remediile naturiste pentru tratarea bolii hemoroidale.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este un aliment natural des folosit în bolile gastro – intestinale. Cel mai bun ulei de măsline poate fi găsit în Grecia proaspăt obținut prin stoarcerea măslinelor. Uleiul de măsline este utilizat pentru calitățile anti-constipație și proprietățile stimulatoare ale peristaltismului intestinal.

Spre deosebire de aplicarea directă care este mai puțin practică, uleiul de măsline poate folosit în combinație cu compuși chimici apropiați vaselinei! Astfel acesta se transformă într-un unguent ce poate fi apoi aplicat chiar și pe mucoasa internă. De asemenea, uleiul de măsline poate fi combinat cu aloe vera și ulei de arbore de ceai pentru a crea un fel de gel ce poate fi folosit în mod asemănător unui unguent.

Uleiul de lavandă

Uleiul de lavandă poate fi obținut prin două metode:

Presarea la rece a florilor. Se produce un ulei frumos mirositor, dar cu puține proprietăți terapeutice. Acesta poate fi folosit pentru un tratament antihemoroidal de igienizare. Dar este util și pentru alte afecțiuni, cum sunt insomnia sau durerile persistente de  cap.

Extracția la cald. Se obține un ulei concentrat, cu multiple principii active și care poate fi folosit cu succes că și tratament extern al bolii hemoroidale. Printre aceste principii putem enumeră  faptul că este un bun analgezic, combate cu succes infecțiile și inflamațiile și reduce tensiunea, fapt ce acționează practic direct asupra acestora.

Gălbenelele. Crema, tinctura și decoctul de gălbenele

Gălbenelele sunt folosite încă din antichitate pentru tratarea unui număr de boli. Sunt utilizate doar florile acestor plante. Asemenea unui fruct, florile cele mai potrivite sunt cele perfect galbene; cele alb-galbene conțin prea puține elemente active, iar cele portocalii sunt deja degradate. De asemenea, recoltarea gălbenelelor este un procedeu interesant.

Acestea sunt culese în mai, iunie și iulie, în funcție de zonă, după ora 18, deoarece soarele le influențează compoziția chimică. Pe lângă flori, mai poate fi utilizata și tulpina, în principal pentru a spori efectul cicatrizant. Printre cele mai folosite moduri de tratament cu gălbenele sunt:

Tinctura de gălbenele. Această conține alcool (folosit că și solvent pentru macerarea produsului vegetal), deci nu poate fi folosită pentru tratarea venelor anorectale fisurate.

Decoctul de gălbenele. Se folosește pentru îmbibarea tampoanelor. Modul de preparare este asemănător ceaiului. Se toarnă apă clocotită peste 50 de grame de flori uscate, iar apoi lichidul se filtrează până când devine limpede. Se răcește până la temperatura camerei și se aplică local.

Crema de gălbenele. Cel mai utilizat tip de tratament, eficient în tratarea inflamațiilor și iritațiilor.

Varza, o resursă nesecată de fibre, vitamine și minerale

Varza murată conține vitamine (B, C, PP) și minerale (magneziu, zinc) din abundență. Prin murare se păstrează aproape toate componentele verzei proaspete, ba chiar apare și vitamina B12, rezultată grație unui proces de transformare enzimatic. Deasemenea, atât varză proaspătă, cât și cea murată conțin o cantitate foarte mare de fibre vegetale. Fibre care în momentul contactului cu lichidele se umflă și generează un bol alimentar care va fi extrem de ușor de transportat prin sistemul digestiv al fiecăruia dintre noi.

Complexul de vitamine B ajută la fortificarea și tonificarea sistemului vascular, iar vitamina C protejează împotriva oxidarii rapide a alimentelor consumate. Vitamina PP ajută la fixarea complexului de vitamine B la nivelul vaselor de sânge, iar acidul folic protejează intestinele. Pacientul care dorește să folosească acest remediu natural trebuie să mănânce o salată de varză murată pe zi sau să bea o jumătate de pahar de zeamă de varză, dimineață și seară.

CITESTE SI: CUM SA TRATEZI HEMOROIZII ACASA

Usturoiul, cel mai bun imunosupresor

Usturoiul este unul dintre cele mai comune tratamente alternative împotriva bolilor hemoroidale. Este folosit cu succes în 3 tipuri de condiții: infecții, probleme vasculare și de imunitate. Usturoiul poate fi evident aplicat local, în cazul în care se fisureaza o venă anorectală. Dacă este utilizat corect, acesta elimină bacterile și amorțește zona. Acționează de asemenea și că imunosupresor (în sensul că micșorează durerea) și imunostimulator (în sensul că stimulează sistemul imun prin conținutul să de activatori). Cât despre sistemul vascular, usturoiul este un vasoconstrictor vegetal clasic. Această proprietate trebuie folosită doar între crizele hemoroidale, pentru evitarea apariției de cheaguri de sânge sau cicatrizarea greșită a rănilor.

Castanele întăresc sistemul circulator

Castanele conțin aesculină și aescină, 2 substanțe care ajută la întărirea pereților vaselor de sânge. Castanele conțin sodiu, proteine (4%), fier, magneziu și zinc. Pot fi folosite cu succes de persoanele care suferă de boli ale rinichilor, anxietate sau care doresc întărirea sistemului circulator în general. Pentru lupta împotriva afecțiunilor hemoroidale, extractul de castane poate fi luat cu apă de 3 ori pe zi.

Cum se poate preveni dezvoltarea hemoroizilor externi?

Principalul factor pentru prevenirea acestora este de a evita tensionarea în timpul tranzitului intestinal. Dacă aveți constipație severă, poate doriți să încercați să utilizați laxativele sau să includeți mai multe fibre în dietă. Producătorii de laxative sunt o altă opțiune care vă poate ajuta cu constipația temporară cauzată de sarcină și altor factori.

Politica sălii tronului. Cheia evitării nu este forțatul, așa că scuzați-vă ori de câte ori este nevoie și mergeți la toaletă. Problema cu amânatul este că duce la constipație, ceea ce, bineînțeles, înseamnă că trebuie să va forțați mai mult atunci când mergeți la toaletă. Și așa apar bolile hemoroidale.

Țineți cont și de faptul că hârtia igienică folosită ar trebui să nu conțină parfum și nu ar trebui să fie colorată, deoarece astfel de substanțe pot fi iritante. Dacă aceste opțiuni nu va ajută, poate doriți să discutați cu medicul despre alte opțiuni pentru a reduce tulpina.

Orice persoană care stă timp îndelungat pe un scaun trebuie să facă puțină mișcare din când în când. Dacă sunteți obosit la birou, luați o pauză și plimbați-vă timp de 5 minute la fiecare oră. De fiecare dată când va ridicați, ușurați presiunea rectală care duce la apariția acestora.

Ridicările de greutăți mari exercită presiune asupra zonei anale. Dacă sunteți solicitat la ridicarea unui pat sau șifonier, scuzați-vă susținând că vă doare spatele și cereți ajutoare.

Dacă obișnuiți să faceți exerciții cu greutăți atunci când mergeți la sala de forță, evitați genuflexiunile. De fiecare dată când vă ghemuiți și apoi vă ridicați, puneți presiune directă pe rect. Evitați, de asemenea, orice exercițiu care implică statul în șezut perioade lungi de timp, cum ar fi folosirea unei biciclete staționare.

Perspectiva pe termen lung a hemoroizilor externi

Trebuie să știi că aceștia sunt o afecțiune destul de des întâlnită. Majoritatea persoanelor se recuperează în urma unui tratament medical adecvat. În cazurile severe pot fi necesare metode chirurgicale pentru tratament. Persoanele care au suferă de această afecțiune pot observa doar o reducere a simptomelor că urmare a acestor tipuri de tratament medical.

Ce este o tromboză hemoroidala externă?

O forfecare dureroasă, albastră, situată sub piele în jurul anusului se datorează unui cheag de sânge într-un hemoroid extern. Mulți dintre pacienți cu cheaguri externe se referă la acestea la fel că în cazul apariției afecțiunii clasice. Pot apărea cheaguri anterioare și alte simptome ale acestora care se manifestă prin durere, sângerare, umflare sau mâncărime. Cheagul variază în funcție de dimensiune. Poate ocupa o secțiune sau aproape o parte întreagă. Tromboza poate umfla și agrava prolapsul hemoroid, ducând la durere severă.

Ce cauzează o tromboză hemoroidala externă?

Factorii de risc includ constipația, diareea, tulburarea, șederea sau starea îndelungată, sarcina, ridicarea sau exercițiul fizic, călătoriile cu avionul, etichetele anale ale pielii și cheagurile de sânge anterioare. Creșterea presiunii generate în pelvis poate duce la o încetinire a fluxului sanguin în pielea din jurul anusului. Dar și la un cheag de sânge ulterior. Cheagul duce la umflaturi și durere. Durerea și umflarea sunt de obicei mai grave în primele două zile.

Diagnostic

Tromboza apare că o bătaie albastră tare pe exteriorul anusului. Este frecvența și foarte delicată. O porțiune din pielea care se suprapune poate muri și poate duce la drenajul sângelui vechi. Durerea poate limita examenul inițial. Componentele personalizate sunt folosite pentru a ușura durerea din timpul analizelor. La un moment dat, trebuie făcut un examen rectal adecvat și o anoscopie. Acestea exclud alte condiții și a evalua prezența hemoroizilor interni lărgiți.

Tratamentul trombozei hemoragice externe

Micțorarea cheagurilor dureroase, cel puțin dureroase, se va rezolva, de regulă, prin odihnă, tratament medicamentos, înmuiere în apă caldă. Produse de dedurizare a scaunelor, fluide crescute și analgezice topice, cum ar fi lidocaina sau prilocaina, rezolva și ele situația. Cheagul va fi dizolvat de apărarea naturală a organismului în câteva săptămâni. Poate lăsa în urmă o etichetă mică a pielii. Cheagurile mai mari se pot rupe și sângera. Cantitatea de sângerare variază.

Utilizarea compusilor care conțin nitroglicerină, diltiazem sau alți relaxatori ai mușchilor netezi va scădea spasmul, durerea și recuperarea vitezei. Sângerarea îngrijorează majoritatea pacienților, dar drenajul spontan poate ajută la scăderea durerii. 

Cheagurile mai mari pot necesita, ocazional, drenaj chirurgical. Acest lucru se poate face, de obicei, în prezența unui medic și sub anestezie locală. Un dispozitiv electrochirurgical este utilizat pentru a reduce sângerarea. Utilizarea unei excizii eliptice va ajuta la scăderea riscului de etichetare cutanată. Excizia duce la riscul resângerarii și coagulării și este recomandată într-o minoritate de cazuri.

Boala hemoroidală îți schimbă complet modul de viață

Boala hemoroidală este una dintre bolile care pot fi considerate ușoare și nu afectează cu adevărat existența pacientului decât atunci când acesta intră într-o criză hemoroidală. Din păcate, în acel moment, viața persoanei respective este complet modificată pentru întreaga perioada de timp cât durează criza.

Din păcate, majoritatea suferinzilor prezintă forme de constipație cronică, legate direct de existența bolii hemoroidale. Durerea cauzată de criza hemoroidala duce la imposibilitatea eliminării bolului fecal în timpul fiziologic normal, prin urmare, conduce la constipație cronică.

Pe de altă parte, constipația cronică a unui pacient conduce la necesitatea aplicării unei forțe de contracție mult mai mare la nivelul rectului pentru eliminarea unui bol fecal întărit. Este evident că o forță de contracție mărită, aplicată la nivelul rectului, în mod constant, duce la apariția sau la agravarea bolii hemoroidale deja existente.

Alte efecte  asupra sănătății unui pacient sunt legate de principalele simptome ale bolii hemoroidale. În primul rând, persoanele afectate de aceste inflamații ale venelor anorectale acuză dureri intense, aproape paralizante în crizele hemoroidale.

Organismul unei astfel de persoane se află permanent sub stres, încercând să prevadă următorul stimul dureros și direcționand toate resursele spre a-l combate eficient. Asta înseamnă că acea persoană se va concentra mult mai greu, va fi nervoasă, va fi ușor iritabilă și, mai ales, va da mult mai puțin randament în viața de zi cu zi. De asemenea, durerea la nivelul rectului este un mare inconvenient pentru persoanele care lucrează în meserii sedentare, deoarece nu pot sta așezate foarte multă vreme.


src=”https://www.facebook.com/tr?id=133829197339853&ev=PageView&noscript=1″
/>