Tratament pentru hemoroizi. Totul despre această afecțiune și tratarea ei

Pentru a putea aplica corect un tratament pentru hemoroizi, trebuie să cunoaștem foarte bine toate amănuntele legate de această boală. În articolul următor vă vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune.

Se știe de această boală încă din vremea Faraonilor, Egiptului Antic și a Babilonului. Fiind consemnate încă din acele vremuri tratamente chirurgicale. Mai găsim consemnări în operele lui Avicena, Hipocrate și Galen. Se spune că Napoleon a pierdut bătălia de la Waterloo din cauza acestei boli fiindu-i imposibil să călărească.

În prezent mai bine de jumătate din populația globului se luptă cu boala hemoroidală. În special persoanele din grupa de vârstă 40-50 de ani. Statistica indică faptul că persoanele de peste 50 de ani au un segment de 25% care suferă de boala hemoroidală. În plus doar 4% dintre persoanele suferinde ajung să consulte un medic.

Cei mai afectați de acesta afecțiune sunt barbații. Femeile fiind predispuse la această boală în timpul sarcinii atunci când stau foarte mult în poziția șezut. Chiar dacă nu sunt o problema letală, provoacă grave senzații de disconfort.

Ce sunt hemoroizii 

Sunt vene iritate situate în pereții anusului și rectului.  Acestea provoacă durere, prurit, mâncărime, disconfort și, câteodată, hemoragii. Deasemenea, se pot dilată foarte mult, pot ieși din rect și pot forma cheaguri de sânge cunoscute drept trombi. Dacă se ajunge în această fază este absolut necesar controlul medical. Această afecțiune poate fi de două tipuri, hemoroizi externi și interni, în funcție de locul în care apare inflamația .

Hemoroizi interni

Se dezvoltă în momentul în care apare o presiune crescută pe venele pelvisului și ale canalului anal. Provenind de la partea rectală sau superioară a canalului anal. Pot creea probleme deoarece sunt foarte greu de detectat fiind nedureroși.

Depistarea acestora în faza incipientă este foarte dificilă din cauza lipsei simptomelor. Și a faptului că sunt „ascunși” în adâncul rectului. Dar devin o problemă serioasă când prolabează și ies din anus. Provocând incontinență, secreții mucoase și mâncărimi. Această faza se numește prolaps hemoroidal  și se clasifică în patru grade sau stadii în funcție de severitate:

Gradul I: prolaps hemoroidal inexistent, vase de sânge proeminente și sângerări anale în scaun.

Gradul II: prolaps în timpul  efortului, concomitent cu  hemoragia dar se retrag fără ajutor în canalul anal.

Gradul III: prolaps și sîngerări în timpul  efortului. Masele hemoroidale trebuie introduse cu ajutor în canalul anal.

Gradul IV: Masele hemoroidale ies din anus fără efort. Trombozare frecventă și dureroasă asociată cu hemoragii mari. Imposibilitatea de a fi reintroduse în canalul anal.

Hemoroizi externi

În cele mai multe cazuri această faza a bolii nu prezintă complicații și se pot retrage singuri în 3-4 zile. Nu țin de patologie în mod deosebit. Foarte rar prezintă complicații și își fac apariția cel mai des la femeile însărcinate. În schimb, dacă sunt trombozati provoacă neplăceri severe, mâncărimi, usturimi, sângerări.

Sângerarile poate fi însoțite de dureri și inflamații acute ale zonei anale. Repetarea mișcării tranzitului intestinal este cea mai frecventă cauză. Diareea sau constipația severă cauzează acest lucru.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE APARITIA, SIMPTOMELE, PREVENIREA SI TRATAREA HEMOROIZILOR INTERNI

Simptome și diagnostic

În mod regulat, excrescențele hemoroidale sunt prezente la fiecare dintre noi. Mai precis, în josul tractului digestiv. Cazurile ușoare au simptome ca disconfortul și mâncărimea în timpul scaunelor. Complicațiile se manifestă prin sângerare, fisuri anale și proeminențe în zona anală.

Pentru a putea diagnostica corect afecțiunea, medicul trebuie să examineze zona anală. Examenul zonei anale constă într-un control digital rectal denumit tușeu rectal. Pentru acest tip de control se folosește o mănușă chirurgicală sterilă și lubrifiant. Poate fi neplăcut pentru pacienți dar numai așa se poate stabili diagnosticul exact.

Cauze

Specialiștii au păreri împărțite în ceea ce privește apariția acestei afectiuni.

Presiunea mărită în venele anorectale este principalul factor care duce la apariția bolii hemoroidale. Presiunea crește în timpul sarcinii, la ridicarea de greutăți sau la eforturile din timpul defecației. Constipația, supraponderalitatea și statul prelung pe toaletă contribuie din plin la dezvoltarea bolii hemoroidale.

Afecțiunea poate apărea, la anumite persoane, din cauza presiunii mărite din vena portă. Medicul este singurul care distinge boala hemoroidală obișnuită de venele dilatate care apar în cadrul afecțiunii.

Alte cauze:

Dieta neadecvata;
Diareea și constipația;
Sarcina;
Obezitatea;
Statul pe scaun timp îndelungat;
Patologia.

WIKIPEDIA: TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE HEMOROIZI

Tratamente pentru hemoroizi acasă

Există numeroase metode de tratament care pot fi realizate în propria locuință. În continuare vă prezentăm câteva sugestii care pot fi extrem de utile.

Baia de șezut

Se ia loc, timp de un sfert de oră, într-o cuvă cu apă caldă pentru a evita că durerea să devină atroce. Baia de șezut se face de două trei ori pe zi dar și după defecație. Pentru eficiență utilizați săpunul și curățați zona atent.

Administrarea unguentelor

Durerea și mâncărimea cauzate de boală hemoroidală pot fi ușurate, fără efecte secundare, cu uzul de șervețele, creme și unguente. Nu trebuie depășite șapte zile de tratament cu unguent. Dacă terapia este lipsită de efect trebuie consultat medicul.

Evitarea constipației

Este imperios necesar stabilirea unui orar judicios de activitate, cu alternarea pauzelor și activității intense. Aparatul digestiv va funcționa din plin și evacuarea nu va deveni o problemă. Evitarea sedentarismului, practicarea sportului și orele de masă respectate vor fi extrem de utile. Dieta alimentară trebuie diversificată. Echilibrați consumul de alimente de origine animală cu cele de origine vegetală.

Tratamente pentru prevenirea operației

La gradele 1 și 2 putem vorbi despre tratament fără operație. Masele hemoroidale mari pot fi tratate cu ligatura cu bandă de cauciuc. Aceasta presupune strangularea hemoroidului pentru stoparea circulației sîngelui. Hemoroidul se micșorează, se usucă și cade sau dispare treptat. Acest tratament poate fi dureros deoarece implică presarea zonei cu probleme.

Injectarea unei substanțe chimice (scleroterapia) în masele hemoroidale. Rezultatul este contracția zonei afectate similară cu cea a ligaturii. Nu reprezintă o soluție permanentă.

Alte metode de terapie sunt laserul, căldura și impulsurile electrice. Aceste tehnici au la baza cauterizarea și cicatrizarea zonei afectate. Dezavantaj: posibilitatea recurenței este mai mare că în cazul ligaturării.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE APARITIA, SIMPTOMELE, PREVENIREA SI TRATAREA HEMOROIZILOR EXTERNI

O metodă nedureroasă, ieftină și simplă pentru terapia bolii hemoroidale este cea cu dispozitivul Ultroid. Acesta are o putere de șase volți care transmisă spre masele hemoroidale duce la dispariția lor. Intervenția durează 10 minute în funcție de gravitate. Aproximativ 85% dintre pacienți au scăpat de afecțiune fără reacții adverse.

Tratamente prin operație

Soluția finală în cadrul unui tratament pentru boală hemoroidală este intervenția chirurgicală. La această se apelează când toate celelalte cai de atac au eșuat. Intervenția chirurgicală este soluția pentru stadiile 3 și 4. La gradul 3 se mai poate încerca ligaturarea. Operația în sine presupune rezecția pereților hemoroidali.

La ora actuală, operația este terapia indicată pentru vindecarea gradelor 3 și 4. încercarea unei terapii cu pomezi și pastile este inutilă și prelungește agonia.

Hemoroidectomia

Hemoroidectomia constă în realizarea unei incizii mici în zona anală pentru eliminarea maselor hemoroidale. Tratamentul acesta este mai dureros decât altele și necesită o perioadă de convalescență mare. De aceea trebuie încercate toate celelalte variante de terapie a bolilor hemoroidale înainte de a alege hemoroidectomia că și soluție finală.

Hemoroidectomia capsată

Capsele de înlăturare a țesutului hemoroidal sunt esențiale în cadrul hemoroidectomiei capsate. Un tratament mai puțin invaziv și mai puțin dureros decât operația normală. Aceste capse stopează alimentarea sanguină a maselor hemoroidale. Totuși este o varianta riscantă, dezavantajul principal presupune prolapsarea. Ceea ce va interfera cu înlăturarea definitivă a zonei afectate.

Avantajele și dezavantajele tehnicii Longo

Scopul principal al tehnicii italianului Antonio Longo este fixarea maselor hemoroidale în rect și nu excizarea lor. Intervenția are că durată 20 de minute sub anestezie generală sau locală.

Nu se folosește în cazul trombozelor hemoroidale. Avantaje: fără perioadă de cicatrizare, durere minimă după operație și convalescență redusă. Dezavantaj: rezultate mai slabe decât la operația clasică și degradare în timp.

Tratamente naturiste 

Mare parte dintre suferinzi consideră tratamentele naturiste o soluție viabilă. Îndeosebi aceia care sunt rușinați cu această afecțiune și se tratează la domiciliu.

Locul unu în terapia de tip naturist este ocupat de pelin. Această plantă are efect calmant și proprietăți astringente. Pelinul se folosește la băile de șezut  în combinație cu ceaiul de coajă de stejar care ajută cicatrizarea.

Locul secund în tratamentul naturist este ocupat de Aloe Vera. Indicată în tratarea sângerărilor maselor hemoroidale și umflăturilor. Frunzele de Aloe Vera se taie și se încălzesc și apoi se aplică pe zona afectată după sau înainte de baia de șezut. Pot fi aplicate și după ce au fost inghetate.

Argila este și ea un remediu naturist cu efecte benefice. Cataplasmele cu argilă au un real succes în tratarea bolii hemoroidale. Foile de varză zdrobite și aplicate pe zona afectată își vor demonstra și ele calitățile curative.

Astringent, anti-inflamator și anti-hemoragic este și unguentul de hamamelis. Un element esențial în terapia naturistă este și fitoterapia.

Prevenție și sfaturi utile 

Daca se dorește evitarea acestei afecțiuni jenante și incomode. Echilibrul între mișcarea fizică și obiceiurile alimentare sănătoase sunt cheia reusitei. Alimentația bogată în fibre, evitarea amânării mersului la toaletă și alternarea perioadelor de lucru cu pauzele sunt esențiale.

Alte măsuri de prevenție a bolii hemoroidale se regăsesc în cele ce urmează:

Evitați statul în poziția șezut pentru perioade foarte lungi de timp. Asta va pune o presiune suplimentară asupra venelor hemoroidale;
Faceți mișcare și pauze chiar și când lucrați;
Nu consumați alimente prelucrate;
Beți multe lichide;
Consumați multe legume și fructe;
Nu consumați alimente care provoacă indigestie și gaze;
Un stil activ de viață evită contractarea constipației;
Fibrele trebuie să facă parte din regimul alimentar zilnic. 

Exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt un capitol extrem de important în lupta împotriva hemoroizilor. Si o alternativă la tratamentele medicale ale acestei boli. Fie că este vorba de prevenție sau de tratare, exercițiile fizice trebuie să nu lipsească din programul dumneavoastră zilnic.

Mișcarea va împiedica apariția constipației și va ajuta enorm la îmbunătățirea circulației sanguine. Indiferent de orar, câteva zeci de minute de mișcare vor ajuta enorm în prevenția sau tratamentul bolilor in general. O plimbare în aer liber sau câteva exerciții fizice la sală sau la birou trebuie făcute zilnic. Însă evitați ridicarea de greutăți și alegeți exercițiile kegel, gimnastica aerobică sau mersul pe jos.

Toate acestea ajută la întărirea mușchilor rectului și mărirea rezistenței țesuturilor. Mușchii pubcococcigieni sunt stimulați cel mai bine în timpul exercițiilor kegel.

&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;img height=”1″ width=”1″ style=”display:none”&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;lt;br /&amp;amp;gt;&amp;lt;br /&amp;gt;&lt;br /&gt;<br />
src=”https://www.facebook.com/tr?id=133829197339853&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;#038;ev=PageView&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;#038;noscript=1″&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;br /&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;lt;br /&amp;amp;gt;&amp;lt;br /&amp;gt;&lt;br /&gt;<br />
/&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;