Trei garnituri sănătoase și delicioase pentru iernile geroase

Nu ştii ce să mai găteşti iarna, când ai la dispoziţie puţine legume şi fructe proaspete, dar vrei să ai varietate? Iată 3 garnituri sănătoase pentru iarnă, care nu îngraşă şi care te scot din amorţeala de după sărbători cu un aport nutritiv mare.

Varză de Bruxelles cu bacon şi merişor

Varza de Bruxelles nu este tocmai o legumă populară, dar asta nu înseamnă că reţeta potrivită nu o poate scoate din conul de umbră. Fierbe verzele micuţe în apă cu sare şi taie-le în jumătăţi.

Prăjeşte puţin bacon sau kaiser afumat într-o tigaie teflonată sau din ceramică, fără ulei şi adaugă câteva fructe uscate de merişor, pentru contrast şi gust excelent.

Această garnitură delicioasă aduce un aport echilibrat de carbohidraţi, grăsimi, fibre şi minerale. Merge de minune cu carne slabă de peşte alb sau piept de pui şi chiar muşchiuleţ de porc.

Morcovi copţi cu miere şi ierburi

Morcovii copţi la temperaturi înalte sunt foarte dulci, fără să aibă nevoie de multe condimente. Plini de vitaminele A, C şi K, dar şi de fibre, morocvii sunt o garnitură deosebit de hrănitoare şi gustoasă pentru multe feluri de mâncare.

Amestecă nişte ierburi aromate şi condimente după gust (fii creativă, de la pătrunjel, la turmeric) cu miere de albine şi puţin ulei de măsline. Unge câţiva morcovi tineri spălaţi şi curăţaţi cu amestecul de mai sus. Dă-i la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi lasă focul foarte mic (150 de grade). După ce vezi că morcovii s-au deshidratat (circa 30 de minute), scoate-i şi mai lasă-i încă 10 minute pe cealaltă parte. Presară brânză de oaie sau de capră deasupra şi serveşte-i cu carne slabă, puţin aromată, cum ar fi pieptul de pui sau peştele alb la abur.

„Cartofi prăjiţi” din pătrunjel cu ketchup

Bogată în fibre, vitamina A, C şi K, pătrunjelul rădăcină poate deveni leguma ta preferată. Merge de minune ca aperitiv sau garnitură la o friptură gustoasă, mai ales dacă îl tai fâşii subţiri şi îl prăjeşti ca pe cartofi, servit cu sos de usturoi sau ketchup.

Pentru varianta dietetică, coace fâşiile de pătrunjel cu fâşii de morcov şi păstârnac şi serveşte cu un sos din iaurt cu usturoi şi ierburi proaspete.

Sursa text: unica.ro