Trei nave chineze au patruns in apele teritoriale japoneze

Conform Pazei de Coasta Japoneze, trei nave apartinand flotei guvernamentale chineze au intrat in aceasta dimineata in apele teritoriale ale insulelor disputate cu niponii in Marea Chinei de Est.

Aceste nave de supraveghere maritima au patruns in zona de 12 mile maritime (n.n. aproximativ 23 de kilometri) din jurul arhipelagului Senkaku, revendicat de Guvernul de la Beijing sub numele de Diaoyu. Precedenta incursiune similara dateaza din data de 5 mai. China apeleaza frecvent la astfel de actiuni atat pe cale maritima, cat si pe calea aerului, din momentul in care Japonia a nationalizat, in septembrie 2012, trei dintre cele 5 insulite care formeaza arhipelagul, pe care le-a achizitionat de la proprietarul lor japonez.

In contextul acestor tensiuni, Tokyo a anuntat crearea unei forte speciale de 600 de oameni si 12 nave menite sa supravegheze si sa protejeze Insulele Senkaku. In aceeasi ordine de idei Shinzo Abe, premierul nipon, a avertizat ca Japonia va respinge prin forta orice incercare de debarcare a chinezilor pe Insulele Senkaku.

Sursa foto:ziarero.antena3.ro