Trei sefi de la ISU au fost trimisi in JUDECATA pentru FAPTE de CORUPTIE

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari au trimis in judecata, in stare de libertate, trei sefi ai ISU pentru fapte de coruptie.

Col. (rez.) GHIMPETEANU MARIAN, la data faptelor inspector sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Vlasca” Giurgiu, va fi judecat pentru doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una in forma continuata (12 acte materiale), fals intelectual, in forma continuata, uz de fals, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la infractiunea de sustragere sau distrugere de inscrisuri.

Mr. PANAIT DANIEL-VALERIU, la data faptelor sef Serviciu prevenirea incendiilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Vlasca” Giurgiu, va fi judecat pentru doua infractiuni de abuz in serviciu abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale), fals intelectual, in forma continuata, uz de fals, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si complicitate la infractiunea de sustragere sau distrugere de inscrisuri.

Lt. col. (rez.) LIXANDRU LUMINITA ELENA MIRELA, la data faptelor adjuncta a inspectorului sef din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Vlasca” Giurgiu, va fi judecat pentru doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una in forma continuata ( 6 acte materiale in total) si sustragere sau distrugere de inscrisuri.

Din investigatiile efectuate s-a stabilit ca in perioada 2007-2010, inculpatii Ghimpeteanu Marian, Lixandru Luminita Elena Mirela si Panait Daniel-Valeriu au desfasurat activitati infractionale in forma continuata, ce au constat in incalcarea repetata si cu stiinta a atributiilor de serviciu, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unor avantaje materiale, aducand, in mod corelativ, prin faptele lor, prejudicii de ordin material unor persoane fizice sau juridice.

Mijloacele infractionale prin care cei in cauza si-au desfasurat activitatea infractionala, au fost identificate intr-o serie de inscrisuri oficiale, dar si inscrisuri sub semnatura privata falsificate de inculpati, documente introduse de inculpati in circuitul legal, cu precizarea ca domeniile de activitate specifica in care s-a desfasurat activitatea infractionala a celor trei inculpati, au fost domeniul controlului si al prevenirii incendiilor la agentii economici din raza de competenta (prin favorizarea unor agenti economici), dar si domeniul sponsorizarilor facute de terti catre I.S.U. ”Vlasca” al judetului Giurgiu.

Astfel, inculpatii, profitand de functiile pe care le indeplineau, respectiv acelea de inspector sef, adjunct al inspectorului sef si sef Serviciu Prevenire Incendii, prin incalcarea sarcinilor de serviciu ce le reveneau in materia respectarii legislatiei privind sponsorizarea, dar si a legislatiei privind controlul in scopul prevenirii incendiilor, au pretins si primit pentru dotarea I.S.U. ”Vlasca” al judetului Giurgiu, dar si in folosul lor personal, de la mai multe societati comerciale si persoane fizice, diferite sume de bani cu care au achitat o serie de bunuri de mobilier sau materiale de constructii utilizate pentru amenajarea inspectoratului sau a propriilor locuinte.

Pentru a incerca sa acopere caracterul ilegal al acestor operatiuni, inculpatii au intocmit, ulterior, documente de ”sponsorizare” cu persoanele juridice de la care au pretins acele sume de bani, documente ce au fost intocmite cu data retroactiva incalcandu-se astfel flagrant prevederile O.M.A.I. 340/2002 ce instituie procedura legala de sponsorizare a unitatilor din sistem.

Suma totala primita in acest scop, de cei trei inculpati, a fost in cuantum de: 23.650 lei, in schimbul careia inculpatii au facut demersuri pentru ca firmele sau persoanele controlate sa nu fie sanctionate conform legii pentru neregulile descoperite cu ocazia controalelor.

In plus, la data de 01.02.2007 cei trei inculpati au participat la falsificarea unui proces verbal de control, efectuat la o societate comerciala din raza lor de competenta, in sensul ca au distrus documentul initial in care erau mentionate gravele nereguli descoperite pe linia prevenirii incendiilor, fiind prevazute si sanctiuni contraventionale (inclusiv fiind dispusa inchiderea temporara a sediului firmei pana la obtinerea Autorizatiei de Securitate la Incendiu). Controlul vizase un spatiu cu destinatie „sala aglomerata” in care functiona o discoteca.

In actul de control refacut cu participarea celor trei inculpati nu s-au mai mentionat neregulile constatate si nu s-a mai prevazut aplicarea sanctiunii contraventionale conform Legii 307/2006, mentinandu-se functional spatiul care ar fi trebuit legal inchis si care nu detinea autorizatia necesara functionarii.

La scurt timp, reprezentantii firmei respective au incheiat o polita de asigurare (inclusiv pentru cazul producerii unui incendiu), incendiu care s-a si petrecut imediat dupa incheierea asigurarii, astfel ca firma in cauza a cerut si primit de la firma de asigurari suma totala de 409.869,66 lei, reprezentand contravaloarea sumei asigurate.

Cei trei inculpati au intocmit documente false pe care le-au inaintat asiguratorului pentru a-l determina pe acesta sa faca acea plata catre firma titulara a politei de asigurare, desi cunosteau ca, in realitate, firma in cauza nu putea primi legal despagubirea. Prejudiciul total creat prin faptele celor trei inculpati, este in cuantum de 433.519,66 lei, pentru recuperarea caruia s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului judiciar, asupra bunurilor imobile ale inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Bucuresti.

Sursa foto: realitatea.net