CFR Calatori: Trenuri anulate sau cu intarzieri. In ce conditii poti primi banii pe biletul de tren inapoi

CFR Calatori a anuntat ca mai multe trenuri erau anulate, duminica dimineata, iar unele inregistrau intarzieri, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Ninsoarea viscolita a dus la blocarea sau limitarea de viteza a mai multor linii feroviare.

Astfel, CFR Calatori informeaza ca, in jumatatea de sud a tarii, din cauza conditiilor meteo dificile, o serie de trenrui sunt anulate, iar altele sunt tractate cu locomotive Diesel si circula cu limitare de viteza, inregistrandu-se intarzieri.

Din cauza ninsorii viscolite se circula in continuare cu limitare de viteza de 50km/h pe tronsoanele Bucuresti – Ploiesti, Bucuresti – Fetesti si Faurei – Tandarei, intre statiile Dudesti – Spicu, iar pe sectiile de circulatie Bucuresti Baneasa – Lehliu – Fetesti, Faurei – Urziceni, Ploiesti – Adjud, Barbosi -Tecuci – Marasesti si Slobozia – Ciulnita – Calarasi trenurile sunt tractate cu locomotive Diesel. Linia CF Ploiesti – Urziceni este inchisa din cauza viscolului si a
sulurilor de zapada care depasesc 1 m .

Echipele de interventie desfasoara operatiuni de taiere a copacilor si remedierea defectiunilor survenite la linia de contact intre statiile Valea Larga si Comarnic, unde in cursul noptii mai multi copaci s-au prabusit de pe versant in gabaritul caii ferate pe ambele fire de circulatie, in momentul prabusirii fiind rupta si linia de contact.Trenurile aflate in grafic stationeaza in garile de pe traseu, acestea urmand sa inregistreze intarzieri semnificative la sosirea in statiile de destinatie.

Se intervine in continuare pentru deszapezirea liniilor si a macazurilor din statiile de cale ferata unde zapada viscolita se depune in strat gros, astfel incat indrumarea trenurilor sa se faca in conditii de siguranta.

Astfel, in vederea facilitarii accesului echipelor de interventie feroviara si a utilajelor pentru deszapezire, astazi 26 ianuarie 2014, a fost redus numarul garniturilor pe anumite tronsoane feroviare din zonele afectate, fiind mentinut in grafic un numar de trenuri adaptat la conditiile meteo nevaforabile, la solicitarile publicului calator, dar si pentru a se evita blocarea acestora in parcurs.

Din acest motiv rugam pasagerii ca, inainte de calatorie, sa se informeze despre conditiile meteo si sa apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informatii actualizate despre mersul trenului cu care intentioneaza sa calatoreasca. Numerele de telefon de la statiile CFR, la care pasagerii pot cere informatii, sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro la sectiunea Info Utile/Informatii Telefonice.

De asemenea, din cauza mentinerii avertizarii de Cod Portocaliu anuntate de catre Administratia Nationala de Meteorologie, mentionam ca exista si pentru perioada urmatoare posibilitatea anularii si a altor trenuri cu scopul de a preintampina blocarea acestora in parcurs.

Pentru a reduce gradul de perturbare a circulatiei feroviare, CFR Calatori monitorizeaza permanent circulatia pe sectiile afectate de ninsoare și ia masuri
pentru a asigura necesarul de locomotive Diesel pentru remorcare. Precizam ca pe perioada stationarii trenurilor, se depun toate eforturile pentru a asigura incalzirea corespunzatoare a acestora.

Mentionam ca pasagerii care au achizitionat bilete la trenurile anulate, vor fi redirectionati catre trenurile aflate in circulatie conform graficului.

Solicitarile de restituire a contravalorii biletelor pentru perioada 24 – 27 ianuarie se vor derula astfel: 

– se va restitui intreaga contravaloare a biletelor la solicitarea pasagerilor (pentru parcursul neefecutat) la trenurile care inregistreaza intarzieri;
– in situatia in care apar modificari in circulatia trenurilor la care pasagerii au bilete valabile, se pot efectua calatorii la alte trenuri sau pe alte rute fara
plata diferentelor tarifare. De asemenea in situatia anularii unui tren, pasagerii vor fi redirectionati catre alte trenuri care au aceleasi destinatii.
– in trenuri se pot cumpara bilete la tariful de la casele de bilete, in situatia in care pasagerii nu au timp sa-si cumpere din cauza modificarilor de circulatie.

Companiile feroviare tin legatura operativ si centralizat astfel incat personalul de serviciu din trenurile aflate in parcurs si cel din gari sa colaboreze in luarea celor mai potrivite masuri pentru prevenirea situatiilor neplacute pentru calatori.

Prioritatea celor doua companii feroviare, CNCF CFR SA si CFR Calatori, este ca transportul pasagerilor sa se desfasoare conform procedurilor specifice privind siguranta si securitatea pasagerilor si a circulatiei in conditii de iarna.