Ramona Manescu: Personalul CFR isi face datoria, actionam cat mai repede pe sectorul feroviar

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a prezentat situatia traficului feroviar la nivel national, in cadrul sedintei Comandamentului de Iarna, care a avut loc duminica dupa-amiaza la Guvern. Ministrul a precizat ca circulatia feroviara se desfasoara in conditii de iarna, in centrul si sudul tarii, din cauza conditiilor meteo dificile, o serie de trenuri sunt anulate, iar altele sunt tractate cu locomotive Diesel si circula cu limitare de viteza, inregistrandu-se intarzieri.

Ramona Manescu a tinut sa sublinieze ca personalul CFR Calatori isi face datoria, la aceasta ora actionandu-se pe sectorul feroviar pentru degajarea liniilor feroviare. Duminica, la ora 11.00, se aflau in stationare cinci trenuri spre Brasov si trei trenuri spre Bucuresti.

“Am decis ca trenurile sa fie oprite in statii pentru confortul calatorilor, li se ofera ceai. De aseara de la ora 20.40 pe cele doua fire de pe ruta Comarnic – Valea Larga a cazut tensiunea, s-a intervenit imediat, o linie a fost redata, iar pe cealalta linie se lucreaza in continuare si in aceasta dimineata au fost trimise patru locomotive Diesel. Se pot efectua calatorii cu alte trenuri si pe alte rute fara plata suplimentara. Pentru trenurile care au stationat noaptea trecuta la Comarnic – Valea Larga in continuare se lucreaza. La ora 11 stationau cinci trenuri spre Brasov si trei trenuri spre Bucuresti. Personalul din CFR isi face datoria si incercam sa actionam cat mai repede pe sectorul feroviar”, a declarat Ramona Manescu, la Comandamentul de Iarna reunit la Guvern.

Ministrul Transporturilor a mai precizat ca aeroporturile Otopeni si Baneasa “se coordoneaza si incearca sa mentina traficul in conditii de iarna” si a adaugat ca in sectorul naval, toate porturile sunt inchise.

CFR Calatori informeaza, intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Transporturilor, ca circulatia feroviara la nivel national se desfasoara in conditii grele de iarna. In centrul si sudul tarii, din cauza conditiilor meteo dificile o serie de trenuri sunt anulate, iar altele sunt tractate cu locomotive Diesel si circula cu limitare de viteza, inregistrandu-se intarzieri.

Se intervine in continuare pentru deszapezirea liniilor si a macazurilor din statiile de cale ferata unde zapada viscolita se depune in strat gros, astfel incat indrumarea trenurilor sa se faca in conditii de siguranta.

Echipele de interventie desfasoara operatiuni de taiere a copacilor si remedierea a defectiunilor survenite la linia de contact pe Valea Prahovei, intre statiile Valea Larga si Comarnic, unde in cursul noptii mai multi copaci s-au prabusit de pe versant in gabaritul caii ferate pe ambele fire de circulatie, in momentul prabusirii fiind rupta si linia de contact. incepând cu ora 09.46 se circula pe un singur fir, trenurile care au stationat in garile de pe traseu fiind tractate cu locomotiva Diesel.

In aceste conditii speciale de trafic dificil, in care vremea continua sa fie nefavorabila ingreunand interventia echipelor feroviare, pentru trenurile aflate in stationare s-au luat masuri in vederea asigurarii alimentarii cu energie electrica pentru a fi mentinuta caldura in trenuri si posibilitatea de acces in salile de asteptare din gari. Personalul feroviar este la dispozitia pasagerilor oferindu-le asistenta in gari si la bordul trenurilor. De asemenea, cei care doresc sa renunte la calatorie au posibilitatea de a primi inapoi* contravaloarea biletelor pentru traseul neefectuat.

In vederea facilitarii accesului echipelor de interventie feroviara si a utilajelor pentru deszapezire, astazi 26 ianuarie 2014, a fost redus numarul garniturilor pe anumite tronsoane feroviare din zonele afectate pentru a se evita blocarea in parcurs, fiind mentinut in grafic un numar de trenuri adaptat conditiilor meteo nevaforabile.

Din acest motiv, pasagerii sunt rugati ca, inainte de calatorie, sa se informeze despre conditiile meteo si sa apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informații actualizate despre mersul trenului cu care intenționeaza sa calatoreasca. Numerele de telefon de la statiile CFR, la care pasagerii pot cere informatii, sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro la sectiunea Info Utile/Informatii Telefonice.

Pentru a reduce gradul de perturbare a circulatiei feroviare este monitorizeaza permanent circulația pe rutele afectate de ninsoare și se iau masuri pentru a asigura necesarul de locomotive Diesel pentru remorcare. Pe perioada staționarii trenurilor, se depun toate eforturile pentru a asigura incalzirea corespunzatoare a acestora.

Prioritatea celor doua companii feroviare, CNCF CFR SA si CFR Calatori, este ca transportul pasagerilor sa se desfasoare conform procedurilor specifice privind siguranta si securitatea pasagerilor si a circulatiei in conditii de iarna.

MT mai precizeaza ca pasagerii care au achizitionat bilete la trenurile anulate, vor fi redirectionati catre trenurile aflate in circulatie conform graficului.

Solicitarile de restituire a contravalorii biletelor pentru perioada 24 – 27 ianuarie se vor derula astfel:
– se va restitui intreaga contravaloare a biletelor la solicitarea pasagerilor (pentru parcursul neefecutat) la trenurile care inregistreaza intârzieri;
– in situatia in care apar modificari in circulatia trenurilor la care pasagerii au bilete valabile, se pot efectua calatorii la alte trenuri sau pe alte rute fara plata diferentelor tarifare. De asemenea in situatia anularii unui tren, pasagerii vor fi redirectionati catre alte trenuri care au aceleasi destinatii.
– in trenuri se pot cumpara bilete la tariful de la casele de bilete, in situatia in care pasagerii nu au timp sa-si cumpere din cauza modificarilor de circulatie
.
Companiile feroviare tin legatura operativ si centralizat astfel incât personalul de serviciu din trenurile aflate in parcurs si cel din gari sa colaboreze in luarea celor mai potrivite masuri pentru prevenirea situatiilor neplacute pentru calatori.