Lucrarile la 500 de SCOLI a caror REABILITARE a inceput in 2007 vor fi finalizate cu FONDURI EUROPENE

Lucrarile la aproximativ 500 de scoli a caror REABILITARE a inceput in anul 2007 vor fi finalizate pana in 2016, cu 240 de milioane de euro, bani europeni, acesta fiind un “obiectiv national”, a declarat sambata, la Bistrita, vicepremierul Liviu Dragnea.

“Din pacate, in Romania, au fost incepute cu foarte mult zgomot, in 2007, cateva programe de REABILITARE a SCOLILOR. Un program a fost initiat cu Ministerul Educatiei ca beneficiar, apoi a venit alt ministru si a spus ca beneficiarul trebuie sa fie inspectoratul scolar, dupa care a venit alt ministru si a spus ca beneficiarul trebuie sa fie scoala, iar apoi a venit alt ministru care a spus ca beneficiarul trebuie sa fie consiliul local. Am fost in situatia de a avea o mie de santiere in domeniul scolilor cu patru tipuri de contracte”, a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a spus ca s-a negociat cu Uniunea Europeana si “au fost transferati bani de la alte programe pentru inchiderea acestor santiere”.

“Am transferat la sfarsitul anului trecut 240 de milioane de euro de la doua programe operationale, POS Mediu si POS Transport la POR, la noi (la Ministerul Dezvoltarii Regionale – n.r.), pentru a finanta lucrari incepute la scoli. Din pacate, nu am putut finanta scolile incepute prin Ministerul Educatiei si prin inspectoratele scolare pentru ca in ghidul pe care l-am avut la POR cele care se califica nu pot fi decat autoritatile locale. Au acceptat cei de la CE si ca scolile incepute cu scoala beneficiar sa fie incluse aici. Absolut toate localitatile care au avut scoli incepute prin consiliul local sau prin scoala au fost incluse la finantare si incep sa se semneze contractele. Au fost ceva intarzieri la Agentiile de Dezvoltare Regionala si le-am transmis cu foarte multa fermitate sa nu mai intarzie pentru ca e obiectiv national. Discutam aici de aproape 500 de scoli care vor fi finantate prin actualul POR din bani europeni”, a declarat vicepremierul.

El a spus ca, in Bistrita-Nasaud, vor fi finantate cu bani europeni, pentru inceput, lucrarile de modrnizare la Scoala Gimnaziala din Bistrita Bargaului (al carei contract de finantare a fost semnat sambata), Colegiul National “Liviu Rebreanu” din Bistrita si Colegiul National “Petru Rares” din Beclean, contractele urmand sa fie semnate in septembrie, precum si alte cinci scoli din comune.

“Celelalte scoli care sunt incepute in anii trecuti de catre Minister sau ISJ, de asemenea si gradinitele, acestea vor fi finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala stabilit prin OG nr. 28. Absolut toate scolile care sunt in diverse faze de executie vor fi finalizate pana la finalul anului 2016, speram noi, poate chiar jumatatea anului 2016, atat prin OG 28, cat si prin urmatorul Program Operational din urmatoarea perioada de programare”, a spus el.

Liviu Dragnea a repartizat, sambata, cheile a 12 microbuze destinate transportului de elevi in comunele Cetate, Budacu de Jos, Chiuza, Prundu Bargaului, Negrilesti, Lesu, Uriu, Urmenis, Sant, Sintereag, Teaca si Zagra.

Alte doua microbuze scolare au fost predate comunelor Caianu Mic si Josenii Bargaului in luna iulie, cand MDRAP a realizat prima repartizare din lotul de 600 de autovehicule achizitionate in acest an.

Sursa foto: nord-vest.ro