Trezoreria SUA a sancționat o bancă din Rusia pentru finanțarea și susținerea controversatei Petro

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a sancționat o bancă din Moscova cu privire la rolul său în finanțarea controversatei criptomonede Petro din Venezuela.

Trezoreria a anunțat luni că Biroul de control al activelor străine (OFAC) a desemnat Eurofinance Mosnarbank – care este deținută în comun de firmele rusești și venezuelene de stat – la Lista specializată a cetățenilor, deoarece a fost banca “primară” internațională care a ajutat finanțarea proiectului Petro “un proiect eșuat” al președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro.

“Investitorii inițiali în Petro au fost invitați să cumpere criptomoneda prin plasarea de fonduri într-un cont guvernamental venezuelean la Eurofinance”, a spus Trezoreria, adăugând că “implicarea Euro-financiară în Petro a demonstrat speranța lui Maduro că Petro va permite Venezuelei să eludeze sancțiunile financiare americane .“

Trezoreria a afirmat, de asemenea, că Eurofinance a sprijinit compania petrolieră Petroleos de Venezuela SA (PdVSA), aflată în proprietatea statului Venezuelei, care a fost “mult timp un mijloc de corupție, delapidare și spălare de bani de către Maduro și agenții săi”.

Secretarul Trezoreriei, Steven T. Mnuchin, a declarat: “Statele Unite vor lua măsuri împotriva instituțiilor financiare străine care susțin regimul Maduro ilegal și contribuie la prăbușirea economică și la criza umanitară care afectează poporul din Venezuela”.

Ca răspuns la acțiunea Trezoreriei, Eurofinance a emis luni pe site-ul său o declarație în care afirmă că banca “continuă să funcționeze într-o manieră stabilă” și că își va “îndeplini necondiționat toate obligațiile față de clienți și parteneri în întregime”.

Odată cu adăugarea băncii la lista SDN, Trezoreria a declarat că “toate proprietățile și interesele în proprietatea acestei entități și a oricărei entități care este deținută, direct sau indirect, de 50% sau mai mult de această entitate, care sunt în Statele Unite Statele aflate în posesia sau controlul asupra persoanelor din SUA sunt blocate și trebuie raportate către OFAC. “

Criptomoneda Petro a fost lansată pentru prima dată în pre-vânzare în februarie 2018 și a fost vândut cetățenilor în octombrie printr-un portal guvernamental.