Tribunalul Bucuresti a amanat din nou cererea lui Adrian Nastase de contopire a pedepselor

ADRIAN NASTASE il ataca dur pe Mihail NEAMTU: O expresie perfecta de gunoi uman

Tribunalul Bucuresti a amanat luni, pentru 28 aprilie, judecarea cererii lui Adrian Nastase de contopire a pedepselor din cele doua condamnari definitive, intrucat instanta suprema nu a redactat motivarea deciziei din dosarul “Zambaccian”, potrivit Mediafax.

Instanta a amanat pentru a treia oara judecarea cererii lui Adrian Nastase, la fel ca si la termenele trecute decizia fiind luata pentru ca cei cinci judecatori din completul care a decis condamnarea fostului premier in dosarul “Zambaccian” nu au redactat motivarea.

Magistratul de la Tribunalul Bucuresti care judeca cererea lui Nastase a dispus inaintarea catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a unei cereri de urgentare a redactarii motivarii din dosarul “Zambaccian”, dar si a unei solicitari de transmitere, de catre presedintele ICCJ, a deciziei de condamnare in original. Instanta a stabilit urmatorul termen de judecata in acest caz la 28 aprilie.

Adrian Nastase a fost prezent la termenul de luni, de la Tribunalul Bucuresti. Andrei Nastase, fiul cel mare al fostului premier, a declarat, dupa amanarea judecarii cauzei, ca “ceea ce se intampla este o nedreptate”.

Citeste si: ICCJ se pronunta luni in dosarul Hidroelectrica

“Ar trebui, totusi, luata o masura. Este, totusi, inacceptabil ca judecatori de la Completul de cinci, care trebuiau sa motiveze, conform noului Cod ded procedura penala (…) in termen de 30 de zile (…), sa respecte legea. Au trecut peste 80 de zile de cand acest lucru nu se intampla”, a spus Andrei Nastase.

Judecarea cererii formulate de avocatii lui Adrian Nastase de contopire a pedepselor primite de fostul premier in dosarele “Trofeul calitatii” si “Zambaccian”, respectiv de doi de inchisoare si de patru ani de inchisoare, a fost amanata si la primele doua termene, din 3 februarie si 3 martie, din acelasi motiv, respectiv ca instanta suprema nu a redactat motivarea deciziei din dosarul “Zambaccian”.

Adrian Nastase ceruse instantei, in 3 martie, sa se pronunte doar pe baza minutei dosarului “Zambaccian”, fara a mai astepta motivarea deciziei dispuse de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avocatii lui Nastase au introdus, in 23 ianuarie, la Tribunalul Bucuresti, cererea de contopire a pedepselor primite de clientul lor in dosarele “Trofeul calitatii” si “Zambaccian”. In urma judecarii acestei cereri, fostul premier ar putea primi un spor de pedeapsa, dupa contopirea efectiva a pedepselor.

Cererea lui Adrian Nastase va fi judecata atat prin prisma noilor coduri penal si de procedura penala, intrate in vigoare la 1 februarie, cat si luand in considerare vechile coduri, aplicandu-se principiul legii penale mai favorabile.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi.

Fostul premier ar putea sa execute mai putin de un an de inchisoare, dupa condamnarea la patru ani in dosarul “Zambaccian”, el putand cere eliberarea conditionata dupa 16 luni, din care i-ar putea fi scazute cele opt luni de detentie din dosarul “Trofeul calitatii”, aratau atunci avocatii acestuia.

Ar rezulta, astfel, patru ani de inchisoare, cu posibilitatea ca judecatorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor sa aplice, daca va considera necesar, un spor de pedeapsa.

Daca pedeapsa in urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa 16 luni. El are dreptul sa ceara liberarea conditionata dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa dat fiind ca are peste 60 de ani. Tinand cont ca a executat deja opt luni de inchisoare din pedeapsa de doi ani in dosarul “Trofeul calitatii”, Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa opt luni.