Tribunalul Bucuresti decide joi daca Nicusor Constantinescu va fi arestat preventiv

PRESEDINTE SUSPENDAT, CJ CONSTANTA, NICUSOR CONSTANTINESCU, CASTIGAT, PROCES, ANI, AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE, INCOMPATIBILITATE, DEMNITAR, MEMBRU AGA

Magistratii Tribunalului Bucuresti vor decide joi daca emit mandat de arestare preventiva pentru presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, care a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Nicusor Constantinescu a fost audiat miercuri mai multe ore la sediul DNA – Structura centrala, iar ulterior a fost scos si urcat in duba pentru a fi dus in arest. La iesire, Nicusor Constantinescu a sustinut ca a fost retinut in urma acuzatiilor unui escroc, Turbatu Marian, care a inselat CJ Constanta si i-a facut plangere.

Potrivit unui comunicat al DNA, Nicusor Constantinescu este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 2011 – 2013, Nicusor Constantinescu a refuzat in mod repetat sa puna la dispozitia auditorilor Curtii de Conturi documentele si informatiile solicitate, impiedicand astfel efectuarea a trei controale incluse in programul de activitate al acestei institutii. Potrivit DNA, “in aceasta modalitate, a fost tulburata grav activitatea Curtii de Conturi, care s-a aflat in imposibilitatea de a-si indeplini principala atributie, respectiv verificarea modului in care au fost utilizate resursele financiare publice”.

Cisteste si: NICUSOR CONSTANTINESCU, presedintele CJ Constanta, retinut de DNA pentru abuz in serviciu

“Totodata, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, constand in faptul ca activitatea sa a fost sustrasa verificarii, in conditiile in care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanta din resursele publice in perioada supusa controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, exista date ca din aceste sume au fost efectuate plati nelegale, aspecte care impuneau lamuriri prin efectuarea controlului si care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA”, se mai spune in comunicatul DNA.

De asemenea, in perioada 2007-2014, presedintele CJ Constanta nu a respectat dispozitiile legale care il obligau sa procedeze la emiterea si la prelungirea a 12 certificate de urbanism si a autorizatiilor de construire a unor centrale si generatoare eoliene, solicitate de doua societati comerciale, prin aceste actiuni producand un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 de euro.

“Mai mult decat atat, dupa ce instantele judecatoresti au dispus prin 9 hotarari definitive pronuntate in perioada 2008 – 2011 ca presedintele CJ Constanta sa procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea in executare a hotararilor prin care era obligat sa-si indeplineasca atributiile de serviciu”, au mai retinut anchetatorii.