Tribunalul de Stat din Sankt-Petersburg anulează decizia de blocare a site-urilor Bitcoin

Tribunalul de Stat din Sankt-Petersburg a anulat decizia anterioară a Tribunalului Districtual de a bloca site-ul Bitcoininfo.ru, informează agenția TASS. Hotărârea Curții Districtuale a fost pronunțată în iulie 2016, în conformitate cu interdicția legate de sursele de iformații pe zona crypto, deoarece monedele digitale precum Bitcoin (BTC) nu erau legale în Rusia.

După cum raportează TASS, noua decizie a fost adoptată după ce Curtea Supremă de Justiție a Rusiei a trimis cazul spre examinare Tribunalului de Stat din St. Petersburg, ca urmare a unei acțiuni plângerii din partea proprietarului Bitcoininfo. “Tribunalul de Stat din St. Petersburg a întors decizia Curții Districtuale, care a recunoscut că informațiile pe site-ul Bitcoininfo.ru au fost interzise pentru publicare”.

Serviciul de presă al Curții a mai arătat că, în iulie 2016, Tribunalul Districtual Sankt Petersburg a interzis accesarea site-ului web la solicitarea procurorilor locali. Cazul a fost examinat de instanță fără ca proprietarii site-ului să fie prezenți.

Citește și: BANCA CENTRALĂ A RUSIEI: CRYPTO MONEDELE NU PREZINTĂ UN RISC PENTRU STABILITATEA FINANCIARĂ GLOBALĂ

Potrivit reprezentantului Bitcoininfo, procesul de depunere a cererilor a fost inițiat unilateral de către procurori fără a implica proprietarii de site-uri și fără a solicita eliminarea conținutului considerat ilegal. De asemenea, el a menționat că Tribunalul districtual a refuzat să accepte o cerere de recurs după introducerea interdicției.

Potrivit dosarului, procurorii locali au cerut interzicerea site-ului deoarece conțineau informații despre crypto monede, care sunt “în afara controlului guvernamental”, “facilitează creșterea economiei subterane” și “nu au proprietăți specifice ale consumatorilor”.

La începutul acestui an, Tribunalul orașului St. Petersburg a anulat decizia anterioară a instanței de judecată de a interzice 40 de site-uri web Bitcoin în Federația Rusă. Interdicția a fost inițiată deoarece site-urile au fost “răspândite informații” despre moneda digitală care “nu este susținută de vreun activ real și nu furnizează informații despre proprietarii săi”.

Decizia instanței precede un viitor cadru de reglementare a crypto monedelor programat pentru 1 iulie prin decretul președintelui rus Vladimir Putin. Cadrul este susținut de Comitetul pentru Legislativ al Dumei de Stat a Rusiei și include un proiect de lege “Despre activele financiare digitale”, care a fost lansat în luna martie a acestui an.