TROTUARELE de pe CALEA VICTORIEI sunt ILEGALE. Acestea sunt construite fara AUTORIZATIE sau AVIZ

Reprezentantii Inspectoratului Regional in Constructii Bucuresti-Ilfov (IRCBI) au afirmat ca sunt gata sa sesiseze organele de urmarire penala, dupa ce au constatat ca lucrarile de instalare a mobilierului urban de pe Calea Victoriei s-au executat fara sa existe proiect si autorizatie de construire sau vreun aviz.

Potrivit inspectorilor, administratia a cheltuit sume mari de bani pentru realizarea unei zone periculoase pentru pietoni si biciclisti, iar montarea bolarzilor de pe trotuarele de pe Calea Victoriei s-a efectuat fara sa existe aviz sau proiect. Situatia prezinta un risc marit de pericol in cazul in care biciclistii cad accidental peste blocurile de granit ce ies din trotuar. Situatia este cu mult mai periculoasa in cazul bolarzilor montati in imediata vecinatate a pistei pentru biciclete.

Conform Normativului NP 051-2012 (Revizuire NP 051/2000 – Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, 5 martie 2013),

(1) Pe traseele de deplasare trebuie evitata amplasarea de obstacole precum: obiecte de mobilier urban agatate pe peretii cladirilor sau independente, bolarzi, stalpi.

(2) Obstacolele cu o inaltime mai mica de 75 cm creaza situatii periculoase pentru persoanele cu deficiente de vedere.

(4) Obstacolele trebuie realizate cu forme si gabarite care sa permita detectarea lor de catre persoanele care folosesc bastonul alb pentru nevazatori.

(5) Obstacolele trebuie realizate astfel incat forma lor sa atenueze impactul in caz de lovire.

Incalcarile legii nu se limiteaza doar la aceste articole din Normativ si doar la lucrarile de pe Calea Victoriei. Inspectoratul de Stat in Constructii a fost sesizat in luna aprilie, alaturi de Administratia Strazilor Bucuresti, Directia Transporturi, Drumuri si Siguranta Circulatiei din Primaria Municipiului Bucuresti, Comisia Tehnica de Circulatie, Comisia Tehnica de Urbanism si Arhitectul-Sef al Capitalei. S-a solicitat atunci ca institutiile sa verifice modul in care lucrarile respecta Normativul privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap si sa opreasca procedurile de receptie a lucrarilor, daca acestea nu au respectat prevederile legale. La momentul respectiv, Inspectoratul de Stat in Constructii s-a rezumat de a retransmite petitia catre Administratia Strazilor Bucuresti.

Asociatiile OPTAR si ActiveWatch, cu sprijinul Centrului de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO), vor continua activitatile de identificare a cauzelor pentru care drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt incalcate sistematic. Rezultatele controlului Inspectoratului de Stat in Constructii demonstreaza ca, prin nerespectarea legii, au rezultat cheltuieli mai mari, iar lucrarile rezultate pun in pericol utilizatorii spatiului public.

In aceasta situatie este foarte posibil ca primarul general suspendat SORIN OPRESCU sa se aleaga cu un nou dosar penal.

Sursa foto: dcnews