Trupele americane din Afganistan, retrase prin Romania?

Statele Unite sunt aproape de a ajunge la o intelegere cu Romania care ar permite trupelor americane sa iasa din Afganistan si sa plece acasa printr-o baza aeriana de la Marea Neagra, au aratat oficialii americani, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Potrivit planului, operatiunile de transport aerian al trupelor ar urma sa aiba loc din Romania, nu din baza Manas din Kirgizstan, unde contractul de inchiriere expira in iulie 2014.

Acest plan va fi discutat, vineri, de seful Pentagonului, Chuck Hagel, care il primeste pe ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, au precizat doi oficiali de la Pentagon, sub protectia anonimatului. “Detaliile finale sunt discutate”, a aratat unul dintre acestia.

Logistica retragerii SUA este “fenomenal de complicata”, a mai spus oficialul, adaugand ca “a fost o cheie importanta a puzzle-ului”. Posibila intelegere reflecta, pe de alta parte, “relatia in crestere intre SUA si Romania, care este o parte strategica vitala a lumii”.

Reprezentantii ambelor guverne au negociat in ultimele luni termenii utilizarii bazei aeriene de la Mihail Kogalniceanu, in estul Romaniei, care ar servi drept centru principal pentru deplasarea trupelor din Afganistan inapoi in America.

SUA au aproximativ 51.000 de soldati in Afganistan si cea mai mare parte a acestora va fi retrasa pana la sfarsitul lui 2014, laolalta cu mari cantitati de vehicule si arme. O forta de 8-12.000 de soldati americani va ramane in continuare in Afganistan dupa retragere.

Sursa foto: karadeniz-press.ro