TRUPELE ROMANESTI din AFGANISTAN incep RETRAGEREA

TRUPELE ROMANESTI din AFGANISTAN au inceput duminica procedurile de RETRAGERE, la mai bine de 12 ani de cand au fost trimisi acolo primii soldati.

Astfel, contingentul romanesc, care in prezent a ajuns la 2.000 de militari, se va intoarce acasa. RETRAGEREA TRUPELOR NATO se va face treptat, in urmatoarele 12 luni.  

La ceremonie participa premierul Victor Ponta, precum si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si cel al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Victor Ponta le-a transmis MILITARILOR ROMANI ca, datorita lor, “Romania este o tara mai sigura si un partener mai respectat de catre toti membrii NATO si toti aliatii nostri”.

Citeste si: SCORPIONII ROSII s-au intors din Afganistan

“Sunt extrem de mandru de dumneavoastra si va multumesc in numele romanilor. Va asteptam pe toti sanatosi acasa”, le-a mai spus premierul SOLDATILOR ROMANI.

Premierul a amintit si de SOLDATII ROMANI decedati sau raniti in misiunile din Afganistan si a mentionat aportul important al TRUPELOR din Romania la aceste misiuni.

“Sper ca cineva dintre soldatii aici de fata sa se numeasca Petru sau Pavel, ca sa dea de baut”, a mai spus Ponta.

Ministrul Apararii Nationale a explicat, in discursul sau in fata MILITARILOR ROMANI din AFGANISTAN, ca Romania si-a indeplinit cu succes misiunea din aceasta tara.

 “Romania a fost una dintre primele tari care a participat la misiunile ISAF, din februarie 2002. In iunie 2002, adica acum exact 12 ani, in Kandahar, in baza de aici, soseau SOLDATII SCORPIONII ROSII din Craiova. Dumneavoastra ati deschis misiunea batalioanelor in AFGANISTAN si tot dumneavoastra o inchideti. Din 2006, MILITARII ROMANI au primit in grija cea mai periculoasa zona din AFGANISTAN, Zabul. SOLDATII ROMANI raporteaza astazi «Misiune indeplinita!». MILITARII ROMANI in AFGANISTAN nu au participat doar la misiuni militare, ci si umanitare. In urma prezentei SOLDATILOR ROMANI in ultimii 12 ani vor ramane scoli, vor romane spitale, zone stabile unde cetatenii afgani sa poata trai linistiti. O parte din cultura poporului roman va ramane aici, prin ceea ce dumneavoastra ati facut aici, in misiunile fara caracter militar si as vrea sa le multumesc in primul rand doamnelor si domnisoarelor din Armata Romana si sa multumesc tuturor MILITARILOR ROMANI care si-au indeplinit misiunea”, a spus Dusa.

Citeste si: Un militar roman a murit in Afganistan, alti cinci au fost raniti intr-un atac KAMIKAZE. UPDATE

NATO a anuntat ca, anul acesta, isi va RETRAGE trupele din AFGANISTAN, dupa 2014 urmand sa mai ramana doar o parte dintre soldatii Aliantei.

Astfel, majoritatea celor 50.000 de militari ai Aliantei vor parasi AFGANISTANUL pana la sfarsitul anului, o retragere care genereaza temeri privind o noua intensificare a violentelor intr-o tara in care talibanii raman puternici, in pofida celor 12 ani de prezenta militara occidentala.

Din 2015 va incepe misiunea Resolute Suport, o misiune de antrenament si consiliere a armatei afgane. Numarul soldatilor va fi unul mult mai mic, intre 10 si 15.000 de militari, dintre care doua treimi vor fi americani. Armata Romana va participa cu 200 de oameni.

La inceputul anului, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat ca a fost aprobat un calendar de RETRAGERE a TRUPELOR ROMANESTI din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, sa mai ramana in aceasta tara doar aproximativ 200 de militari care sa se ocupe de instruirea armatei afgane.

“Planificarea pe care am aprobat-o si in CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni in AFGANISTAN, astfel ca din octombrie incolo sa ramanem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane”, a spus Dusa.

De-a lungul celor 12 ani de conflict, trupele NATO au inregistrat pierderi semnificative. Aproximativ 3.400 de militari ai Aliantei au murit in luptele cu talibanii, peste 2.000 fiind americani. Si Armata Romana a pierdut 23 de militari, majoritatea fiind ucisi de bombele improvizate ascunse pe drumurile prafuite ale provinciei Zabul.

Sursa foto: jurnalul.ro