ALERTA DE ULTIMA ORA: RAZBOI LA GRANITA ROMANIEI. Rusia a intrat cu tancurile in Ucraina – UPDATE

Situatie ingrijoratoare la granita Romaniei cu Ucraina, tara care cere Uniunii Europene ajutor militar de anvergura in urma ”INVAZIEI RUSE”. Peste 1.000 de soldati rusi lupta pe teritoriul ucrainean, potrivit presei internationale. Ucraina a afirmat joi ca “trupe ruse” au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile. In replica, ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat insa ca nu exista soldati rusi in Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizatiei la Viena.

“Facem apel la o sesiune extraordinara a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (…). Ajunge cu coniventa si calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie sa se materializeze prin sanctiuni semnificative si un ajutor militar si tehnic de anvergura”, a declarat ambasadorul ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE.

UPDATE 20.20: Ambasadorii NATO se vor intalni intr-o reuniune de urgenta la Bruxelles, vineri dimineata, pentru a discuta situatia din Ucraina, au declarat surse din diplomatie pentru AFP.

UPDATE 20.17: Ban Ki-moon, secretarul general al Natiunilor Unite, s-a aratat, joi seara, intr-un comunicat de presa, “alarmat” de informatiile privind luptele din estul Ucrainei care s-au extins si in sud, langa Marea Azov si Federatia Rusa. “Daca se confirma (informatiile – n. red.), inseamna o escaladare periculoasa a crizei ucrainene”, a mai spus acesta.

“Comunitatea internationala nu poate permite ca situatia sa escaladeze si nici o continuare a violentei si distrugerii nu poate fi permisa in estul Ucrainei”, se mai arata in comunicatul de presa.

UPDATE 20.09: “Nu cred ca exista nici cea mai mica urma de indoiala referitor la ceea ce se intampla”, a declarat, joi, ministrul suedez de Externe,legat de “invazia nedeclarata” a Rusiei in Ucraina. “Amintiti-va episodul Crimeea. El (Putin – n. red.) a negat totul legat de Crimeea pana foarte, foarte tarziu”.

UPDATE 19.15: NATO sustine ca se observa clar un nivel superior al armamentului militarilor rusi in Ucraina in ultimele doua saptamani. NATO a anuntat ca a detectat mari cantitati de armament sofisticat care a fost transferat separatistilor in estul Ucrainei, inlusiv sisteme de aparare aeriene, artilerie si tancuri. Moscova neaga insa aceste informatii.

UPDATE 19.00:  Premierul italian Matteo Renzi a declarat, conform AFP, ca “intrarea trupelor ruse in Ucraina este o escaladare intolerabila, ce va duce la consecinte extrem de serioase”.

UPDATE 18.43:  “O invazie este o invazie, este o invazie”, a scris pe Twitter ambasadorul lituanian la ONU, Raimonda Murmokaite, care a cerut intrunirea de ugenta a Consiliului de Securitate al ONU, joi, la ora 19:00, ora Bucurestiului, la New York.

UPDATE 18.35:  Un lider separatis pro-rus din estul Ucrainei a declarat, joi, ca alaturi de rebeli lupta circa 3.000 – 4.000 de soldati rusi, anunta televiziunea de stat din Rusia.

UPDATE ora 18.10: Doua unitati de tancuri au invadat un oras transfrontalier din Ucraina. 

Un oficial NATO afirma ca peste o mie de soldati rusi lupta pe teritoriul ucrainean

“Mult peste o mie de soldati rusi lupta in prezent in Ucraina. Ei ii sustin pe separatisti, lupta alaturi de ei” impotriva fortelor armate ucrainene, a afirmat oficialul NATO, precizand ca se bazeaza pe “o estimare foarte prudenta”.

Kievul a afirmat joi ca “trupe ruse” au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile.

“Incepand de luni, am asistat la noi incursiuni in apropiere de Novoazovsk”, ceea ce creeaza un “nou front pentru fortele ucrainene” si le pune “intr-o situatie teribila”, a precizat oficialul NATO.

El a adaugat ca, “de la jumatatea lui august, fortele ruse sunt angajate activ in lupte”. El a estimat de asemenea la aproximativ 20.000 numarul soldatilor desfasurati de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Oficialul a apreciat ca aceasta “escaladare semnificativa a operatiunilor militare ruse” este “direct legata de succesul operatiunilor militare ucrainene” impotriva separatistilor.

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat insa ca nu exista soldati rusi in Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizatiei la Viena.

“Nu exista decat o unitate” de aproximativ zece “soldati rusi care au traversat frontiera fara intentie in urma cu doua zile”, a continuat diplomatul, facand referire la militarii a caror arestare a fost anuntata de Kiev marti.

UE este “extrem de preocupata” de informatiile privind intrarea trupelor ruse in Ucraina

“Suntem extrem de preocupati de ultimele evolutii, in special de informatiile din teren”, a declarat intr-o conferinta de presa Maja Kocijancic, purtatoarea de cuvant a serviciului diplomatic al UE, in conditiile in care Kievul a afirmat ca “trupe ruse” au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk.

“Reafirmam necesitatea urgenta a unei solutii politice la aceasta criza”, a precizat ea, dand asigurari ca UE urmareste “indeaproape ceea ce se intampla pe teren”.

Purtatoarea de cuvant a amintit ca sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a avut marti, la Minsk, o serie de intalniri, in special cu presedintele rus, Vladimir Putin.

Kievul afirma ca “trupe ruse” au cucerit un oras strategic de la frontiera

“Ieri, soldatii rusi au preluat controlul asupra orasului Novoazovsk”, situat pe litoralul Marii Azov, cu 11.000 de locuitori, a anuntat Consiliul ucrainean de securitate si aparare pe Twitter, adaugand ca mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.

Ucraina a acuzat in repetate randuri trupele ruse ca actioneaza pe teritoriul sau pentru a-i sustine pe separatistii prorusi in fata fortelor ucrainene. Moscova a respins intotdeauna aceste acuzatii, insa NATO si Polonia sustin ca au dovezi in acest sens.

Aceste acuzatii au fost relansate saptamana aceasta, dupa ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anuntat arestarea a zece parasutisti rusi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera ruseasca.

O sursa de la Ministerul rus al Apararii a dat asigurari, pentru agentii rusesti de presa, ca aceste trupe au trecut frontiera “in mod accidental”.

UPDATE ora 16.00: Los Angeles Times scrie ca mai multi jurnalisti rusi reclama ca au fost atacati in timp ce verificau daca intr-un sat au fost ingropati in secret soldati ucisi in Ucraina. Acestia au afirmat ca au fost atacati in timp ce verificau daca in cimitirul unui sat din apropierea orasului Pskov (vestul Rusiei) au fost ingropati soldati despre care se crede ca au fost ucisi in Ucraina. Reporterii reprezentau cateva dintre putinele media independente din Rusia si au aratat ca in cimitirul respectiv au vazut morminte unde se pare ca ar fi ingropati soldati apartinand de o unitate din Pskov.

L.A. Times il citeaza pe Vladimir Romenski, reporter la postul independent de televiziune Dojd, si pe Ilia Vasiunin de la site-ul de stiri Ruskaia Planeta. Cei doi spun ca in satul mentionat au fost abordati de doi barbati care i-au amenintat ca “nu vor mai fi gasiti niciodata”, daca nu se intorc de urgenta la Moscova. Cei doi s-au deplasat oricum pana la cimitirul satului, iar un grup de oameni i-a atacat cu pietre si le-au taiat pneurile masinii.

Cei doi au mai povestit ca alti doi jurnalisti le spusesera ca, in timp ce incercau sa se duca la cimitirul satului, au fost fortati sa intre intr-o duba si au fost dusi intr-o padure, unde au fost amenintati cu moartea.

Citeste si: RUSIA NU A DAT ACORD DE SURVOL PENTRU AVIONUL LUI PONTA

Ziarul Novaia Gazeta, critic la adresa puterii de la Kremlin, a anuntat ca, printr-un mesaj postat pe Internet de sotia unuia dintre soldatii ucisi, a fost informat in legatura cu posibilitatea ca militarii respectivi sa fi fost ingropati in secret langa orasul Pskov.

Autoritatile ruse nu au confirmat moartea soldatilor si nici nu au explicat inmormantarile care au avut loc in zona Pskov in ultimele zile.

UPDATE ora 14.05: Un consilier pe probleme de drepturile omului ai lui Vladimir Putin, Ella Poliakova, a declarat pentru Reuters ca ea considera ca Rusia invadeaza Ucraina. “Cand mase de oameni, la ordinele unor comandanti, aflate pe tancuri, blindate, si folosind armament, pe teritoriul altei tari, trec granita, consider ca asta este o invazie”, a spus consilierul.

De asemenea, reporterii Reuters sustin ca au vazut o coloana de blindate si mai multi soldati langa un sat rusesc la circa 3 km de granita cu Ucraina, insa coloana nu avea niciun marcaj militar. Aceasta se indreapta in est, indepartandu-se de granita.

Sursa citata precizeaza ca au fost observate doua blindate, sase tancuri militare si un excavator militar. Soldatii aflati pe una dintre blindate aveau fetele murdare si unul dintre ei avea un bandaj pe fata.

Unul dintre tancuri avea parbrizul si farurile sparte si era tractat de alt tanc. De asemenea, un elicopter Mi-8 cu o stea rosie a aterizat la o tabara din apropiere, pilotat de barbati in haine de camuflaj.

UPDATE ora 13.50: UCRAINA CERE AJUTOR MILITAR UNIUNII EUROPENE. KIEVUL SUSTINE CA RUSIA A INVADAT UCRAINA. Presedintele Petro Porosenko si-a anulat vizita de lucru pe care trebuia sa o efectueze astazi in Turcia din cauza agravarii situatiei din regiunea Donetk.

Ambasadorul american in Ucraina Geoffrey Pyatt a acuzat joi Rusia ca este “implicata in mod direct” in confruntarile armate dintre rebelii prorusi si fortele guvernamentale in estul tarii. Potrivit autoritatilor locale, tirurile de mortiera au provocat moartea a 11 civili in ultimele 24 de ore in bastionul prorus Donetk.

Ambasadorul american in Ucraina Geoffrey Pyatt a acuzat joi Rusia ca este “implicata in mod direct” in confruntarile armate dintre rebelii prorusi si fortele guvernamentale in estul tarii.

“Un numar tot mai mare de trupe rusesti intervine in mod direct in luptele de pe teritoriul ucrainean”, a scris Pyatt intr-un mesaj postat pe Twitter.

Moscova este “de-acum implicata in mod direct in confruntari” si si-a trimis “sistemul de aparare antiaeriana cel mai recent, care include Pantir-S1” in estul Ucrainei, a adaugat diplomatul.

Citeste si: SUA, ingrijorate cu privire la posibilele incursiuni ale Rusiei in estul Ucrainei

Rusia “verifica” informatii despre moartea unor militari rusi in Ucraina

Autoritatile rusesti verifica informatii de presa despre funeraliile unor parasutisti care ar fi fost ucisi in confruntari armate in Ucraina, a anuntat purtatorul de cuvant al Kremlinului.

“Nu exista nicio indoiala cu privire la faptul ca aceste informatii sunt verificate de catre autoritatile competente”, a declarat Dmitri Peskov, citat miercuri seara de catre agentia oficiala Itar-Tass.

Aceste informatii “este necesar sa fie verificate foarte atent inainte sa se traga vreo concluzie”, a adaugat el.

Mai multe publicatii independente au relatat despre funeraliile a doi parasutisti – tinute secrete – in nordul Rusiei, citand rude care afirma ca militarii au fost ucisi in Ucraina, o tara in care Rusia nu a mobilizat, in mod oficial, trupe.

Citeste si: ONU: NUMARUL MORTILOR IN CONFRUNTARILE DIN ESTUL UCRAINEI S-A DUBLAT INTR-O LUNA

Potrivit postului de televiziune Dojd, de opozitie, Comitetul Mamelor Militarilor, o organizatie nonguvernamentala (ONG) care denunta abuzuri comise in armata, a intocmit o lista cu 400 de militari raniti sau ucisi in fosta republica sovietica.

Rusia a dezmintit constant acuzatiile Kievului si Occidentului potrivit carora ar fi trimis oameni sa lupte alaturi de separatisti prorusi in estul Ucrainei.

Aceste acuzatii au fost relansate saptamana aceasta, in urma arestarii de catre serviciile ucrainene de secrutate (SBU) a zece parasutisti rusi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri distanta de frontiera ruseasca.

Citeste si: UCRAINA: 12 SOLDATI AU FOST UCISI IN CONFRUNTARILE CU SEPARATISTII DIN ULTIMELE 24 DE ORE

O sursa de la Ministerul rus al Apararii a dat asigurari, pentru agentii rusesti de presa, ca aceste trupe au trecut frontiera “in mod accidental”.

Cel putin 11 civili au fost ucisi in 24 de ore la Donetk

Tirurile de mortiera au provocat moartea a 11 civili in ultimele 24 de ore in bastionul prorus Donetk, din estul Ucrainei, au anuntat joi autoritatile locale.

“In urma tirurilor de artilerie asupra unor cartiere din Donetk, 11 civili au murit si 22 au fost raniti”, a anuntat intr-un comunicat Consiliul Municipal al acestui oras.

Armata ucraineana a lansat, in urma cu cateva saptamani, o ofensiva asupra orasului Donetk, principalul fief al insurgentilor prorusi.