Tu stii care sunt CELE MAI BUNE CARTI ale secolului 21?

Tu stii care sunt CELE MAI BUNE CARTI ale secolului 21?

Critici de la cele mai mari publicatii, dar si de la site-uri specializate din domeniul cartilor si al editurilor, au votat cele mai bune carti ale secolului 21 publicate in limba engleza, pentru un top realizat de BBC Culture.

In cautarea celor mai bune romane ale primilor ani din secolul 21, editorii BBC Culture au rugat mai multi critici de carte sa nominalizeze cele mai bune romane publicate in limba engleza de la 1 ianuarie 2000. in total, criticii au desemnat 156 de carti, iar pe baza voturilor acestora, editorii publicatiei britanice le-au selectat pe primele 12. Printre cei chestionati s-au aflat critici de la The New York Times, revista Time, Newsday, fondatorii site-urilor specializate Bookslut si The Millions si multi altii.

12. Jeffrey Eugenides, Middlesex (2002) 

“M-am nascut de doua ori: prima oara ca fetita, in Detroit, intr-o zi remarcabil de senina din ianuarie 1960, si apoi din nou, in adolescenta, de data asta ca baiat, intr-un salon de urgente de langa Petosky, Michigan, in august 1974”, scrie Eugenides in primele randuri ale romanului. La 14 ani, Calliope Stephanides descopera ca are o mutatie recesiva rara care o face sa fie pseudo-hermafrodit. Considerand ca are un creier de barbat, face schimb de gen si devine Cal. intr-un limbaj adesea exuberant, Eugenides asterne intrebari despre credinta si liberul arbitru in povestea initiatica a lui Cal si istoria cresterii antreprenoriale a parintilor sai, Desdemona si Lefty. (si ei au propriul lor secret genetic.) in cele din urma conditia lui Cal ii ofera un cadou aproape mitic – “abilitatea de a comunica intre genuri, de a vedea nu cu monoviziunea unui sex, ci prin stereoscopul amandurora”. Middlesex a acoperit golul dintre aprecierea critica si cea comerciala, castigand un premiul Pulitzer si fiind vandut in milioane de copii.

11. Zadie Smith, White Teeth/ Dinti albi (2000)

Smith, pe atunci un fenomen in varsta de 23 de ani, a uimit lumea literara cu primul ei roman, care a prezentat un scriitor de un spirit si un orizont inimitabile. Dinti albi, care a castigat premiile pentru carte ale Whitbread si Guardian, are actiunea in Londra, unde Archie Jones si Samal Iqbal, prieteni care s-au cunoscut in timpul serviciului militar din Al Doilea Razboi Mondial, s-au stabilit pentru a-si creste familiile. Romanul se deschide cand Archie, divortat de a doua sa sotie, sta in “Cavalier Musketeer Estate-ul lui plin de fum, cu fata aplecata pe volan”. A ales sinuciderea in ziua Anului Nou din 1975, avand masina parcata in fata magazinului unui macelar, doar ca sa fie salvat de proprietar. Pe masura ce Dinti albi se desfasoara, e din ce in ce mai plin cu scene si personaje vivide, un portret al Londrei postcoloniale multiculturale. Munca lui Zadie Smith include alte doua romane nominalizate de critici in sondajul BBC Culture: NW, clasat pe locul 18, si On Beauty/ Despre frumusete.

Citeste si: MIRCEA CARTARESCU, propus de Uniunea Scriitorilor din Romania pentru PREMIUL NOBEL pentru Literatura in 2015

10. Chimamanda Ngozi Adichie, Half of a Yellow Sun/ Jumatate de soare galben (2006)

In al doilea sau roman indraznet si imaginat in detaliu, Adichie s-a inspirat din trecutul sau ancestral pentru a scrie despre conflictul din Biafra, care i-a traumatizat tara si familia timp de trei ani dupa ce poporul Igbo din estul Nigeriei s-au retras in 1967 (bunicul sau a murit intr-o tabara de refugiati in timpul razboiului). Romanul este povestit din perspectivele surorilor gemene Olanna si Kainene, un baiat in casa in varsta de 13 ani si Richard, un expat britanic indragostit de Kainene. Iubitul academician al Olannei, care este in favoarea secesiunii, devine si un personaj cheie pe masura ce Adichie arata repercusiunile greutatilor puterii postcoloniale asupra vietilor individuale. “Romanul lui Adichie este un tur de forta, din punct de vedere artistic si intelectual”, observa criticul Walton Muyumba. “Este si un roman politic serios despre dragostea in timpul razboiului”. Romanul din 2013 al lui Adichie Americanah s-a clasat de asemenea in varful clasamentului, dar mai avea nevoie de un vot ca sa ajunga in top 12.

9. Ian McEwan, Atonement/ Ispasire (2001)

Romanul tulburator si frumos construit se deschide intr-o zi de vara din 1935, cand Briony, in varsta de 13 ani, ii arata mamei sale o piesa pe care a scris-o ca sa o joace impreuna cu cei trei veri ai sai mai tineri in seara urmatoare. “Briony era departe de a sti atunci, dar acesta a fost cel mai inalt punct de implinire al proiectului”, scrie McEwan. “Nu s-a apropiat cu nimic de satisfactie, tot ce a urmat a fost vise si frustrare”. in acea seara, Briony vede cum verisoara ei de 15 ani Lola este atacata in padurea intunecata. Marturia fetei il implica pe Robbie, iubitul din Cambridge al surorii ei Cecilia si fiul servitoarei familiei, iar el ajunge la inchisoare. intr-o a doua parte, McEwan ofera o relatare panoramica a evacuarii cumplite din 1940 a comunei franceze Dunkirk, Robbie aflandu-se printre cei salvati. Dandu-si seama ca a stricat viata Ceciliei si a lui Robbie, Briony lucreaza ca asistenta in timpul bombardamentului Regatului Unit de catre Germania nazista, intr-o a treia parte. Pe masura ce Mcewan urmareste aceste personaje pe parcursul a 60 de ani, cautarea lui Briony pentru mantuire evolueaza intr-o meditatie asupra puterii artei.

8. Ben Fountain, Billy Lynn’s Long Halftime Walk/ Plimbarea lunga de la pauza a lui Billy Lynn (2012)

Acest roman de debut, castigator al premiului National Book Critics Circle, se distinge prin “pura sa veselie inteleapta”, observa criticul Steven G. Kellman. Opt novici din plutonul Bravo al armatei Statelor Unite, proaspat intorsi dintr-un schimb de focuri cu insurgentii irakieni, sunt “botezati” eroi de razboi de canalul de televiziune Fox News. Turul victoriei de doua saptamani prin America se incheie cu un onor militar in timpul pauzei de la jumatatea unui meci de fotbal. Fountain surprinde excesele Texasului, ale fotbalului american, ale afacerilor si razboiului si ne ofera un narator memorabil in persoana tanarului de 19 ani Billy Lynn, prin combinatia sa de dorinta, naucire si stres post-traumatic. “E oarecum ciudat”, ii spune unei majorete a echipei Dallas Cowboys, “sa fii onorat pentru cea mai rea zi din viata ta”.

Citeste si: ROMANIA este un loc ORIBIL, dar, totodata, MINUNAT – Editorial The New Yorker

7. Jennifer Egan, A Visit from the Goon Squad/ O vizita de la brigada terorista (2010)

Meditatia prostiana a lui Egan asupra timpului, faimei si muzicii a castigat premiul National Book Critics Circle si premii Pulitzer. Cine este teroristul din titlu? “Timpul este teroristul secret, cel pe care il ignori pentru ca esti atat de ocupat sa iti faci griji pentru batausii din fata ta”, spune Egan. Scriitoarea alterneaza naratiunea intre punk rockerul devenit producator muzical Bennie Salazar, asistenta lui Sasha si un cerc de aspiranti. Colette Bancroft, editor literar la The Tampa Bay Times, a ales cartea lui Egan in topul personal “nu doar pentru ca este un experiment in forma splendid scris care are un succes rasunator, dar pentru ca secolul 21 este subiectul sau esential. Egan juxtapune teme literare atemporale, cel mai notabil calatoria inexorabila de la tinerete la imbatranire, cu o explorare a felurilor in care o lume rapid schimbatoare reformeaza experienta umana. Este un roman care e clarvazator, surprinzator, intelept si pur si simplu o lectura exploziva.”

6. Michael Chabon, The Amazing Adventures of Kavalier & Clay/ Aventurile uluitoare ale lui Kavalier si Clay (2000)

Joe Kavalier, un artist al evadarilor in stilul Houdini, fuge in 1939 din Praga aflata sub ocupatie nazista si ajunge in New York. impreuna cu varul lui din Brooklyn Sammy Clay, inventeaza un personaj supererou numit Escapistul si lanseaza epoca de aur a benzilor desenate. “Romanul cuprinzator, propulsiv si cu povesti multiple este excelent scris, bogat emotional si profund din punct de vedere istoric si moral”, spune editorul-sef al Booklist Donna Seaman, pentru care acest castigator al premiului Pulitzer este cea mai buna carte din ultimii 15 ani. “Poate fi vazut si ca un pod intre secolele 20 si 21 prin perspectiva sa asupra celui de-al Doilea Razboi Mondial si nasterea supereroilor de benzi desenate ca o forma noua si potenta de a naste mituri in masa dusa mai departe pe valul in crestere al tehnologiei. Romanul lui Chabon a influentat masiv alte opere exceptionale din fictiunea secolului 21. Dar Aventurile uluitoare ale lui Kavalier si Clay este si o ancheta atemporala asupra tendintei noastre tragice spre ura si razboi, nevoia noastra trainica de povesti si dointa noastra persistenta de puteri magice si transcendenta”.

5. Jonathan Franzen, The Corrections/ Corectii (2001)

Provocatoarea saga multigenerationala de familie, castigatoare a unui premiu US National Book, a fost printre primele romane care au surprins spiritul primei decade a secolului. Pe masura ce Alfred si Enid Lambert si cei trei copii adulti ai lor indepartati se aduna la sfarsitul secolului 20 pentru “un ultim Craciun”, boala Parkinson a tatalui progreseaza, iar Statele Unite se afla in pragul unui colaps economic. “Corectia, cand a ajuns intr-un final, nu a fost o explozie de balon peste noapte, ci o deceptie mult mai gentila, o scurgere de valoare de un an din piete financiare cheie “, scrie Franzen. Acest “al treilea roman uluitor – o capodopera ca voce, personaj si naratiune – este atat epic cat si intim”, observa scriitoarea New York Times Carmela Ciuraru. “Franzen si-a asigurat locul ca scriitor american major.” Laurie Hertzel, editor-sef literar al Minneapolis Star-Tribune, adauga: “Romanul asta mare, intins si imbelsugat cu unele dintre cele mai importante teme din primii ani ai acetui mileniu – incertitudinea economica, conflictele dintre parinti si copiii lor de varsta mijlocie aflati in deriva si problemele enorme ale unei societati imbatranitoare care a trecut de floarea varstei.”

4. Marilynne Robinson, Gilead (2004)

Reverendul John Ames, pastor intr-un oras mic din Iowa, ii descrie fiului sau viata si mostenirea sa anti-sclavie intr-un limbaj liric impresionant in acest prim episod al trilogiei lui Robinson (impreuna cu Home/ Acasa si Lola). “Nu ma pot gandi la un romancier in viata care sa scrie mai serios si mai profund despre credinta religioasa, care a devenit un subiect aproape tabu in literatura contemporana”, scrie criticul si autorul Dawn Raffael, care a clasat romanul Gilead primul in lista sa. “Robinson este si un scriitor de idei, si un stilist excelent al prozei, investigand marele intrebari din spatiul intim al familiei si comunitatii.

3. Hilary Mantel, Wolf Hall (2009)

Saga lui Mantel care reimagineaza cu indrazneala Europa secolului 16, spusa din perspectiva lui Thomas Cromwell (cu Henry al VIII-lea ca personaj secundar), a castigat premiile Man Booker si National Book Critics Circle, a fost adaptata pentru scena si filmata ca o noua miniserie BBC. “Excelenta repovestirii unei povesti vechi este frumos ilustrata in examinarea fara cusur a lui Mantel facuta asupra puterii prin progresul lui Thomas Cromwell”, observa criticul Karen R Long. Mary Ann Gwinn, editor literar al Seattle Times, scrie: “Nu m-am simtit niciodata atat de complet catapultata in mintea unui personaj, cu mult mai putin atat de demult si de departe”.

2. Edward P Jones, The Known World/ Lumea cunoscuta (2003)

Cu actiunea plasata in 1855 pe plantatia lui Henry Townsend – nascut sclav, acum proprietar de sclavi – Lumea cunoscuta e un triumf al empatiei, afundand cititorii intr-o perioada morala complexa fara sa faca simple judecati de valoare. Confruntandu-se cu o moarte timpurie, Townsend cantareste viitorul plantatiei sale din Virginia si al sclavilor pe care ii trateaza in felul in care fostul sau proprietar, acum mentorul sau, l-a invatat. “Din lectura mea, Lumea cunoscuta este cel mai bun roman american publicat in secolul 21 – o opera uluitoare despre oameni care experimenteaza si supravietuiesc sclaviei Americane”, observa criticul Walton Muyumba.

1. Junot Díaz, The Brief Wondrous Life of Oscar Wao/ Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao (2007)

Castigatorul sondajului este primul roman al lui Junot Diaz, despre un tocilar de ghetou din New Jersey pe nume Oscar, care viseaza sa fie Tolkienul dominicano-american si sa gaseasca dragostea. A fost de asemenea nominalizat drept cartea numarul unu de catre cei mai multi critici. “E ceva mare pentru mine sa ma indragostesc de o carte cand ADN-ul ei este science-fiction, fantezie si testosteron”, spune Elizabeth Taylor, editorul literar al The Chicago Tribune. “Aceasta e numai a doua carte a unui autor latin care a primit premiul Pulitzer in fictiune”, observa criticul si autorul Rigoberto Gonzalez. “Oscar Wao a reafirmat legaturile puternice pe care latinii le mentin cu limbajul, cultura si istoria teritoriului lor ancestral. A revitalizat de asemenea intrebarile acestea: Cine este american? Ce este experienta americana?”