TUDOR PENDIUC a fost SUSPENDAT din functia de PRIMAR al orasului PITESTI

Atributiile primarului Tudor Pendiuc, cercetat in arest la domiciliu intr-un dosar de coruptie instrumentat de DNA, au fost preluate, incepand de miercuri, de viceprimarul Cornel Ionica, conform unei hotarari adoptate de Consiliul Local (CL) Pitesti.

Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a CL Pitesti, convocata de celalalt viceprimar al municipiului, Laurentiu Zidaru, si care s-a desfasurat marti dupa-amiaza, s-a aflat un singur proiect de hotarare, privind “exercitarea temporara a atributiilor conferite prin lege primarului de catre un viceprimar”.

Viceprimarul Cornel Ionica a fost singurul care a candidat pentru preluarea temporara a atributiilor primarului, fiind ales de consilierii locali cu majoritate de voturi. Sedinta CL Pitesti a fost convocata dupa ce prefectul judetului Arges, in urma hotararii definitive a Curtii de Apel Pitesti privind cercetarea lui Tudor Pendiuc in stare de arest la domiciliu, a dispus suspendarea mandatului primarului.

CITESTE SI: Primarul Pitestiului, TUDOR PENDIUC, cercetat in AREST LA DOMICILIU 

Tudor Pendiuc a fost eliberat din arestul preventiv pe 19 noiembrie, cand Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv ca va fi cercetat in arest la domiciliu in dosarul in care este acuzat de coruptie in legatura cu incheierea unui contract nelegal privind transportul public local. Pendiuc este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, in acelasi dosar fiind cercetata si fiica sa, Ema Pendiuc, dar si mai multi oameni de afaceri.

Potrivit DNA, in “strategia de dezvoltare durabila a serviciului de transport public local de calatori in municipiul Pitesti”, care raspundea unui interes public, era prevazut ca societatea Publitrans 2000 sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, achizitionate de CL Pitesti prin alocare de fonduri. Prevalandu-se de aceasta nevoie sociala, primarul Tudor Pendiuc ar fi facut demersuri astfel incat, cu incalcarea prevederilor legale, sa fie incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre Publitrans 2000 SA si societatile private CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099 lei), in folosul ultimelor doua societati, la care printre actionari se afla omul de afaceri Valentin Visoiu.

Anchetatorii mai arata ca, sub pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat incheierea contractului de asociere in participatiune, in conditiile in care cele doua firme private erau obligate sa detina autobuzele in proprietate, insa ele le-au achizitionat in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere.

CITESTE SI: DNA a pus SECHESTRU pe averea primarului Pitestiului, TUDOR PENDIUC 

In schimbul “serviciilor” sale, primarul Pendiuc este acuzat ca a primit de la Valentin Visoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament in municipiul Bucuresti — Ansamblul Rezidential Quadra Place, in suprafata de 117 mp, garaj de 23 mp si un loc de parcare, in valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), in schimbul favorizarii asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA in procedura de atribuire a contractului de asociere in participatiune, respectiv acordarea efectiva, executarea si ulterior prelungirea acestuia.

Sursa foto: realitatea.net